Vytlačiť túto stránku

Hračky

Napísal femme 30. jún 2008

Nevnucujte svojim dcéram prostredníctvom hračiek a výchovných hesiel typu "to nie je pre dievčatá" predstavu, že ich jedinou životnou úlohou je úloha matky a gazdinky.

V nemenovanom slovenskom týždenníku sme sa mohli nedávno dočítať, že rodičom malých slečien stačí(!?), aby sa pred Vianocami zorientovali, či kúpiť bábiku Chou-Chou, Baby born alebo Baby Annabell; zatiaľ čo u chlapcov je to zložitejšie a treba zvažovať medzi autodráhami, stavebnicami, digitálnymi hrami, elektrickou štvorkolkou...
Dá sa predpokladať, že autorka článku je jednou z typických obetí tradičnej slovenskej výchovy "ženy do kuchyne, muži do sveta". Dievčatám sa podľa tejto teórie už od útleho veku vypĺňa obzor výhradne bábikami, kolískami, kočíkmi, tanierikmi a v rámci rozšíreného sortimentu už aj minidoskami na žehlenie a minižehličkami. Mnohým to naozaj stačí. Musí! Veď im nikto nič iné neukáže!

Pokiaľ však chcete mať zo svojich dcér vzdelané, rozhľadené, samostatné ľudské bytosti, ktoré budú o svojom živote rozhodovať podľa svojich vlastných predstáv a odmietnu celý život sedieť tam, kde ich niekto posadí, navigujte ich tak, aby vedeli, že svet je tu pre ne. Neukazujte im len bábiky a kočíky, ale aj autodráhy, stavebnice, detské mikroskopy, fotoaparáty, obrázkové laptopy, elektrické štvorkolky... Dajte svojim dcéram možnosť voľby: poskytnite im dostatok rôznorodých podnetov v čase, keď ich mozog nasáva ako špongia a snažte sa odhaliť ich špecifické záujmy, dispozície a talent. Budú vám vďačné - ako deti, aj ako dospelí ľudia.
Nevnucujte svojim dcéram prostredníctvom hračiek a výchovných hesiel typu "to nie je pre dievčatá" predstavu, že ich jedinou životnou úlohou je úloha matky a gazdinky, ktorá poskytuje svojej rodine kompletný servis až do vyčerpania. Rozvíjajte intelektuálne schopnosti svojich dcér a utvrdzujte ich v presvedčení, že závisí len od nich a ich schopností, čo budú v živote robiť a do akej miery sa budú cítiť šťastné.

Nezakazujte a nerozdeľujte preto zmysluplné hračky a aktivity, o ktoré deti prejavia záujem, na dievčenské a chlapčenské. Podporujte vo svojich deťoch nezávisle od pohlavia záujmy rozširujúce ich obzor a nevyžadujte od svojich dcér predčasnú dospelosť len preto, že sú predčasne vyspelé a schopné empatie. Otvorte svojim milovaným dcéram oči dokorán, ukážte im, čo všetko svet ponúka a načúvajte ich želaniam... príroda totiž používa taký trik: niektoré deti sú múdrejšie ako ich rodičia a inštinktívne sa zaujímajú o to, čo je pre nich prospešnejšie a v čom dokážu vyniknúť.