Vytlačiť túto stránku

Vyberáme autosedačku

Napísal TS 23. november 2020

Viac než tri štvrtiny európskych rodičov zaobstaráva autosedačku ešte pred narodením dieťaťa. Každý piaty rodič avšak priznal,že nad jej výberom strávil menej než hodinu času. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Britax Römer.

autosedacka_1200x800

Pri výbere kvalitnej autosedačky by si ale rodičia mali počínať zodpovedne. Je totiž nutné starostlivo premyslieť nad množstvom faktorov.

Až polovica rodičov vyberá autosedačku podľa značky a vzhľadu

Už takmer desať rokov stanovuje zákon povinnosť prepravovať dieťa, ktoré meria menej než 150 cm a váži menej než 36 kg, v autosedačke. Aby mohla byť autosedačka považovaná za vhodnú a kvalitnú, musí splniť niekoľko požiadaviek na bezpečnosť. Rozhodujúcimi kritériami sú predovšetkým vek a telesné dispozície malého pasažiera. Za nimi nasleduje kompatibilita s typom vozidla, splnenie európskych bezpečnostných štandardov a prítomnosť kľúčových prvkov ochrany. Ich kompletný zoznam nájdete napríklad v tomto porovnaní sedačiek. Preto by najmä rodičia, ktorí očakávajú príchod prvého potomka, mali do výberu kvalitnej autosedačky investovať dôkladné úsilie a zistiť si čo najviac informácií. Celoeurópska štúdia o prístupe rodičov k bezpečnosti detí pri preprave, ktorú spracovala spoločnosť Britax Römer, avšak ukázala, že takmer polovica rodičov v Európe sa pri voľbe autosedačky riadi podľa značky, vzhľadu a kompatibility s podvozkom kočiarika. Bezpečnosť a zlučiteľnosť s autom stojí až za nimi.

Kvalitné autosedačky odzrkadľujú váhu a výšku detí

Pri výbere autosedačky by rodičia mali postupovať systematicky. V prvom rade je nevyhnutné určiť, aké autosedačky budú dieťaťu vyhovovať čo do výšky a hmotnosti. Aj prechod z jednej veľkosti sedačky do druhej je záležitosťou, ktorej by rodičia mali venovať dostatočnú pozornosť. Z bezpečnostných dôvodov by malo dieťa zostať v súčasnej autosedačke čo najdlhšie, pokiaľ neprekročí limit hmotnosti alebo nedosiahne hlavou na horný okraj sedačky. Dôležitou vlastnosťou je aj pohodlie, preto by sa rodičia mali zamerať aj na kvalitu podšívky. „Jedine autosedačky, ktoré zodpovedajú fyziológii konkrétneho veku a telesných dispozícii, zaručia dokonalú ochranu a pohodlie. Pre novorodencov a deti s hmotnosťou do13 kilogramovsa často používajú autosedačky, ktoré sú súčasťou kombinovaných kočiarikov. Sú ľahké, maximálne prenosné a prispôsobené dokonalej ochrane. Umiestňujú sa proti smeru jazdy, čo je pre najmenšie deti najbezpečnejším variantom prepravy. Pre staršie deti sú vhodné autosedačky, ktoré zostávajú upevnené v aute. Tieto sedačky sú väčšie a ťažšie a umožňujú inštaláciu v smere jazdy,”vysvetľuje Lukáš Fialazo spoločnosti Baby Direkt,ktorá ponúka široký výber detských autosedačiek a kočiarikov. Sedačka by tiež mala vyhovovať európskej bezpečnostnej norme ECE R44/04, tie najlepšie z nich sú navyše overené bezpečnostnými hodnoteniami a certifikátmi medzinárodných testovacích organizácií. Rozhodujúca je aj technická a tvarová kompatibilita s vozidlom, do ktorého bude sedačka umiestnená. Po inštalácii by zároveň mali zostať funkčné všetky bezpečnostné prvky.

Moderné technológie zvyšujú bezpečnosť a zjednodušujú montáž

V oblasti bezpečnosti sa výroba detských autosedačiek vyvíja rapídnym tempom. Dnes majú rodičia na výber veľký rad produktov, ktoré sú vybavené tými najlepšími technologickými inováciami, ktoré zvyšujú ochranu dieťaťa pri jazde autom. Premenou prechádzajú, napríklad, bezpečnostné pásy. „Sedačky najvyššej kvality využívajú päťbodový systém pásov, ktoré výrazne znižujú energiu, ktorá na dieťa pôsobí pri havárii. Odkláňa ju totiž do piatich samostatných bodov kontaktu so sedačkou. Tento systém zároveň najlepšie zabraňuje vymršteniu a funguje ako ochranná ulita počas rôznych typov nehôd,”uvádza Lukáš Fialazo spoločnosti Baby Direkt. Súčasťou tohto systému môže byť aj, takzvaná ATS technológia pre aktívne napínanie pásu, ktorá rodičov pomocou svetelných a zvukových signálov informuje, že je dieťa úplne správne pripútané. Populárnym prostriedkom je aj systém ISOFIX, ktorý reaguje na znepokojivé množstvo nesprávne pripevnených autosedačiek k vozidlu. Ide o pevný spojovací systém s upevňovacími bodmi, pomocou ktorého môžu rodičia sedačku bezpečne a správne nainštalovať. Pred bočným nárazom chráni systém D-SIP, ktorý skracuje pohyb dieťaťa a odvádza navýšenú energiu preč od neho, pri čelnom náraze zas pôsobia dvojstupňovo stlačené podušky XP-PAD, ktoré oproti bežným bezpečnostným pásom znižujú silu, ktorá pôsobí na krk dieťaťa, až o 30 %.