Vytlačiť túto stránku

Ukladáte dieťa do autosedačky v bunde? Prestaňte s tým!

Napísal KČ 24. február 2022

Tieto 3 bezpečnostné tipy by ste si mali osvojiť. (Plus test autosedačiek). Vedeli ste, že inštalácia a správne používanie detskej autosedačky dokáže znížiť riziko smrti pri dopravnej nehode až o 70 %? Bezpečnosť je pri jazde na prvom mieste, obzvlášť ak cestujete s deťmi. Toto sú základné tipy, ktoré by ste nemali podceniť. Niektoré vás možno prekvapia.

shutterstock_autosedacka_22

Deťom vždy vyzlečte hrubú vrstvu oblečenia

Pokiaľ necháte dieťa sedieť v autosedačke naobliekané v hrubej bunde, pásy nebudú dobre priliehať k telu a efektívne plniť svoju funkciu. Pri náraze alebo prudkom zastavení tak môže dôjsť k závažným poraneniam brušnej dutiny či vnútornému krvácaniu. Tejto chyby sa však dopúšťajú aj tí najskúsenejší rodičia.

Tip: Auto pred jazdou vyhrejte alebo dieťa najskôr zapnite do popruhov a potom naň prehoďte bundu alebo prikrývku, aby bolo v teple.

Najbezpečnejšie miesto pre autosedačku

Najbezpečnejším miestom, kde môžete umiestniť autosedačku, je stred. Podľa odbornej štúdie z roku 2008 majú deti na stredovom sedadle nižšie riziko poranenia, a to o viac ako 40 %. Prečo? Dieťa nebude pri kolízii zasiahnuté priamo nárazom z bočnej strany alebo sklom z okien.

Čo najdlhšie v protismere jazdy

Odborníci radia, aby ste deti vozili v autosedačkách, tzv. vajíčkach, čo najdlhšie v protismere jazdy. Vďaka tomu je zabezpečená vyššia ochrana hlavy, krku, nôh a v prípade nárazu je tlak na chrbticu 5-krát nižší ako pri orientácii sedačky v smere jazdy.

Toto sú víťazi testu autosedačiek

Každoročný test autosedačiek od ADAC (2021) stanovil víťazov v jednotlivých kategóriách (podľa veku). Testu boli podrobené známe značky ako autosedačky Römer, Cybex a iné.

Do 1 roka

Autosedačka BeSafe (Babyzen Yoyo iZi Go Modular X1 i-Size)

Do 1,5 roka

Peg Perego (Primo Viaggio Lounge + Base)

Do 4 rokov

Peg Perego (Primo Viaggia 360)

Do 6 rokov

Autosedačka Axkid One +

Do 12 rokov

Autosedačka Cybex (Pallas G i-Size)

Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com