Vytlačiť túto stránku

Bezpečnosť na cestách je prvoradá

Napísal KČ 02. marec 2020

Nové nariadenie z dielne Ministerstva dopravy prihliada na zvýšenú bezpečnosť a zavádza povinnosť opravovať autá v certifikovaných servisoch. Od januára 2020 prichádzajú do platnosti nové pravidlá pre vodičov v prípade dopravnej nehody.

opel_astra20

Podľa Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky ide o bezpečnostné opatrenia spadajúce do kategórie cestnej premávky. Všetci majitelia osobných automobilov, nech sú akokoľvek staré, majú podľa nového nariadenia povinnosť pri závažnejších dopravných nehodách alebo škodových udalostiach opravovať autá výlučne v certifikovaných servisoch. Škodové udalosti sú definované ako tie, ktoré majú vplyv na hlavné bezpečnostné prvky vozidla a teda na zavesenie kolies, deformačné zóny, systémy airbagov, riadenie alebo brzdy.

Podľa legislatívy budú musieť šoféri následne absolvovať bez vyzvania a na vlastné náklady aj technickú kontrolu poškodeného vozidla, hoci oficiálne ešte ňou prejsť nemusia. Nariadenie sa tak bytostne dotýka nielen poškodených majiteľov automobilov, ale aj servisov, ktoré nemajú autorizáciu. Napríklad auto Opel Astra nebudete môcť zaniesť šikovnému susedovi, ako zvyčajne. Rezort sa vyjadril, že by to nemalo ohroziť menšie autoservisy, keďže certifikovane miesto opravy nemusí byť iba autorizovaný servis, ale aj autorizovaná či nezávislá opravovňa. Dôležitý je certifikát.

Dôsledkom nového nariadenia je dosiahnuť, aby sa automobily po závažnejších nehodách skutočne opravili tak, aby spĺňali bezpečnostné a technické parametre. Je dôležité, aby sa dodržal technologický postup, ktorého výsledkom by mala byť zvýšená miera bezpečnosti na cestách. Je pravdepodobné, že nové typy automobilov ako Opel Gradland alebo Opel Crossland by majitelia bez uvažovania dali opraviť v autorizovanom servise, toto nariadenia však má za cieľ povzbudiť vodičov starších automobilov, aby pristupovali k cestnej premávke zodpovedne a eliminovali nekvalifikované opravy svojich vozidiel.

Nariadenie je v prospech vodiča aj v prípade profesionality opravy, keďže majiteľ často nevie rozpoznať, či oprava bola vykonaná kvalitne a vidí len výsledný efekt. Nevie posúdiť bezpečnosť svojho vozidla, vidí len, že z vonku to vyzerá v poriadku.

Zdroj foto: Opel