Vytlačiť túto stránku

Recepty pre Veľkú noc bez kíl navyše

Napísal NATURE HOUSE 15. apríl 2019

Aby ste si mohli Veľkú noc užiť, aj keď sa práve snažíte schudnúť alebo si chcete aj napriek sviatkom udržať štíhlu líniu, pripravili sme pre vás recepty pre inšpiráciu na sviatočný stôl, trebárs mrkvového barančeka alebo hráškovou polievku s feniklom. 

naturhouse barancek19

Hrášková polievka s feniklom

Suroviny: 2 cibule, cesnak, mrazený hrášok - 1 balenie, 2 fenikle, bujón DIETESSE.3

Postup: Na olivovom oleji orestujte cibuľku, cesnak, hrášok a dva nakrájané fenikle. Zalejte vodou, pridajte bujón bez soli DIETESSE.3 a duste domäkka. Hotovú polievku rozmixujte, môžete ozdobiť vajíčkom, bielym jogurtom a čerstvými bylinkami.

Video s prípravou a komentárom hlavné výživové poradkyne Věry Burešová:

Bravčová panenka s horčicou a zelerovými hranolkami

Suroviny: plnotučná horčica, bravčová panenka 600 g (môžete použiť aj kuracie alebo morčacie mäso), domáci paradajkový pretlak, cibuľa nakrájaná na kocky, sterilizovaný hrášok, zeler - buľva, korenie (napr. čierne korenie, tymián, oregano, petržlenová vňať), soľ, olivový olej

Postup: Bravčovú panenku nakrájame na medailóniky. Medailóniky potrite z jednej strany horčicou a domácim paradajkovým pretlakom. V panvici rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte plátky zo strany, kde sú naložené v horčici a pretlaku. Medzitým potrite mäso horčicou a pretlakom z druhej strany, mäso z jednej strany orestujte, obráťte ho a restujte z druhej strany. Keď je panenka orestovaná, môžete ju servírovať napríklad so zelerovými hranolkami, čerstvou cibuľou a sterilizovaným hráškom a ľahkou verziou tatárskej omáčky.
Zeler ošúpte a nakrájajte na hranolky. Pripravte si v kastróle vodu a priveďte ju k varu, do vriacej vody vložte zelerové hranolky a nechajte ich cca 2 minúty variť. Vodu zlejte a k hranolkám pridajte trochu olivového oleja a korenie podľa chuti a premiešajte. Pečte na pečiacom papieri na 180 °C.

Pozrite sa na video recept bravčová panenka:

Pozrite sa na video recept zelerové hranolky:

Mrkvový baranček

Suroviny: 300 g špaldovej múky, 4 stredné mrkvy nastrúhané najemno, ½ téglika kyslého mlieka, 2 vajcia, 3 lyžice kokosového oleja, 3 lyžice medu, 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátov, nasekané mandle, sušené ovocie - hrozienka, brusnice, goji, soľ, šťava z čerstvého citróna

Postup: Nastrúhanú mrkvu vyšľahajte s vajíčkami. Pridajte kyslé mlieko, kokosový olej a med a znovu vyšľahajte. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahajte, nakoniec pridajte mandle a sušené ovocie a vyšľahajte hladké cesto. Formu na barančeka vymažte kokosovým olejom a vysypte špaldovou múkou. Cesto nalejte do formy a pečte na 180 ° C. Vyskúšajte špajdľou, či je baranček hotový, podľa typu formy trvá pečenie 40 minút až hodinu a štvrť.

Mazanec

Suroviny: 400 g špaldovej múky, 50 g masla, 1 polotučný tvaroh, 2 lyžice oleja, prášok do pečiva (v zdravej výžive je možné kúpiť bez fosfátov), hrozienka, nasekané mandle, 3 vajcia, citrónová kôra
citrónová šťava, 2 lyžice medu, vanilkový cukor

Postup: Zmiešajte špaldovú múku a prášok do pečiva, pridajte povolené maslo, tvaroh, olej, vajcia, citrónovú kôru a šťavu a prislaďte medom a vanilkovým cukrom. Nakoniec primiešajte vopred namočené hrozienka a mandle. Vypracujte cesto a vytvarujte z neho na papieri na pečenie mazanec. Mazanec potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Video recept:

Veľkonočné muffiny bez múky

Suroviny na 12 muffinov: 400 g červenej fazule v konzerve, 2/3 kypriaceho prášku bez fosfátov, 2 lyžice medu, 3 lyžice pudingu SLIMBEL príchuť čokoláda s pomarančom, 2-3 lyžice kustovnice, korenie do perníka, 2 vajcia, jogurtová tyčinka SLIMBEL SYSTEM na ozdobu

Postup: Fazuľu prepláchnite vodou a rozmixujte dohladka. Vajcia vyšľahajte s medom, pridajte rozmixovanú fazuľu, korenie do perníka, puding SLIMBEL a kypriaci prášok. Všetko znovu vyšľahajte a nakoniec pridajte kustovnicu. Pečte na 160 ° C cca 40 minút, 5 minút pred dopečením ozdobte muffiny tyčinkou SLIMBEL, ktorú pokrájate na kocky. Video recept nájdete tu.

Kapustové placky

Suroviny: cca 500 g kyslej kapusty, 3 vajcia, 100 g špaldovej múky, štipka soli a korenia

Postup: Všetky suroviny zmiešajte na husté cesto. Plech vyložte papierom na pečenie a potrite olivovým olejom, potom z cesta vytvarujte placky a pečte ich na 180 ° C, kým nie sú placky hotové a krásne zlaté. Kapustové placky sa hodia napríklad ako príloha k šumavskému králikovi so špenátom. Video recept:

Autorka: Mgr. Zuzana Bohátová, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

1 Komentár