Pozor na aquaplaning a jazdu cez zaliaty terén

Súčasné dažde zanechávajú na ceste stojacu vodu, prípadne je zaliaty celý terén. Jazda v takýchto podmienkach je však nebezpečná nielen pre vodiča, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Škody nemusí uhradiť ani poisťovňa.

acquaplanning_1200x772

Výdatné dažde v posledných dňoch zanechávajú na mnohých cestách súvislé mláky, dokonca sa voda na vozovku prelieva z okolitého podmáčaného terénu či zostáva stáť v podjazdoch a vzniká súvislá vodná plocha. „Vodiči sa často snažia terén rýchlo prejsť, tým však len riskujú  materiálne škody, dokonca fatálne následky takejto jazdy,“ upozorňuje Vladimír Guštafik, Head of Operations Services Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility vrátane operatívneho lízingu pre právnické aj fyzické osoby. Tu sú najčastejšie riziká jazdy v daždi a rady, ako sa v takýchto podmienkach zachovať.

Aquaplaning príde bez upozornenia

Jazda v plnej rýchlosti môže mať totiž na naplavenej ceste z prívalového dažďa pre vás, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky skutočne smrtiace následky. A to bez ohľadu, či máte výkonné auto v bezchybnom stave. „Aquaplaning hrozí už pri rýchlosti od 80 km/h a môže prísť náhle, bez varovania. V prípade, že vodič vbehne v plnej rýchlosti do takejto naplavenej vody, vozidlo sa môže stať neovládateľné,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Najlepšie, ako sa vyhnúť aquaplaningu, je ísť mimo vyjazdených koľají alebo miest, v ktorých stojí voda. „Ideálne je prejsť jednou stranou vozidla po nezaliatej časti vozovky. Ak však už hrozí, že sa aquaplaningu nevyhnete, alebo cítite, že vozidlo sa stáva neovládateľným, je potrebné ubrať plyn, prípadne stlačiť spojku. Prudkému brzdeniu či manévrom sa podľa možností vyhnite, keďže vozidlo v tom čase už nemusí mať na niektorom kolese alebo kolesách dostatočný kontakt s vozovkou a vozidlo sa stane neovládateľným,“ radí Vladimír Guštafik. 

Vodou sa nebroďte

Obdobne, ak voda zaliala podjazd, tunel, prípadne sa rieka vyliala z koryta na cestu, nesnažte sa úsek vozidlom prebrodiť. „Mnohí vodiči neodhadnú situáciu, a aj keď už zistia, že voda siaha po výšku podvozku, snažia sa pomaly prebrodiť terén. Tým však hrozí nasatie vody do spaľovacieho priestoru motora,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Takáto jazda môže vozidlu spôsobiť rozsiahle škody. „Pokiaľ v takýchto prípadoch nie je možné z miesta zatopenia vozovky s vozidlom bezpečne odísť či vycúvať, je nutné okamžite zastaviť vozidlo a vypnúť motor, čím sa škody na vozidle minimalizujú,“ radí Vladimír Guštafik.

V lejaku nezvyšujte rýchlosť

Ak sa dážď zmenil na lejak, prípadne aj búrku, nesnažte sa zvyšovať rýchlosť v snahe byť čo najskôr v cieli cesty. „Prudký dážď zhoršuje nielen stav vozovky a ovládateľnosť vozidla, no znižuje aj viditeľnosť. A to nielen oproti idúcich vozidiel, ale aj tých pred vami či za vami, čím sa znižuje čas na vhodnú reakciu v prípade náhlej udalosti na ceste. Preto pri vyššej rýchlosti výrazne rastie riziko nehody,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. V prípade, že začnú padať krúpy, a na ceste tak zostanú nánosy ľadových kúskov, pri vyššej rýchlosti môžete v prípade letných pneumatík dostať šmyk s nedozernými následkami. Vždy preto prispôsobte rýchlosť stavu vozovky a prepnite denné svetlá na stretávacie, prípadne hmlovky. „V prípade, ak je intenzita dažďa či krupobitia skutočne vysoká, znížte rýchlosť na minimum, zapnite svetlá výstražného znamenia a podľa možnosti zaparkujte vozidlo na najbližšom bezpečnom mieste mimo vozovky,“ radí Vladimír Guštafik. Okrem toho, v horskom teréne voda môže spôsobiť aj podmytie koreňov stromov a zapríčiniť tak ich pád na vozovku. Aj preto je nevyhnutná maximálna opatrnosť a nevystavovanie sa vedome riziku.

Poistka riziko nepokryje

Hoci havarijné poistenie vie zmierniť škody na vozidle spôsobené prírodnými živlami, teda aj škody spôsobené vodou, búrkou, vetrom a podobne, poisťovňa môže poistné plnenie aj krátiť, prípadne odmietnuť, ak ste išli vedome do rizika, neprispôsobili ste jazdu stavu vozovky, alebo k nehode prispel zlý technický stav vozidla. Napríklad pri škode vzniknutej aquaplaningom bude poisťovňu zaujímať aj stav pneumatík. V prípade vzniku poistnej udalosti pri brodení sa cez zaplavený terén sa zas poisťovňa bude pýtať, za akých okolností k poistnej udalosti došlo. Ak ste išli vedome do rizika a vošli vozidlom do zaplavenej časti vozovky či terénu, tak by vám poisťovňa mohla aj napriek havarijnému poisteniu krátiť až odmietnuť poistné plnenie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.