Vytlačiť túto stránku

Čo podniknúť s deťmi v zime? 7 tipov na super zábavu, ktorá vás nebude takmer nič stáť

Napísal Kristína Chudá 21. február 2022

Zabaviť ratolesti počas nevľúdneho počasia a dlhých zimných večerov nie je mnohokrát ľahké, to určite potvrdí každý rodič. Prinášame vám šikovné tipy, ako deti (a seba) zabaviť doma aj vonku. Navyše vám tieto aktivity nezruinujú peňaženku.

viete_1100x700

Mráz, dážď, husté sneženie, nepríjemný vietor, tma už o štvrtej popoludní. Zimné mesiace sú jednoducho, pokiaľ ide o spôsoby, ako ratolesti vyvetrať na zdravom vzduchu, trochu náročnejšie. Nemôžete ich vyhnať na celé popoludnie na záhradu alebo s nimi vyraziť na ihrisko, pretože začnú necelej po hodine fňukať, že je im zima a chcú do tepla. Inšpirujte sa preto, ako zabaviť a čím zaujať deti bez toho, aby ste museli míňať tisíce za atrakcie typu obrích zábavných parkov, herní, kín alebo aquaparkov.

Pripravte spoločne hostinu

Pustite deti do kuchyne a nechajte ich pomáhať. Spoločné varenie utužuje vzťahy a užijete si pri ňom veľa zábavy. Nechajte ratolesti, nech vyberú a naplánujú trojchodové obedové menu, rozdeľte prácu a pustite sa do toho spoločnými silami. Polievka alebo predjedlo, hlavné jedlo a dezert, každý priloží ruku k dielu. Môžete napríklad vyskúšať nový recept na polievku alebo bábovku podľa susedky, ktorá deťom pri poslednej návšteve tak chutila. Pomáhať môžu aj tí najmenší, nechajte ich omývať zeleninu, trhať listy šalátu alebo miešať krém. Záležať si dajte aj na prestieraní, nech deti ukážu, ako im to ide. Ak sa vám nechce do niekoľkochodového obeda, nachystajte spoločne pizzu na večeru alebo upečte domáci chlieb.

Do knižnice alebo na festival

V mnohých mestách, a to aj tých menších, organizujú aj počas zimného obdobia celý rad kultúrnych, zábavných alebo športových podujatí, na ktoré je často vstup zadarmo alebo za úplne minimálny poplatok. Zapátrajte v okolí svojho bydliska, dobrými tipmi sú knižnica (prednášky, autorské čítanie, súťaže pre deti), mestské kultúrne centrá (koncerty, divadielka), múzeá alebo rôzne záujmové spolky (rodinné behy, rozprávkové chodníky, fašiangové sprievody a jarmoky alebo napríklad kreatívne dielničky).

Vyrazte na sane alebo bôby

Toto platí samozrejme v čase, keď máme šťastie a napadne sneh. Snáď sa ho v najbližšom čase dočkáme všade v republike. Schválne, kedy ste sa naposledy posadili na sane a pustili sa z kopca dole? Pamätáte sa na tú radosť, napätie a pocit maximálneho nadšenia z rýchlej jazdy? Pripomeňte si ho so svojimi deťmi. Nepostávajte bokom, ale zvezte sa spoločne s nimi. Sánkovanie a bobovanie sú výbornými zimnými aktivitami, pri ktorých sa rozhýbete a pokiaľ viete, kde máte v okolí najbližší kopec, je to zábava na celé popoludnie a úplne zadarmo. Uvarte pre všetkých horúci čaj do termosky, nachystajte malú desiatu a poriadne si to vonku užite. Cestou domov potom určite stihnete postaviť spoločne snehuliaka alebo napríklad na záhrade vybudovať snehovú pevnosť pre poriadnu guľovačku.

Tvorte z papiera

Je to jednoduché, kreatívne a nepotrebujete žiadne špeciálne pomôcky. Stačí obyčajný kancelársky papier, štvrtka, farebné papiere, rolky od toaletného papiera alebo napríklad malé krabičky, nožnice a lepidlo v tyčinke. Fantázii sa medze nekladú, každý vlastnoručne vyrobený kúsok urobí veľa radosti. Vytvorte si spoločne štýlové dekorácie do bytu alebo sa naučte s deťmi skladať origami. Skvelé je, že do tejto zábavy sa môžu zapojiť deti doslova každého veku, od batoliat po starších školákov a dospievajúcich. Malé deti tým výborne precvičujú jemnú motoriku, tie väčšie môžu napríklad vyrobiť kreatívny darček pre kamaráta.

Usporiadajte herný večer

Nie, nemáme na mysli, že by ste mali deti posadiť pred tablet alebo k Xboxu a nechať ich hrať videohry. Vyberte zo skrine stolové hry, určite ich doma nájdete hneď niekoľko. Zábavné, vtipné, strategické, náučné či vzdelávacie. Usporiadajte domáci „turnaj“ a uvidíte, ako ľahko sa deti nechajú nadchnúť a odlákať od elektroniky. A je jedno, či budete hrať karty, pexeso, monopoly, scrabble, dostihy alebo skladať obrie puzzle. Okrem príjemne stráveného rodinného času sú hry skvelým spôsobom, ako naučiť deti premýšľať, samostatne sa rozhodovať a riešiť problémy.

Výlet na snežniciach

V zime sa nemusíte úplne vzdávať peších túr a výletov. Skvelým zážitkom pre všetkých bude určite prechádzka na snežniciach. Nemusíte mať svoje vlastné, viete ale, že už existujú požičovne s týmto vybavením, kde vám radi zapožičajú snežnice pre celú rodinu? A cena nie je nijako závratná, nebojte. Požičovne sú často súčasťou špecializovaných obchodov so športovým vybavením. Potom už nič nebráni vydať sa do zasneženej prírody. Deťom výlet môžete spríjemniť tým, že pre nich pripravíte na trasu nejakú hru alebo súťaž, napríklad o to, kto cestou objaví viac zvieracích stôp. Alebo si pribaľte ďalekohľad a môžete pozorovať vtáky.

1 Komentár