Vytlačiť túto stránku

Nová Toyota GR86 – po nárazových testoch jedno z najbezpečnejších áut

Napísal EF 12. máj 2022

Toyota GR86 už má za sebou prvé nárazové testy a hneď získala titul jedného z najbezpečnejších áut na trhu. Americký poisťovací inštitút pre bezpečnosť na cestách (IIHS) udelil novému kupé Toyoty najvyšší titul Top Safety Pick +.

1_gr86_premiumTesty ukázali skvelé výsledky z hľadiska odolnosti auta proti nárazu, aj účinnosti bezpečnostných systémov a svetlometov. 

Poisťovací inštitút pre bezpečnosť na cestách (IIHS), americká obdoba európskeho NCAP (Európsky program hodnotenia nových vozidiel), zverejnil údaje z bezpečnostných testov,  v ktorých nové kupé Toyota získalo najvyššie ocenenie udeľované touto organizáciou - Top Safety Pick +. To znamená, že športové auto od Toyota Gazoo Racing je jedným z najbezpečnejších áut dostupných na americkom trhu a spĺňa najvyššie požiadavky z hľadiska odolnosti voči kolízii a ochrany cestujúcich a chodcov, ako aj účinnosti bezpečnostných systémov a kvality svetiel. Na získanie titulu Top Safety Pick + musela Toyota GR86 dosiahnuť najvyššie hodnotenie Good vo všetkých šiestich nárazových testoch IIHS. Sú to: mimoriadne vážny čelný náraz do malej časti vozidla na strane vodiča a podobný na strane spolujazdca, čelný náraz do väčšej časti prednej časti, bočný náraz, test pevnosti strechy a kvality sedadla z hľadiska ochrany hlavy a krku pri kolíziách.

Špičková účinnosť bezpečnostných systémov 

Na získanie titulu Top Safety Pick + je nevyhnutná najvyššia úroveň pasívnej bezpečnosti, ale to je iba začiatok.  Toyota GR86 takisto preukázala najvyššiu úroveň účinnosti systémov zabraňujúcich kolíziám s vozidlom idúcim vpredu a s chodcami a získala hodnotenie Superior. Predkolízny bezpečnostný systém (PCS) je jedným zo systémov, z ktorých pozostáva bezpečnostný balík Toyota Safety Sense, ktorý je k dispozícii vo všetkých osobných automobiloch Toyota a zvyčajne už v štandardnej výbave.

Dôležitým prvkom v hodnotení IIHS je aj kvalita svetiel. Aby si svetlá vo všetkých úrovniach výbavy zaslúžili toto ocenenie, musia byť hodnotené ako dobré alebo aspoň prijateľné, čo je druhé najvyššie hodnotenie. Športové kupé Toyota tieto požiadavky spĺňa bez problémov. Všetky štyri typy svetlometov ponúkané v USA získali najvyššie hodnotenie Dobrý.

2_gr86_premiumNové športové kupé od Toyoty

Toyota GR86 je nástupcom kupé GT86 a po GR Supra a GR Yaris tretím modelom z radu športových áut GR. Autá GR sú označené značkou Toyota Gazoo Racing, športovou divíziou japonskej značky, ktorá ju zastupuje na medzinárodných rely a pretekoch. Auto vzniklo v duchu športových legiend Toyoty - modelov 2000GT a Corolla AE86, s využitím skúseností získaných v motoristickom športe, čo je jasne viditeľné napríklad pri aerodynamických riešeniach. Ide o klasický dizajn s motorom vpredu a s pohonom zadných kolies. Vysokootáčkový 2,4-litrový štvorvalcový motor typu boxer s výkonom 234 k pri 7000 ot./min je spárovaný s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou, s ktorou auto zrýchli na stovku za 6,3 sekundy, alebo voliteľne s automatickou prevodovkou so 6 stupňami.