Toyota 4x4 - osem segmentov a šesť technológií

Toyota vyrába autá s pohonom všetkých kolies už viac ako 70 rokov a aktuálne ponúka až šesť rôznych technológií ich pohonu. Rad 4x4/AWD zahŕňa deväť modelov, ktoré sa líšia veľkosťou, charakterom, funkciami, aj použitou technológiou.

Elektrické pohony AWD

Najpopulárnejším pohonom v najväčšom počte modelov Toyota je hybridný systém AWD-i. V ponuke je ako voliteľná výbava pre modely Yaris Cross, Corolla Cross, RAV4 a štandardne pre modely RAV4 Plug-in Hybrid a Highlander. AWD-i je kombináciou hybridného systému poháňajúceho prednú nápravu a nezávisle od nich pracujúceho elektromotora na zadnej náprave. V hybridnom systéme spolupracuje benzínový motor s elektrickým cez hybridnú prevodovku. Zadná jednotka funguje nezávisle od nich, automaticky ju aktivuje počítač pri štartovaní, v zákrutách a na mäkkom či klzkom povrchu. Výhody AWD-i spočívajú v tom, že si zachováva veľmi nízku spotrebu paliva typickú pre hybridy a má schopnosť rozdeľovať výkon medzi nápravy.

1_2019_royota_rav4

Hybridný pohon AWD-i sa v masovom meradle používa už takmer 10 rokov a stal sa zdrojom cenných skúseností, ktoré inžinieri značky využili pri navrhovaní elektrického pohonu AWD v novom batériovom elektrickom modeli bZ4X. Silnejšia verzia auta s výkonom 218 koní má na každej náprave jeden motor a tie tvoria elektronicky riadený systém XMODE AWD, ktorý umožňuje prispôsobiť pohon rôznym podmienkam - pre jazdu na snehu a blate, v hlbokom snehu a blate (do 20 km/h) a vo veľmi ťažkých podmienkach (do 10 km/h) pomocou funkcie Grip Control.

Klasické mechanické pohony 4x4

Dávno predtým, ako sa hybridné pohony stali poznávajúcim znakom Toyoty, sa značka preslávila výrobou nezničiteľných terénnych vozidiel. Land Cruiser, ktorý vyrába už 70 rokov, je skutočnou off-roadovou ikonou. Oba využívajú klasický mechanický pohon všetkých štyroch kolies, no s mierne odlišným princípom fungovania.

2_toyota_landcruiser_1122

Land Cruiser využíva stály pohon 4x4 s redukčným prevodom, najvyspelejší svojho druhu. Používa obmedzený stredový diferenciál  Torsen® sklz (LSD) s uzávierkou a zadný diferenciál LSD Torsen®. Jazde v teréne napomáha dlhý zoznam systémov vrátane variabilnej tuhosti tyče stabilizátora, vzduchového odpruženia zadnej nápravy s nastaviteľnou svetlou výškou, asistenta pre zjazd z kopca a rozjazdu do kopca, Crawl Control a Multi-Terrain Select.

3_toyota_hilux_21_1122

Hilux využíva pri jazde po asfalte pohon zadných kolies a predná náprava sa zapája manuálne. V ťažkom teréne môže vodič aktivovať aj redukciu. Auto je vybavené zadným diferenciálom LSD, uzávierkou zadného diferenciálu a nosným systémom pre stúpanie a zjazd z kopca.

V ponuke Toyoty je ešte jeden model, ktorý využíva mechanický pohon 4x4. RAV4 je vozidlo, ktoré v 90. rokoch otvorilo vodičom osobných áut nové možnosti objavovania terénov v oblastiach bez asfaltu. Tento model v konfigurácii s benzínovým motorom 2.0 je dostupný ako 4x4. Jeho mechanický pohon s hnacím hriadeľom prenášajúcim krútiaci moment na zadnú nápravu je riadený elektronicky. Počítač zapája zadné kolesá, aby udržali trakciu na klzkom povrchu, nerovnostiach, snehu, piesku či blate a pri ostrom prejazde zákrut.

Športový pohon  GR-FOUR

Bol vyvinutý vďaka skúsenostiam Toyoty z majstrovstiev sveta v rely. Systém debutoval v modeli GR Yaris, pre ktorý bola inšpiráciou Toyota GR Yaris Rally1 - tá bojuje o víťazstvo aj v aktuálnej sezóne WRC.

4_gr_yaris_20_122

Elektronicky riadený systém permanentného pohonu všetkých kolies GR-FOUR so zadným diferenciálom ponúka výber z troch prevádzkových režimov. Režim Track rozdeľuje výkon 50:50 a je vhodný pre rýchlu jazdu. V režime Sport je výkon rozdelený v pomere 30:70, aby sa dosiahla charakteristika auta s pohonom zadných kolies. Na každodenné jazdenie sa používa normálny režim s rozdelením výkonu medzi prednú a zadnú nápravu v pomere 60:40. Voliteľne môže byť GR Yaris vybavený predným aj zadným samosvorným diferenciálom Torsen, ktorý poskytuje väčšiu trakciu a lepší výkon v zákrutách.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.