Vytlačiť túto stránku

Viete, na čo sú vo vašom aute rôzne riadiace jednotky?

Napísal KČ 29. september 2021

Asi najjednoduchšie sa dá riadiaca jednotka automobilu opísať ako počítač. Neslúži však na prezeranie sociálnych sietí, ale riadi chod motora. Dnešné moderné vozidlá sú totižto plné elektroniky a nech máte na to názor akýkoľvek, niečo to celé musí riadiť.

shutterstock_autocontrol921

Nemusíte mať elektromobil, aby bolo vaše auto plné elektroniky

Riadiaca jednotka motora, ECU (Engine Control Unit), tak zaznamenáva v reálnom čase množstvo signálov, ktoré vyhodnocuje. A na základe týchto signálov riadi funkcie motora ako vstrekovanie paliva, nastavenie zapaľovania, reguláciu otáčok a plniaceho tlaku, lambda reguláciu, či kontrolu emisií.

To je veľa práce, čo poviete? A ako každé (nielen) elektronické zariadenie aj riadiaca jednotka vo vašom vozidle sa môže časom poškodiť. A tak isto ako pri iných zariadeniach, sú poruchy, ktoré sa dajú odstrániť, ale niektoré poškodenia sú nenávratné.

Výmena riadiacej jednotky v prípade neopraviteľného poškodenia je často drahou záležitosťou a preto je v takýchto prípadoch lepšou voľbou prehranie dát a softvéru do inej, použitej (ale funkčnej) riadiacej jednotky. Typovo zhodnú verziu s vašim autom zoženiete jednoducho.

Menšia brzdná sila znamená efektívnejšie brzdenie? Ak zabráni šmyku, tak áno

V moderných autách sa však nenachádzajú len riadiace jednotky motora, ale aj riadiace jednotky iných komponentov. Aj systém ABS (Anti-lock Braking System), ktorý slúži na ochranu pred zablokovaním kolies pri brzdení, čo by malo za následok stratu kontroly nad vozidlom, má svoju riadiacu jednotku.

Aká je jej úloha? Riadiaca jednotka ABS je tým komponentom, ktorý spracúva signály zo senzorov na kolesách, ktoré snímajú rýchlosť ich otáčania. Na základe týchto signálov vyhodnocuje, či dochádza k zablokovaniu kolies a v prípade potreby znižuje brzdnú silu na jednotlivé kolesá, čo má za následok ich odblokovanie.

Zdroj obrázka: Autor: structuresxx / Shutterstock.com