Vytlačiť túto stránku

Dojčenie

Napísal femme 30. jún 2008

Každá mamička v čase dojčenia si stráži jedálny lístok, aby náhodou neskomplikovala trávenie svojho dieťatka, podobnú starostlivosť musí venovať aj liekom.

>> Móda >> Aktuálne >> Dojčenie

Ak dôjde k situácii, že dojčiaca matka musí užívať lieky je dobré vedieť o aké rizikové faktory ide. Zdravie dieťaťa ohrozujú aj vysoko rizikové látky ako sú nikotín, alkohol, kofeín a drogy.

Nikotín je nebezpečný aj preto, že ho organizmus prijíma aj pasívne. V tele matky pôsobí negatívne na uvoľňovanie materského mlieka, mení jeho chuť a dieťa ho odmieta piť. Dojčatá často trpia bolesťami bruška, zvracaním a nevoľnosťami sprevádzané nepokojom.
Alkohol by sa za žiadnych okolností počas dojčenia nemal užívať z dôvodu ohrozenia zdravého vývoja dieťaťa.
Kofeín v malých dávkach (1 šálka kávy, 200 ml kofeínového nápoja) dojčiacej matke ani dieťaťu neuškodí. Z praktického dôvodu sa odporúča užiť kofeín až po dojčení, aby ste dieťa zbytočne neprebrali "vašou dávkou kofeínu".

Lieky a dojčenie
Podľa typu, možno lieky rozdeliť na bezpečné, čiastočne kontraindikované a úplne kontraindikované. Vždy sa poraďte so svojim lekárom či pediatrom.

1, bezpečné - do tejto kategórie patria vitamíny, analgetiká, Brufén, antihistaminiká a väčšina antibiotík

2, čiastočne kontraindikované – pri krátkodobom používaní tohto typu liekov, je možne načas prerušiť dojčenie a dokrmovať dieťa náhradnou stravou za pomoci lyžičky alebo striekačky.
Pozor! Pri použití dojčenskej fľaše sa dieťa nerado vracia k dojčeniu.
Pri tejto kategórii hrozí poškodenie zdravia dieťaťa až po dlhšom pôsobení. V iných prípadoch, je možne dojčiť, ale je potrebné byť pod dohľadom lekára. Sem patria diuretiká, antiepileptiká a sedatíva vo vyšších dávkach.

3, úplne kontraindikované – do tejto kategórie sa zaraďujú lieky podávané pri ochoreniach rakoviny (cytostatiká, radiofarmaká), zvýšenej funkcii štítnej žľazy (tyreostatiká) a ochoreniach imunitného systému (imunosupresivá).