Vytlačiť túto stránku

Poznávajte exotický Azerbajdžan

Napísal Klára Badinková, femme 26. máj 2023

Cestovanie uľahčia priame lety z Baku do Viedne, ktoré spúšťa Azerbajdžan Airlines. Azerbajdžan ponúka širokú škálu zaujímavostí vrátane starého mesta Baku zapísaného na zozname UNESCO, kaukazských hôr, Kaspického mora a stôp po starobylej Hodvábnej ceste.

1_baku_atb

Dôležité informácie pre cestovateľov

Hlavné mesto: BAKU
Rozloha: 86 600 km² km štvorcových
Pohoria: zo severu je ohraničený pásmami Kaukazu (najvyšší vrch Bazardüzü meria 4 466 m n. M), na juhovýchode krajiny sa dvíhajú pásma Malého Kaukazu a Arménskej vysočiny.
Rieky: Kura a Araks, ktoré rozdeľujú Kursko-arakskú nížinu v centrálnej časti územia
Moria: Kaspické more
Podnebie: suché a subtropické podnebie
Nerasty: železné rudy a alunity (zdroje hliníka).
Počet obyvateľov: cca 9 164 600
Mena: azerbajdžanský manat (= 100 Gopik)
Úradný jazyk: azerbajdžančina
Forma štátu: islamská prezidentská republika.
Náboženstvo: moslimské (97,4 %), kresťanské (1,1 %) a iné.

Priamy let medzi Baku a Viedňou bude prevádzkovaný dvakrát týždenne, v utorok a piatok. Odlet z Viedne je o 12:05 a prílet do Baku o 17:05. Spiatočné lety sú k dispozícii v tie isté dni s odletom z Baku o 9:00 a príletom do Viedne o 11:00. Let trvá približne 4 hodiny. Letenky na trasu Baku - Viedeň je možné zakúpiť v cestovných kanceláriách, na online rezervačných platformách a priamo na oficiálnej webovej stránke spoločnosti Azerbaijan Airline: www.azal.az. Cieľom leteckej spoločnosti je poskytnúť cestujúcim bezproblémové cestovanie a zlepšiť spojenie medzi oboma hlavnými mestami.

airlines_az

Z histórie...

V 9. storočí pred n.l. územia dnešného Azerbajdžanu boli súčasťou ríše Urartu. K zmene došlo v 6. storočí pred n.l., kedy patrilo do Médskej ríše. V antickom období sa o územie zaujímali  Gréci, Rimania ako aj Perzská ríša. V tomto období sa na pobreží Kaspického mora usídlili kočovné kmene patriace do tureckej jazykovej skupiny. Azerbajdžanský národ  vznikol postupným miešaním s Médami a Skýtmi. Islam do krajiny priniesli v 7. Arabi, ktorí sa stali v Azerbajdžane vládnucim národom. V 13. storočí ich nahradili Mongoli. Dobyť krajinu sa neskôr usilovali aj Peržania a Turci. Vplyv cárskeho Ruska v oblasti badať od 18.storočia. V 19. storočí sa krajina rozdelila a stala sa súčasťou Perzskej ríše (Iránu) a Ruska. V roku 1991 bývalá sovietska republika získala nezávislosť. Dnes je obeťou územných sporov a náboženských nepokojov, ktorého ohniskom nepokojov je Náhorný Karabach obývaný Arménmi.

3_baku_old-city_atb

Azerbajdžan ponúka širokú škálu zaujímavostí vrátane starého mesta Baku zapísaného na zozname UNESCO, kaukazských hôr, Kaspického mora a stôp po starobylej Hodvábnej ceste. Potreby dnešných cestovateľov uspokojuje dostupnosť širokej škály moderných zariadení, ako sú hotely, reštaurácie a nákupné centrá svetovej úrovne. Skvelý týždeň v Baku s jeho všestrannou architektúrou a špičkovými reštauráciami môžu doplniť výnimočné regionálne zážitky.

Odkaz legendárnej Hodvábnej cesty môžu cestovatelia objaviť v mestečku Sheki a v malej horskej dedinke Basgal, ktorá je známa zachovávaním tradície výroby nádhernej azerbajdžanskej hodvábnej šatky - kelaghayi. Ak chcete zažiť pravý nomádsky zážitok, mali by ste sa vydať smerom, ktorý vás zavedie do dediny Khinalig, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 2 350 metrov vo Veľkom Kaukaze. Novozriadené turistické chodníky, prechádzajúce sviežou prírodou do horských dedín, privedú každého cestovateľa k úžasným výhľadom.

4_khinaliq_atb

Udržateľný cestovný ruch je dôležitou súčasťou stratégie Azerbajdžanského úradu pre cestovný ruch (ATB), ktorej cieľom je splniť očakávania moderného cestovateľa a zároveň sa zamerať na zachovanie a zveľadenie existujúcich zdrojov Azerbajdžanu. Slow Food Travel (SFT) je kľúčovým príkladom udržateľného cestovného ruchu v Azerbajdžane, ktorý bol vyvinutý a realizovaný v rámci projektu financovaného EÚ v spolupráci s ATB a Slow Food International s cieľom uctiť si a zachovať staré kuchárske metódy a produkty, ktorým hrozí zánik.

TIP: V rámci projektu SFT môžu turisti spoznať autentickú gastronómiu a každodenný život v Azerbajdžane prostredníctvom prehliadky Severozápadnej cesty a stretnutia s približne 60 miestnymi výrobcami. Turisti si môžu vybrať alternatívu k hotelom alebo ubytovniam a prenocovať na miestnych farmách, kde môžu získať skúsenosti z prvej ruky. Krajina sa môže pochváliť aj prosperujúcim vinárskym priemyslom, ktorý získal uznanie Rady Európy a Európskeho inštitútu kultúrnych ciest. V miestnych baroch a reštauráciách sa podávajú rôzne druhy azerbajdžanských vín, ale ešte lepšie budú chutiť, keď sa budú podávať na vrchole viníc v regiónoch v kombinácii s miestnymi pochúťkami.

V súčasnosti môžu do Azerbajdžanu cestovať občania viac ako 100 krajín. Občania Rakúska môžu požiadať o e-VISA prostredníctvom webovej stránky www.evisa.gov  do troch dní pred plánovaným dátumom príchodu alebo získať urgentné vízum do 3 až 5 hodín. Vízum bude platné 90 dní, počas ktorých môžu rakúski cestovatelia navštíviť Azerbajdžan až na 30 dní.

Viac informácií o turistickej ponuke Azerbajdžanu nájdete na www.azerbaijan.travel .

Zdroj foto: 

1 - Baku View©Azerbaijan Tourism Board ATB
2 - AZAL©Azerbaijan Airlines CJSC
3 - Baku Old City©Azerbaijan Tourism Board ATB
4 - Khinaliq village©Azerbaijan Tourism Board ATB