Vytlačiť túto stránku

Pannonhalmské arciopátstvo

Napísal femme 13. október 2021

Hlavnú úlohu na Západnom Zadunajsku hrá fialové more, kytice, oleje a vrecúška z levandule. Deň v Panonhlame bude v každom ročnom období zaujímavým zážitkom. Máte možnosť vidieť románsku Baziliku, prehliadku hlavného kláštora s impozantnou knižnicou, a to všetko s odborným výkladom.

1210_1_21

Mimo kláštora od jari do jesene zažijete príjemné prechádzky v Arborétea spoznáte kláštornú kultúru liečivých rastlín v bylinkovej záhrade. Ako bónus pre znalcov dobrého vína je pripravená návšteva vínnych pivníc opátstva spojená s ochutnávkou vín. Pre rodiny s deťmi je určená ochutnávka výrobkov benediktínov.

Z HISTÓRIE

Prvá zmienka o usídlení mníchov na Svätej hore Panónia pochádza z roku 996. Prvý uhorský kráľ - sv. Štefan, podriadil kláštor Svätej stolici svojim patentom z roku 1001. V roku 1224 bola vysvätená nová románska Bazilika, ktorej múry sa zachovali dodnes. Z pôvodného kláštora a neskôr arciopáctva, sa zachovalo gotické nádvorie, ktoré dal v roku 1486 prestavať kráľ Matej do jeho dnešnej podoby. Z neskorších období boli priestory rozšírené o barokové a klasicistické budovy.

1210_2_21

Od r.1514 je Pannonhalma arciopátstvommaďarskej kongregácie benediktínov. K pozastaveniu činnosti benediktínskeho rádu došlo v roku 1786 za Jozefa II. O šestnásť rokov neskôr, benediktínsky rád obnovil František I. a za jeho prvoradú úlohu ustanovil vzdelávanie. Počas komunizmu bol majetok rádu zoštátnený, benediktínska škola zatvorená, avšak dnes je opäť v prevádzke. V decembri 1996 bolo Pannonhalmské arciopátstvo a jeho prírodné prostredie zapísané do Zoznamu svetového dedičstva.

OŽIVENÁ TRADÍCIA LIEČIVÝCH RASTLÍN

Prvý zápis, ktorý predpokladá pestovanie liečivých rastlín, sa nachádza v urbári okolo roku 1650,  o čom svedčí aj latinský zápis v stredovekej knihe - Hortus medicus – medická záhrada.

O každodennom používaní liečivých rastlín v Pannonhalme svedčí aj kniha obradov z roku 1697. Obsahuje texty požehnaní jednotlivých liečivých rastlín odporúčaných na liečbu rôznych ochorení; a príručka receptov brata Eleka Reischa- Liber scriptus praescriptionesz roku 1735.

1210_3_21

PRODUKTY BYLINNÉHO DOMU V OPÁCTVE

V Opáctve sa do dnešných dní zachovala tradícia pestovania liečivých byliniek, z ktorých sa vyrábajú ďalšie produkty. Liečivé výrobky  sú určené na vnútorné a vonkajšie použitie. Zaručene pomôžu aj Benediktínske liečivé čaje.

Na levanduľových poliach pestujú dve odrody levandule - Lavandula angustifolia Mill – francúzska levanduľa a Lavandula x intermedia EMERIC – anglická levanduľa. Známy je Pannonhalmský levanduľový olej, ktorý je registrovaný maďarským farmakologickým inštitútom (OGYI) a vyrába sa hydrodestiláciou. Z kozmetických výrobkov Opátstva potešia mydlá, soli do kúpeľa, levanduľové vrecúška a ďalšie aromatické výrobky. Tí čo vyhľadávajú nezvyčajné delikatesy musia ochutnať bylinkový med alebo levanduľový sirup, čokolády plnené benediktínskymi bylinkovými likérmi a nezameniteľné Benediktínske bylinkové likéry.

Viac informácií: www.bences.hu