Prvá pomoc pre pobyt v prírode

Možno ste si povedali, že potrebujete zmeniť prostredie, zbalili ste kufor a odišli ďaleko od ľudí na chatu v prírode. Zmena podnebia, odlišné stravovacie zvyklosti či iná úroveň hygieny môžu spôsobiť rôzne nepríjemnosti. Dovolenka, by mala byť symbolom pokoja, oddychu, a poznávania... 

dollarphotoclub_rybacka

Väčšina ľudí však prežíva pred dovolenkou istý druh stresu a na mieste pobytu potrebuje i niekoľko dní na aklimatizáciu. Keď k tomu pripočítame prudké letné slnko, neobvyklú stravu a celodenné potulky, nemôžeme sa čudovať ak citlivejší organizmus reaguje negatívne.

V "cestovnej lekárničke" by preto nemal chýbať liek určený na črevné potiaže: živočíšne uhlie (pri miernejších bolestiach) a napr. Endiaron; antacidová zmes zasa poslúži pri pálení záhy a náhlej žalúdočnej nevoľnosti. Na bolesť hlavysi pribaľte Paralen a Ibuprofen.

Podráždenie očí vám pomôže zmierniť bórova voda a antiseptická masť O-Septonex. Do základnej výbavy (hlavne ak dovolenkujete s deťmi) by mal patriť aj antiseptický krém, ktorý je určený na prevenciu infekcie pri drobných odreninách; antifungálna masť, ktorá obsahuje účinnú zložku proti plesňovým kožným infekciám; prípadne i klinčekový olej, ktorý prináša dočasnú úľavu pri bolestiach zubov. Pokiaľ nebudete bývať v hoteli Ritz a náplňou vašej dovolenky nebude prehliadka múzeí a galérií, samozrejmou súčasťou batožiny by mali byť: peroxid vodíka, vata, vodeodolné náplaste a pružné ovínadlo.

Celkom bežnou ujmou na zdraví býva na dovolenke bodnutie hmyzom. Vtedy treba z rany ihlou vytiahnuť žihadlo, ranu umyť vodou a mydlom a natrieť Fenistil gelom alebo hydrokortizónovou masťou. Vhodný je tiež studený obklad. Alergická reakcia na bodnutie hmyzom sa prejavuje prudkým opuchom, dýchavičnosťou, výsypom a vracaním; môže nastať aj anafylaktický šok (človek je bledý, spotený, má nevýrazný pulz a studenú kožu, upadá do bezvedomia). V danom prípade, ako aj pri bodnutí hmyzom do úst (opuch môže upchať dýchacie cesty), je nutné čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc.

TIP: Okrem množstva nevyhnutných vecí by vám v batožine nemal chýbať ani prací prostriedok, s ktorým hravo zvládnete pranie a odstraňovanie škvŕn. Výhodou je, že počas pár dní oddychu nepotrebujete žiadne veľké balenie. Práve naopak – čím praktickejšie, tým lepšie. Spoločnosť Henkel myslí na vaše chvíle pohody a oddychu, a preto predstavil mini balenie pracieho prostriedku Rex, ktoré sa vám zmestí do kabelky aj ruksaku. Cestovné balenie Rex v sebe ukrýva deväť pracích dávok a je určené na pranie farebného oblečenia, ktoré prevonia exotickou sviežosťou. Môžete si ho teda pribaliť bez ohľadu na to, či idete do prírody len na víkend alebo sa útulná chata stáva vašim dočasným domovom počas tohto náročného obdobia.  

Cestovné balenie Rex Malaysian Orchid & Sandalwood nájdete na pultoch obchodov za odporúčanú akčnú cenu od 1,49 Eur.

Zdroj foto: dollar photo club

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.