Vytlačiť túto stránku

Čo všetko musíte vedieť o vitamíne D?

Napísal Kristína Chudá 21. marec 2022

Priniesli ste si z pôrodnice krásne, voňavé a zdravé bábätko? Pri prvej návšteve pediatrickej ordinácie vám lekár predpíše kvapky Vigantol alebo Baby D, ktorý má vášmu dieťaťu dodať potrebný vitamín D. Prečo ho máte dávať svojmu inak zdravému bábätku?

babo_nudo_1117

Tu sa ponúka otázka? Sú tieto kvaky ozaj potrebné? V minulosti sa žiadne kvapky drobcom nedávali a vyrástli z nich zdraví a inteligentní ľudia. 

Čo môže spôsobiť nedostatok vitamínu D? Môžu vzniknúť problémy s kosťami, zlé duševné zdravie, oslabená imunita, či dokonca autoimunitné ochorenie. Vitamín D je teda dôležitá živina. Telo ho potrebuje, aby vedelo správne spracovať vápnik a fosfor.

Kde sa berie vitamín D?

Vitamín D vzniká z provitamínu, ktorý je prítomný v koži, vďaka pôsobeniu UVB žiarenia. Týmto spôsobom dokážeme získať asi 90% dennej potreby vitamínu D. Aby slnečné žiarenie pokrylo odporúčanú dennú dávku vitamínu, dieťa by muselo mať vystavenú tváričku slnečnému žiareniu aspoň 20 minút denne v závislosti na fototypu kože (čím tmavšie kože, tým dlhšia doba na slniečku). No vitamín D nájdeme tiež v potrave, v tučných rybách a morských plodoch (makrela, losos tuniak, sardinky, kaviár, krevety, ustrice), vo vaječnom žĺtku, kvalitnej bravčovej masti, slanine a v plnotučnom mlieku. No príjem vitamínu z potravy nie je až tak vysoký.

Prečo telo Déčko jednoducho potrebuje?

„Vitamín“ D je vlastne hormón a ak ozaj chcete zapôsobiť, môžete vytiahnuť celé meno: 1,25 dihydroxyvitamín D [1,25 (OH) 2D] alebo kalcitriol. No nazývame ho aj Vitamín D a je dôležitý pre všetky druhy procesov v ľudskom organizme.

Zdravé kosti a zuby: Vitamín D pomáha kostiam absorbovať vápnik. Závažný nedostatok spôsobuje ochorenie, ktoré sa nazýva rachitída, ale aj mierny nedostatok je rizikovým faktorom osteoporózy. Štúdia zistila, že mnoho žien, ktoré prišli do nemocnice so zlomenými bedrami mali obrovský nedostatok vitamínu D.

Duševné zdravie a mozgové funkcie: vývoj mozgu u detí, nálada a duševné zdravie počas života, formovanie spomienok, rozhodovanie a udržiavanie mozgových funkcií v starobe. Toto všetko má na starosti vitamín D. Nízke hladiny vitamínu D sú spojené s ochoreniami od depresie po Alzheimerovu chorobu.

Imunita a autoimunita: Mnohé štúdie napríklad naznačujú, že nižšie hladiny vitamínu D sú spojené s vyšším rizikom alebo horšími príznakmi sklerózy multiplex a že suplementácia môže spomaliť ochorenie.

Niektoré výskumy tiež spájajú nižšie hladiny vitamínu D s rakovinou a inými chorobami, ale zatiaľ to nie je podložené odborníkmi. Navyše nedostatok vitamínu D sa odrazí aj napríklad na nervovej sústave, ochabnutím svalov, zníženou obranyschopnosťou organizmu voči rôznym infekciám a má priaznivé dôsledky pre ďalšie ochorenia.

Teda je jasné, že vitamín D je nenahraditeľný a veľmi dôležitý. Dostávať by ho mali všetky deti v akejkoľvek forme. O vitamín D sú obohatené aj dojčenské mlieka. Doba podávania déčka sa riadi podľa mesiaca, kedy sa dieťa narodilo. Ak sa narodilo v letných mesiacoch, podáva sa vitamín D celý jeden rok. Ak v zimných mesiacoch, podáva sa do roka a pol. Pediater môže odporučiť aj dlhšiu dobu.

Ako doplniť Déčko?

Jediným liekom, ktorý je schválený Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv je Vigantol. Tento liek má garantovaný obsah účinných látok (vitamínu D) v množstve zodpovedajúcom dennej odporúčanej dávke. A zo zákona musí mať uvedené všetky nahlásené vedľajšie účinky (nájdete tam i bolesti brucha) a je preplatený všetkými zdravotnými poisťovňami. Momentálne má liek Vigantol výpadok a tak ho nahradili kvapky Baby D. No poslednej dobe sa však tieto lieky dostali u mamičiek na čiernu listinu. Internetové diskusie sú plné zúfalých mamičiek, ktoré sa sťažujú, že ich bábätko po podaní lieku trpí bolesťami bruška, veľkou kolikou a boli prípady, kedy museli na pohotovosť. No lekári sa zhodujú v jednom, a to, že tieto kvapky nemôžu spôsobiť také problémy.

Ak už sa rozhodnete dopĺňať vitamín D v akejkoľvek podobe, vedzte, že začína nádherná jar a tá je na príjem vitamínu D ako stvorená. Aj keď nie je úplne jasné, aké je optimálne množstvo vitamínu D v tele, spojením vhodnej stravy a pobytu na slniečku vitamín D doplníte. A mamičky, aj počas dojčenia sa dostane k vášmu drobcovi tento vitamín. Že ako? Pri kočíkovaní si nie len zašportujete, ale vitamín D, ktorý prijmete následne v mliečku odovzdáte vašej ratolesti.


https://paleoleap.com/vitamin-d/