Vytlačiť túto stránku

Že sú moderné autá takmer ako počítače? To ale nemusí byť problém

Napísal KČ 26. jún 2022

Moderné automobily sú plné elektroniky. To je fakt. Rôznia sa však názory na to, či je to dobré, alebo nie. Niekto kritizuje, že sú už autá príliš zložité, čo sa prejavuje hlavne pri nejakej poruche, keď je množstvo vecí už nemožné opraviť bez návštevy špecializovaného servisu.

shutterstock_car_control_comp

Airbagová jednotka môže fungovať aj po nehode

Na druhej strane, autá sú vďaka rôznym elektronickým pomocníkom bezpečnejšie, úspornejšie a jazda s nimi je v mnohých ohľadoch jednoduchšia a efektívnejšia. A ani tie opravy nemusia byť príliš zložité.

Samozrejme, pri riešení elektroniky v aute sa servisu celkom určite nevyhnete. Avšak vďaka takpovediac „IT“ zásahu sa dá nenákladne vyriešiť množstvo problémov tak, že nebudete musieť meniť žiadnu „fyzickú“ súčiastku. A nemusíme hovoriť, že tým pádom ušetríte.

Príkladom môže byť reaktivácia airbagovej jednotky po havárií. Pri nehode sa do nej totižto zapíše záznam o tejto nehode a airbagová jednotka sa stáva nefunkčnou. V dobrom servise vám ju však dokážu resetovať a nastaviť na ďalšie použite.

Stratili ste kľúč? To vôbec nie je taký problém, ako si myslíte

„Elektronicky“ sa dajú vyriešiť aj menšie nepríjemnosti ako spomínaná reaktivácia airbagovej jednotky po nehode. Ak napríklad stratíte kľúč od vozidla a obávate sa, že vám kvôli tomu bude odcudzené, môžete si nechať prekódovať imobilizér. Tým pádom bude stratený kľúč nepoužiteľný.

A to nie je všetko. Potrebujete predsa nový kľúč. Mechanická výroba kľúča nie je problém, ale potrebujete ho ešte naprogramovať, aby spolupracoval s imobilizérom vo vozidle. A rovnako ako si môžete nechať jednoducho prekódovať imobilizér, aby nebolo možné vaše auto odcudziť strateným kľučom, môžete si k nemu nechať naprogramovať aj nový kľúč, s ktorým budete môcť vozidlo používať ako so starým.

Zdroj obrázka: Autor: Kim Kuperkova / Shutterstock.com