8 rád, ako cestovať s vašim drobcom

Napísal Kristína Chudá 01. august 2022

Niekedy hračka a inokedy poriadna zaberačka! Určite poznáte ten pocit, však milé mamičky. Od piateho mesiaca tehotenstva sa vám absolútne nič a nikam nechce. Príde pôrod a s ním veľa stresu, päť dní ste zavretá v pôrodnici a na to ďalších šesť týždňov doma.

cestovanie_rodina_adobestock

„Byť doma“ si môže ruku podať s „prichádzajúcou ponorkou“. A ako to bolo predtým? Že ste stále niekam chodili? Dá sa takáto zmena prežiť? S príchodom bábätka neodchádzajú výlety či dovolenky. Na výlety s drobcom sa pripravte a garantujeme vám, že to bude stáť za to.

Ak je váš drobec stále ešte maličkým dvoj či troj mesačným drobčekom, ideálne je vziať ho niekam, kde nie je veľa ľudí. Spánok a kočíkovanie alebo kočíkovanie spánok? Podstatné je, že pobyt na čerstvom vzduchu prospeje vám obom. A ak váš drobec plače a plače a je napapaný, prebalený a odgrgnutý, skúste auto a využite čaro zvuku vášho motora. Kočík šupnete do kufra, bábätko do autosedačky a môžete štartovať. A v čom spočíva to čaro? Vy sa pri jazde odreagujete a vášho ukričaného drobca zvuk motora ukľudní a krásne si pospinká.

A ako cestovať s vaším, už trošku väčším batoľaťom? Na týchto 8 vecí nezabudnite. Buďte pripravená, že dovolenka už nebude len o oddychu. Hlavnú úlohu bude mať vždy vaše dieťa. No keď je spokojný potomok, môžete si vyfúknuť aj vy a vychutnávať spoločné chvíle.

1. LIETADLO ALEBO AUTO

Chcete s dieťaťom do vzduchu? Žiaden problém, no rátajte s tým, že dieťa môže začať plakať a nariekať. V tom prípade nebuďte nervózny a snažte sa vaše „všetko“ rozptýliť. Ak sa dá, skúste si naplánovať svoje miesto v predstihu. Pokúste si zabezpečiť sedadlo tak vpredu, ako sa len dá. Zadná časť lietadla je oveľa viac hlučnejšia. Pri stúpaní a klesaní lietadla nezabudnite chrániť ušká vášho drobca. Dajte mu do úst fľašku, cumlík alebo obľúbenú mlsku.

Aj keď vám to možno nedajú poznať, no vaši drobci sa zle vyrovnávajú s výkyvmi teplôt a odpočinok na horúcej pláži pre deti narodené v srdci Európy nie je to pravé orechové. Všeobecne platí, že čím menšie dieťa, tým kratšia vzdialenosť od domova.

Najlepším prostriedkom pre cestovanie s deťmi je napriek všetkému auto, jazdu si tak môžete prispôsobiť podľa aktuálnych potrieb celej posádky.

2. OBLEČENIE JE ZÁKLAD

Pri každej ceste, výlete či dovolenke majte aj v príručnej batožine kompletnú sadu rezervného oblečenia pre prípad „nehody“. Nezabudnite však mať vždy po ruke aj vlhčené obrúsky.

3. LEKÁRNIČKA A „ÚČASTNÍCI ZÁJAZDU“

Kam idete dovolenkovať? A na koľko? Obsah lekárničky vždy prispôsobte dĺžke a miestu pobytu, ale aj zdravotnému stavu „účastníkov zájazdu“. No lieky proti bolesti, horúčke a prechladnutiu, kvapky proti kašľu, kvapky do nosa a do očí, tabletky proti hnačke a zápche, krém na popáleniny. Toto všetko by ste mali mať so sebou. Ďalej by vo výbave nemala chýbať pinzeta, nožničky, spínací špendlík, obväzy, náplasti, dezinfekcia a teplomer. Že je toho veľa? Ale čo keď... ?

4. SLNIEČKO, SLNIEČKO POPOJDI MÁLIČKO

Pokožka bábätiek je veľmi citlivá a preto ochrana pred slnečným žiarením je nesmierne dôležitá. Ak ste pri mori, deti treba natierať krémom s faktorom 50 a viac, ak je naše podnebie, postačí faktor 40. Nevyhnutnou súčasťou detskej výbavy by mal byť krásny detský klobúčik a slnečné okuliare.

5. S JEDLOM A NÁPOJMI OPATRNE

V exotických krajinách sa majte na pozore! Deťom dávajte iba dojčenskú vodu. Miestnu pitnú vodu nepoužívajte ani na umývanie ručičiek, čistenie zúbkov, či na umývanie ovocia.

Čo sa jedla týka, nedávajte deťom neolúpané ovocie, surovú zeleninu a nedostatočne upravené mäso. Ak sa len trošku dá, najideálnejšie je, deťom vziať so sebou stravu, na ktorú sú zvyknuté z domova.

6. ZÁBAVA MUSÍ BYŤ

Dieťa treba počas cesty aj nejako zabaviť. Menšie deti si vystačia so svojimi obľúbenými hračkami, tým starším pribaľte do ich batôžka knihu, omaľovánky alebo hru. Ak idete autom, pustite deťom  film či CD s hudbou alebo sa zahrajte s deťmi hry, ktoré sa dajú hrať len v aute, napríklad akej farby pôjde auto oproti a podobne.

7. OBĽUBENÁ HRAČKA

Deti nemajú radi zmeny. Na nové prostredie si zvykajú oveľa ľahšie, ak budú mať pri sebe niečo, čo im dodá pocit istoty. Pribaľte im preto so sebou ich obľúbenú hračku, či hrnček, z ktorého váš drobec rád pije, alebo vankúšik, na ktorom vždy zaspinká. Uvidíte, že cestovanie bude hneď o trochu jednoduchšie.

8. HLAVNE V KĽUDE

Dovolenka má byť odpočinkom a nie kumuláciou katastrofických príhod a stresu. Preto vypnite a neriešte malichernosti. Zašpinil sa váš drobec alebo ste nechali ste na uterák pri bazéne? Nevadí, ak nejde o život, nejde o nič. Hoďte starosti za hlavu a užívajte plnými dúškami každú sekundu spoločných chvíľ. Od toho dovolenka je, no nie?

Zdroj foto: Adobestock


Zdroj:

https://www.parents.com/fun/vacation/planning/how-to-fly-with-baby/

https://www.babyweb.cz/8-veci-ktere-nezapomenout-pri-cestovani-s-ditetem

https://www.babyweb.cz/prvni-vylet-miminkem-vyzaduje-plan

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.