Vytlačiť túto stránku

Čo by ste nemala zabudnúť skontrolovať pred technickou kontrolou?

Napísal KČ 29. november 2021

Technická a emisná kontrola, bežne u nás ľudovo nazývané „STKáčka“ (i keď skratka STK v podstate znamená „stanica technickej kontroly“) môžu niekedy byť strašiakom, obzvlášť, keď sa na takúto kontrolu chystáte prvýkrát. Pokiaľ však máte vaše vozidlo v dobrom stave, nemusíte sa ničoho báť.

shutterstock_servis_1121

Majte pri sebe všetky potrebné doklady 

Vždy je však dobré si pár základných vecí skontrolovať, aby ste na kontrole nemala zbytočné problémy kvôli nejakej „drobnosti“, ako napríklad, že vám nesvieti LED H7 v niektorom z predných svetlometov. Na čo by ste sa teda mala „pozrieť“ pred technickou kontrolou?

Začnime netradične od vás. Nie, nemusíte sa nejako špeciálne „nahodiť“, ale rozhodne by ste mala mať všetky potrebné doklady. Ktoré to sú? Pochopiteľne doklad od vozidla, čiže osvedčenie o evidencii alebo ak chcete „techničák“. Nielen „malý“, bez ktorého by ste nemala sadať za volant, ale aj ten „veľký“.

Ak jazdíte „na plyn“ budete potrebovať v prípade CNG a LNG aj protokol o inšpekcii nádrže a v prípade LPG a CNG prestavieb aj protokol o montáži plynového zariadenia. Od nového roku pribudne aj nová povinnosť pre majiteľov automobilov, ktoré sú po nehode, ktorá mala vplyv na hlavné bezpečnostné prvky vozidla. V takomto prípade budete potrebovať certifikát o vykonaní opravy vozidla certifikovaným servisom.

Tieto veci si môžete na aute skontrolovať aj vy 

A teraz už k tým veciam, ktoré si môžete na aute jednoducho skontrolovať aj vy. V prvom rade musí byť vo vozidle povinná výbava. K nej samozrejme platí aj (kompletná!) autolekárnička. Jednoducho si môžete skontrolovať aj funkčnosť vonkajšieho osvetlenia vášho vozidla. Obrysové, stretávacie, diaľkové svetlá, „hmlovky“, smerové a spätné svetlá. Ak zistíte, že vám nefunguje osvetlenie ŠPZ, vymeňte aj to. Nie je to taký problém ako niektoré z vyššie uvedených svetiel, ale netreba zbytočne „dráždiť“.

Pozrite sa aj na pneumatiky, ktorých hĺbka dezénu by mala byť minimálne 1,6 mm. Skontrolujte aj zasklenie vozidla, či niekde nie je prasklina, obzvlášť na prednom skle. Na prednom a na predných bočných sklách nemôžu byť ani tieniace fólie.

A skontrolujte si aj brzdy. Ako? Jednoducho počas jazdy. Po stlačení brzdového pedála musí vozidlo viditeľne spomaľovať, nevybočovať z priameho smeru, brzdový pedál musí byť dostatočne tvrdý a rovnako by sa počas brzdenia nemal ozývať žiadny škripot, či piskot z bŕzd. A parkovacia brzda musí byť schopná udržať auto aj v kopci.

Zdroj obrázka: Autor: PPC Photography Cologne / Shutterstock.com