Vytlačiť túto stránku

Aké oblečenie majú deti najradšej?

Napísal KČ 27. január 2022

Obliekanie detí vie dať niekedy poriadne zabrať. Svoje o tom vedia určite všetci rodičia. Nielen samotný proces obliekania, vyzliekania či prezliekania, ale aj výber toho správneho oblečenia je niekedy ako úlohou pre supermana.

shutterstock_little_girl_22

Pre naše ratolesti chceme to najlepšie a výnimkou nie je ani kategória oblečenie pre dieťa. Aké oblečenie však majú deti najradšej?

Oblečenie pre dieťa a jeho výber sa určite nedá zovšeobecniť. Do hry vstupuje množstvo faktorov. Tým najpodstatnejším je vek dieťaťa. Oblečenie pre dieťa môžeme podľa veku rozdeliť na niekoľko fáz. Každá z fáz si vyžaduje čosi iné. Pozrime sa na to pekne po poriadku, od tých najmenších drobcov po staršie detičky.

Oblečenie pre bábätká

Malé bábätká a novorodeniatka vám ešte nepovedia, čo sa im páči a čo nie. Preto aj výber oblečenia pre bábätká podlieha o čosi rozdielnym pravidlám, ako oblečenie pre staršie detičky. Dôležitým ukazovateľom toho, čo sa bábätkám páči, je ich spokojnosť. Keď je bábätko spokojné, neplače, usmieva sa a vtedy ide o dobré signály, že sa cíti dobre a pohodlne. A práve to je úlohou oblečenia pre bábätká. Zabezpečiť im pohodlie a komfort. Pri výbere oblečenia pre bábätká sú hlavnými postavami rodičia. Je na nich, aby vybrali vhodné a najmä kvalitné oblečenie, ktoré bábätku zabezpečí komfort. Oblečenie pre bábätká by malo byť predovšetkým kvalitné, príjemné na dotyk, pohodlné a bezpečné. To sú kľúčové faktory, na ktoré by ste sa mali pri výbere a kúpe zamerať. Ideálne sú prírodné a nezávadné materiály, akým je bavlna, ľan či vlna. Určite sa vyhnite syntetickým a umelým tkanivám. Tie môžu narobiť viac škody než úžitku. Syntetické materiály neumožňujú prúdenie vzduchu a tak detská pokožka nemôže voľne dýchať. Tak vznikajú rôzne komplikácie, ako napríklad podráždenie pokožky, vznik svrbivých vyrážok či dokonca v niektorých prípadoch aj nechcenej alergie. Určite sa vyhnite materiálom, ako je nylon, viskóza, polyester, akryl či elastan.

Vhodné materiály detského oblečenia

Dobrou voľbou môže byť oblečenie pre deti z bavlny. Tá je prírodným materiálom, ktorý umožňuje pokožke voľne dýchať a tak nespôsobuje podráždenia detskej pokožky. Bavlna je vhodná hlavne pre bábätká, ktorých pokožka je omnoho tenšia a jemnejšia, a tak zároveň aj citlivejšia na podnety a kontakt s rôznymi materiálmi. Detské body, pančušky, tričká či mikiny pre bábätká vyrobené z bavlny sú skvelou voľbou, ktorou vášmu drobcovi zabezpečíte pohodlie.  Bavlnené oblečenie, či už sú to tričká, nátelníky, mikiny pre bábätká, detské body, pančušky či ponožky, má výhodu oproti ostatným typom oblečenia a to v tom, že umožňuje dieťatku voľný pohyb. Nič ho netlačí a nie je pritesné, čo má veľký vplyv na spokojnosť bábätka.

Pri výbere a kúpe oblečenia pre bábätká  a menšie detičky je dôležitým kritériom aj bezpečnosť. Malé detičky si totižto radi dávajú predmety do úst. Preto je dôležité vyhnúť sa oblečeniu, ktoré obsahuje rôzne malé kúsky, ako sú ozdobné gombíky, trblietky a glitre, strapce, korálky či iné malé predmety, ktoré by mohli deti odtrhnúť a vložiť si do úst. Existuje mnoho druhov a kúskov oblečenia, ktoré je zaujímavé, štýlové a moderné a neobsahuje tieto prvky. Určite je lepšie zvoliť také, ktoré je bezpečné a zbytočne neriskovať.

Oblečenie pre staršie deti

Kvalitné materiály a pohodlnosť oblečenia by mali byť kritériom číslo jedna aj pri oblečení pre staršie detičky. Tie vám však už v mnohých prípadoch budú vedieť povedať, čo sa im páči a čo nie. Samozrejme, tak ako u dospelých, tak aj u detí platí, že každý máme rozdielny vkus a páčia sa nám iné veci. Čo je však vo všeobecnosti u detí populárne, je oblečenie s ich obľúbenými rozprávkovými postavičkami. Obľúbené sú tričká a mikiny pre bábätká a staršie deti s potlačou ich hrdinov, zvieratiek a postavičiek z animovaných filmov. Veľmi obľúbené sú najmä Disney postavičky. U chlapcov nezaostáva ani McQueen z animovaného filmu Autá a u dievčat princezná Elza z ľadového kráľovstva.

Vo všeobecnosti platí, že deti majú radi farby a farebné kombinácie. Preto aj pri výbere oblečenia môžete popustiť uzdu fantázii a nemusíte sa orientovať len na neutrálne farby. V najideálnejšom prípade môžete na nákupy so sebou vziať aj svojich drobcov a nechať vybrať ich. Nájdite si spôsob alebo kompromis, vďaka ktorému bude oblečenie nielen štýlové a farebné ale aj kvalitné a pohodlné. Tak budete spokojní nielen vy rodičia, ale aj vaše ratolesti. Pri kúpe oblečenia však majte na pamäti, že menej je niekedy viac a netreba to preháňať. Najmä pri oblečení pre deti, ktoré rastú ako z vody a nové oblečenie potrebujú častejšie, ako my dospelí. Investuje radšej do kvality, aj keď by to malo znamenať o niekoľko kúskov v detskom šatníku menej. Pretože len oblečenie vyrobené z kvalitných a trvácnych materiálov zabezpečí pohodlné nosenie. Myslite tiež aj na praktickú stránku. Mnohokrát sa stane, že nekvalitné oblečenie sa už po prvom praní zbehne, poškodí či zmení tvar. Tak budete donútení tak či tak kúpiť nové. Pri kvalitnom oblečení máte istotu, že vydrží a kto vie, možno ho bude neskôr nosiť mladší súrodenec.

Kvalitné oblečenie dokážete v mnohých prípadoch rozpoznať už na prvý pohľad, respektíve dotyk. Materiály sú príjemné na dotyk, o čosi hrubšie než umelé vlákna, oblečenie drží svoj tvar a spoje sú silné a nerozpadávajú sa. Investovať do kvality sa určite oplatí. A ak ide o oblečenie pre vašich drobcov, o to viac. Každý rodič chce, aby sa jeho dieťatko cítilo spokojne. Kvalitné a pohodlné oblečenie k tomu môže prispieť. Vyberajte oblečenie podľa toho, čo sa páči deťom, ale nezabúdajte ani na základné atribúty, ktorými je kvalita, pohodlie a bezpečnosť.

Zdroj foto: Shutterstock