Vytlačiť túto stránku

Veľká zmena v povinnom zmluvnom poistení

Napísal Union 08. júl 2020

Aj vďaka korone zaplatíte za auto menej. Či už na svojom aute prejazdíte desaťtisíce kilometrov alebo ním chodíte len na veľký víkendový nákup, za povinné zmluvné poistenie musíte vždy platiť rovnako.

cars_people19

Poisťovňa Union zaznamenala po pandémii korona vírusu zvýšený počet málo vyťažovaných vozidiel a tak ide tento zaužívaný, no nie celkom spravodlivý princíp zmeniť. Teraz môžu  vodiči ušetriť na PZP spolu až 13 miliónov eur.

„Podľa našich interných štatistík, takmer 300.000 vodičov najazdí za rok menej ako 5000 kilometrov. To je denne maximálne 13 kilometrov,“ hovorí Michal Špaňár, riaditeľ poisťovní Union. Vysvetlil, že aj kvôli korone sa počet málo vyťažovaných vozidiel ešte zvýšil.

Počas pandémie množstvo firiem zavrelo svoje kancelárie a zaviedli systém homeoffice, ľudia pracujú z domu a autá im stoja nevyužité na parkoviskách. „Mnohí ľudia si z preventívnych dôvodov zakúpili bicykle alebo elektrické kolobežky, aby sa vyhli presunom vozidlami MHD. No a veľa ľudí dokonca prišlo dôsledkom koronakrízy o prácu. V oblasti dopravy boli prevádzky taxislužieb štátom zakázané, celkovo sa zastavila aj zmluvná preprava, osobné autá či mikrobusy zostali stáť vo firemných vozových parkoch.“ hovorí Maroš Palesch, dopravný konzultant. 

„Všetky tieto dôvody nás prinútili zamyslieť sa, že by to povinné zmluvné poistenie asi malo byť lacnejšie,“ povedal M.Špaňár.

Povinné zmluvné poistenie tak môže byť lacnejšie až o 30% a rôznym typom vodičov prinesie úsporu, ktorá v ťažkých časoch poteší. Či už ide o dôchodcov, majiteľov firiem, ktorým kvôli korona kríze stojí vo vozovom parku veľa áut, ľudí, ktorí stratili prácu,  alebo rodiny, kde je jedno auto využívané podstatne menej ako druhé.

Príklady:

Ak v súčasnosti platí dôchodca z Holíča s autom Škoda Fabia, ktorým jazdí len z miesta bydliska na záhradu, za PZP 97,40 €, po novom by to malo byť len 68,20 €.

Trojčlenná rodina z Humenného, ktorá vlastní auto značky Toyota určené najmä na nákupy alebo víkendové jazdy, môže ročne ušetriť 35 €.

Slobodný tridsiatnik z  Bratislavy, ktorý má auto značky Audi a jazdí s ním len po meste, môže ušetriť až 65 € ročne.

„Asi nikto nečakal, že by poisťovňa po koronakríze ponúkala svojim klientom zľavy. V Unione si však uvedomujeme celospoločenský dopad tejto krízy a preto sa usilujeme konkrétnymi činmi meniť životy našich klientov k lepšiemu,“ priblížil M.Špaňár.

Postup kontroly prejazdených kilometrov je jednoduchý. Po tom, ako si vodič vypočíta cenu PZP na webe, uzatvorí zmluvu, odfotí aktuálny stav kilometrov na svojom odometri a cez aplikáciu túto fotografiu odošle poisťovni.

Tri dni pred výročím poisťovňa vodiča vyzve, aby cez aplikáciu odoslal aktuálny stav najazdených kilometrov. Ak bude tento nájazd nižší ako 5000 kilometrov, pre vodiča sa nič nemení. V prípade, ak vodič najazdí viac ako 5000 km, doplatí poistné vo výške poskytnutej zľavy.