Svadobné obrady...

...nesúce sa v duchu viery majú rôznu podobu. Poznáte základné rozdiely medzi kresťanským, pravoslávnym a židovským svadobným obradom?

svadba katolicka

Kresťanský svadobný obrad tvoria svadobné zvony, modlitba, kázanie, svadobný sľub, výmena prsteňov a požehnanie. To sú najdôležitejšie prvky kresťanskej svadby; pričom svadobný obrad môže byť súčasťou svätej omše alebo môže prebehnúť samostatne: začína sa tým, že kňaz víta snúbencov a svadobný sprievod u vchodu kostola a odvedie ich pred oltár. Po modlitbe za snúbencov nasleduje čítanie vybraných statí zo Svätého písma (bohoslužba slova) a modlitba za všetkých prítomných. Potom prichádza na rad vyslovenie manželského súhlasu a prísaha. Po nej si manželia odovzdajú na znak lásky a vernosti prstene. Na konci svadobného obradu udelí kňaz novomanželom požehnanie. (Ak je svadba súčasťou svätej omše, nasleduje bohoslužba obety.) Po podpísaní zápisu kňaz odprevadí novomanželov k východu z kostola.

svadba ortodoxna

Pravoslávny svadobný obrad zvyčajne prebieha popoludní alebo neskoro večer a tvoria ho nasledovné prvky: trojnásobná výmena požehnaných prsteňov snúbencov (symbol svätej Trojice), trojnásobná výmena korún nad hlavami snúbencov, čítanie z Evanjelia a trojnásobné napitie sa zo spoločného pohára. Potom nasleduje zviazanie ruky nevesty a ženícha a ich trojnásobné obídenie oltáru. Ostatní svadobčania pritom spievajú pieseň Boh vám žehnaj dlhé roky.

svadba zidovska

Židovský svadobný obrad sa odohráva pod svadobným baldachýnom (chupu - symbolizuje budúci domov snúbencov), ktorého štyri tyče držia slobodní mladí muži. Rabín prednáša požehnanie nad pohárom vína a nevesta so ženíchom sa z neho napijú. Potom dá ženích neveste prsteň (na pravý ukazovák) a opakuje v hebrejčine, čo rabín predčíta. Nasleduje čítanie svadobnej zmluvy, ktorú ženích odovzdá neveste. Na záver obradu oddávajúci prečíta sedem svadobných požehnaní a ženích pravou nohou rozdrtí pohár. Po obrade zostanú mladomanželia na chvíľu osamote v jednej z miestností, čo je považované za znak manželstva.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.