Vytlačiť túto stránku

Aký počítač vybrať pre študenta?

Napísal KČ 26. január 2022

Ešte koncom 90. rokov nebol počítač v domácnosti ani zďaleka niečím bežným. Dnes je naopak výnimkou nájsť domácnosť, v ktorej by počítač nemali.

shutterstock_260122

Výkonné počítače nie sú len na hry

Je síce pravda, že s tým ako sa smartfóny zväčšili a tablety začali byť výkonnejšie, začali niektorí ľudia počítače a laptopy nahrádzať práve týmito zariadeniami, ale napríklad pre žiakov a študentov je počítač alebo laptop nenahraditeľný. Minimálne pandémia a dištančné vzdelávanie to naplno ukázali.

Mimochodom, podľa čoho vyberať dobré počítače pre študentov? Aj keď by sa mohlo zdať, že počítač pre študenta nemusí byť nejako extra výkonný (aspoň na ňom nebude hrávať hry, keď by sa mal učiť), nemusí to tak byť.

Pokiaľ bude váš syn, či dcéra, využívať len internetový prehliadač a kancelársky softvér na tvorbu dokumentov, tabuliek, alebo prezentácií, skutočne príliš výkonu nepotrebuje. Ak však štúdium bude vyžadovať napríklad aj prácu v grafických editoroch, s najlacnejšími počítačmi by to bolo utrpenie.

Riaďte sa týmito parametrami

Dobrý počítač nie je úplne lacnou záležitosťou, ale ušetriť môžete ak budete vyberať z kvalitných repasovaných počítačov. A na aké parametre sa zamerať? Čo sa týka disku, na ktorom sú uložené všetky súbory, v posledných rokoch začali klasické pevné disky (HDD) vytláčať novšie SSD disky. Nebudeme vás zaťažovať technickými záležitosťami, stačí vám vedieť, že SSD disky sú podstatne rýchlejšie, čo znamená, že aj počítač s SSD diskom bude rýchlejší. Zvoľte teda počítač s SSD a s kapacitou aspoň 512GB. Na školské záležitosti to bude stačiť aj ak si štúdium bude vyžadovať prácu s videom.

Ďalším parametrom je operačná pamäť (RAM). Opäť nebudeme zachádzať do podrobností a vysvetľovať, ako funguje, podstatné je, aby bola aspoň 8GB. A do tretice budete gigabajty riešiť pri grafickej karte, ktorá je dôležitá hlavne pre prácu s fotografiami, videom a grafikou všeobecne. Tá môže byť integrovaná alebo dedikovaná. V skratke, vyberajte počítač s dedikovanou grafickou kartou. Na základné úlohy bude stačiť aj ak bude mať aspoň 2GB pamäte.

Dôležitý je aj procesor (CPU), ktorých je množstvo typov, ale ak bude počítač spĺňať vyššie uvedené parametre (RAM a grafická karta), budete si môcť byť istá, že použitý procesor bude adekvátny výkonu týchto komponentov. Rozoberať jednotlivých výrobcov a množstvo ich modelových rád by bolo zbytočne zdĺhavé a komplikované.

Zdroj obrázka: Autor: Nadir Keklik / Shutterstock.com