Vytlačiť túto stránku

Nová Toyota Crown - legendárny japonský sedan sa zmení na SUV

Napísal EF 05. máj 2022

Toyota sa rozhodla vdýchnuť celkom nový život jednému z najstarších a najdôležitejších modelov vo svojej ponuke. Počas 67-ročnej histórie Toyote Crown prináležalo označenie limuzína pre VIP a vlajková loď Toyoty v Japonsku.

tytota_crown_0522

Značka sa však rozhodla, že je čas na revolúciu. Crown ďalšej generácie bude SUV a navyše opustí svoju domovinu a zrejme zamieri aj na americký a čínsky trh. Model Toyota Crown je v Japonsku ikonou a symbolom statusu. Veľký luxusný sedan značky, ktorá dominuje japonskému trhu, patrí spolu s Land Cruiserom a Corollou k najstarším dodnes vyrábaným modelom Toyoty. Jeho počiatky siahajú do roku 1955, čo znamená, že je o rok starší ako prezident spoločnosti Akio Toyoda. 

Nové hybridné SUV

Dlhá tradícia nezabránila Toyote v rozhodnutí o radikálnych zmenách. Ikonický sedan sa pri príležitosti svojich 68. narodenín zmení na výkonné SUV s terénnymi vlastnosťami.  Agentúra Reuters s odvolaním sa na interné zdroje spoločnosti Toyota uviedla, že nové SUV Crown sa bude predávať nielen v Japonsku, ale aj v USA a Číne. Auto sa na trh dostane pravdepodobne v lete 2023, aj keď je možný i skorší termín.

toyota_crown_21

Pre Japonsko je zrejme plánovaný variant plug-in hybrid – o jeho dostupnosti na ďalších dvoch trhoch zdroje neinformujú. V roku 2024 sa v Japonsku môže objaviť úplne elektrický Crown bez emisií. Dva zdroje oslovené agentúrou Reuters uviedli, že zatiaľ neexistujú žiadne definitívne plány na export variantu BEV. Ťažko si však predstaviť, že by veľké elektrické SUV nezamierilo aspoň do Číny, ktorá kladie veľký dôraz na plnú elektrifikáciu. Objavujú sa aj správy, že Toyota okrem SUV vyvinie aj novú generáciu Crown s karosériou sedan, ktorá sa bude vyrábať v malých množstvách pre verných zákazníkov na domácom trhu. Oba varianty  majú vyrábať v Toyota City v Japonsku.

Prvý model Toyoty v USA

Toyota Crown bola prvým modelom, ktorý japonská značka ponúkla americkým vodičom. Model s názvom Toyopet Crown debutoval v USA v roku 1958. Keďže však nebol prispôsobený zvyklostiam amerických vodičov, z amerického trhu ho stiahli. Toyota si na svoj úspech v zámorí musela počkať ešte 7 rokov, keď japonská značka poučená predchádzajúcimi skúsenosťami uviedla do amerických showroomov automobil špeciálne navrhnutý pre tento trh – model Corona. A pozíciu Toyoty v USA definitívne posilnila Corolla v roku 1968, teda dva roky po svojom debute v Japonsku.

toyopet_crown_1958