Vytlačiť túto stránku

Veľké SUV-čka, to nie je len Land Cruiser

Napísal TS 14. marec 2021

Európa získala ďalšie veľké SUV-čko od Toyoty - mohutný 5-metrový hybrid Highlander s elektrickým pohonom všetkých 4 kolies AWD. Platí,  že ponuka veľkých SUV japonského výrobcu je omnoho bohatšia ako len známy Land Cruiser alebo luxusný Lexus RX.

Aké ďalšie poklady sa skrývajú v stajni japonskej automobilky?

Sú veľmi populárne. SUV sa okrem tradičnej úlohy terénneho vozidla čoraz viac využívajú ako 5- alebo 7-miestne rodinné autá či dokonca ako manažérske limuzíny. Vďaka tomu sa ich ponuka čoraz viac rozširuje a okrem vozidiel postavených na ráme si možno vybrať aj konštrukcie so samonosnou karosériou. Svedčí o tom aj nasledujúce porovnanie veľkých SUV-čiek od Toyoty a Lexusu.

Toyota Fortuner

Model Fortuner je terénny automobil na ráme, ktorý je spríbuznený s Hiluxom, známym svojou odolnosťou. Možno ho kúpiť v Austrálii, Ázii, Južnej Amerike, Afrike a v Rusku. V od závislosti trhu je dostupný s dvomi alebo tromi radmi sedadiel a pohonom 4x4 alebo so zadným pohonom. Jeho dĺžka je 4 795 mm. Ponuka motorov zahŕňa štyri diesely od 2.4 do 3.0 a dva benzínové motory s objemom 2,7 l a najsilnejší 4.0 V6 s výkonom 239 k.

1_toyota_fortuner_crusade

Toyota Land Cruiser 150

Land Cruiser 150, ktorý je dostupný v Európe a Japonsku, meria 4 840 mm. Je to plnokrvný terénny tátoš postavený na ráme a u nás sa dá kúpiť s naftovým motorom 2.8 D-4D a výkonom 204 k spárovaným s manuálnou alebo automatickou prevodovkou. Ide o pružný motor, ktorý poskytuje maximálny krútiaci moment 420 alebo 500 Nm pri nízkych otáčkach, čo uľahčuje štart do kopca alebo pohyb v náročnom teréne. Land Cruiser je známy nielen svojimi vynikajúcimi terénnymi vlastnosťami, ale aj bohatstvom elektronických systémov podporujúcich jazdu v teréne, pohodlným interiérom a dlhým zoznamom výbavy podobnej luxusnému osobnému vozidlu.

2_toyota_land_cruiser_150

Toyota 4Runner

Tento model je známy predovšetkým z amerického a kanadského trhu. Napriek tomu, že sa vyrába v Japonsku. TRD – športová divízia Toyoty v USA často rozmaznáva svojich zákazníkov rôznymi špeciálnymi výbavami, ako je napríklad aktuálna verzia TRD Off-Road. Auto meria od 4 823 do 4 859 mm. Poháňa ho 4-litrový motor V6 s výkonom 273 k, spárovaný s manuálnou alebo 5-stupňovou automatickou prevodovkou. Rámovú konštrukciu vytvorili na rovnakej platforme ako klasický FJ Cruiser.

3_toyota_4runner

Lexus GX

Terénny GX je blízkym príbuzným Land Cruisera 150,  samozrejme, v omnoho luxusnejšom prevedení.  Karoséria dlhá 4 880 mm pojme 6 sedadiel v troch radoch. Motor V8 s objemom 4,6 litrov a výkonom 305 k je štandardne spárovaný so 6-stupňovou automatickou prevodovkou a systémom pohonu 4x4. Okrem USA a Kanady je tento model dostupný aj v niektorých juhoamerických a ázijských krajinách, ale aj v Rusku a na Ukrajine.  

4_lexus_gx

Lexus RX

Tento svetový model, ktorý je rovnako obľúbený aj na Slovensku meria 4 890 mm a ako prvý na svete dokázal, že veľké SUV môže fungovať na hybridný pohon. Ten sa pod jeho kapotou usídlil už v roku 2005. Lexus RX má samonosnú karosériu, čiže to nie je klasická konštrukcia na jazdu v teréne, ale i tak poskytuje pohodlnú jazdu mimo asfaltových ciest. V hybridnej verzii má štandardne pohon všetkých kolies E-Four. Ide o jedinečný systém Toyoty a Lexusu, v ktorom tretí elektrický motor na zadnej náprave podporuje benzínový motor poháňajúci predné kolesá a dva elektromotory. Hybridný pohon modelu RX je založený na 3,5-litrovom motore V6 a generuje výkon 313 k. Vďaka tomu dokáže zrýchliť na stovku za 7,7 sekundy.

5_lexus_rx

Toyota Highlander

Ponuku na hybridný Highlander už nájdete aj v slovenských showroomoch. Tento americký automobil, ktorý je v Austrálii známy ako Kluger, určite rozvíri vody aj v našich končinách. Spojenie 5-metrovej karosérie pre 7 osôb a pohonu 4x4 s nízko emisným hybridným systémom je na náročnom európskom trhu receptom na úspech. Highlander je zreteľne väčší, dokonca aj od Land Cruisera, meria až 4 950 mm. Napriek tomu nie je založený na ráme, ale na platforme GA-K zo série TNGA, tej istej ako RAV4. Okrem hybridného pohonu a priestranného interiéru auto priťahuje pozornosť bohatou výbavou, ktorá obsahuje aj najnovšie bezpečnostné a multimediálne funkcie, vrátane konektivity. 

6_toyota_highlander

Toyota Land Cruiser 200

Ešte pred niekoľkými rokmi bol Land Cruiser 200 v Európe dostupný pod menom Land Cruiser V8. Napriek jeho stiahnutiu z európskeho trhu sa model 200 predáva na väčšine svetových trhov, napríklad v USA, Mexiku, Japonsku, Austrálii, Afrike, Južnej Amerike a Rusku. Paletu motorov tvoria samé mohutné jednotky. V rôznych obdobiach a v rôznych častiach sveta boli v ponuke benzínové motory V6 4.0 a V8 4.6, 4.7 a 5.7, ako aj naftové motory V8 s objemom 4,5 litra. Dvojstovka patrí do modelovej triedy Station Wagon. Je to výkonný, luxusný a neúnavný terénny automobil, o čom svedčia aj jeho úspechy v motoristickom športe. Vozidlo s dĺžkou 4 990 mm už roky víťazí v triede sériovo vyrábaných automobilov v pretekoch Rally Dakar.

7_toyota_land_cruiser

Toyota Land Cruiser 70

Model 70 s dĺžkou 4 705 mm je reprezentantom triedy Heavy Duty z bohatej rodiny Land Cruiser. Predáva sa ako SUV, ale aj ako pick-up. Auto vzniklo v roku 1984 a hoci má stále pôvodnú konštrukciu, nemá vplyv na jeho prednosti. Je to vozidlo stvorené pre náročnú prácu v extrémnych podmienkach. Dá sa objednať napríklad v Afrike, Austrálii a niektorých ďalších krajinách.

8_toyota_lc70

Lexus RX L

Je to dlhšia, 7-miestna verzia modelu RX, ktorej karoséria meria presne 5 metrov. Pri sklopení tretieho radu sedadiel má batožinový priestor 652 litrov, čiže o 199 viac ako jeho menší brat.  Model RX L má rovnaký hybridný pohon 4x4 s výkonom 313 km/h ako 5-miesta verzia. Je zaujímavé, že väčšie rozmery automobilu ovplyvňujú jeho dynamiku iba mierne. Namiesto 7,7 sekundy potrebuje  na dosiahnutie rýchlosti 100 km/h 8 sekúnd.

Lexus LX

Väčší a luxusnejší bratranec modelu Land Cruiser 200 je dostupný v mnohých krajinách sveta, nie však na hlavných európskych trhoch. Ponuka motorov zahŕňa benzínový motor V8 s objemom 5,7 l a na niektorých trhoch je k dispozícii aj s naftovým motorom V8 s objemom 4,5 litra. LX má dĺžku 5 005 mm a zmestia sa doň tri rady sedadiel. Opierky toho tretieho sa dajú sklopiť elektricky. Tak ako sa na luxusnú vlajkovú loď Lexusu patrí, kabína je potiahnutá mäkkou kožou s drevenými prvkami a vybavená pokrokovou elektronikou - asistenčnými systémami pre jazdu v teréne, systémami aktívnej bezpečnosti, štvorzónovou klimatizáciou s Climate Concierge, audio systémom  Mark Levinson a osobnými displejmi s DVD pre cestujúcich.

9_lexus_lx

Toyota Sequoia

Najväčším SUV Toyoty je americká Sequoia, ktorú vyrábajú v štáte Indiana. Auto má rovnakú rámovú konštrukciu ako pick-up Tundra. Aj keď toto mohutné auto meria až 5 210 mm a je vysoké takmer 2 m, jeho koeficient aerodynamického odporu Cx predstavuje iba 0.35. Pre porovnanie – jeho hlavný konkurent Ford Expedition má koeficient aerodynamického odporu Cx na úrovni 0.41. Model poháňa motor V8 s objemom  5,7 litra a s výkonom 386 k. Okrem Severnej Ameriky sa Sequoia predáva aj na Blízkom východe.

10_toyota_sequoia

Veľké SUV-čka na Slovensku

Ponuka veľkých SUV Toyoty a Lexusu je na slovenskom trhu pomerne bohatá. Terénny  Land Cruiser 150 aj hybridný  Highlander je možné kúpiť v autosalónoch Toyoty, Lexus ponúka 5-miestne RX a 7-miestne RX L.

Obidve značky sa v súčasnosti zameriavajú na rozšírenie ponuky SUV-čiek a crossoverov na európskom trhu, vrátane Slovenska.