Vytlačiť túto stránku

Viete čo znamená...

Napísal femme 13. december 2015

...slap sole, chopine alebo patten? Všetky výrazy sú úzko späté s historickými topánkami. Poďme si po poriadku vysvetliť tie najzaujímavejšie.


Hovorí sa, že za všetkým hľadaj ženu. V tomto prípade sa skôr hodí -  Na začiatku všetkého bol – muž! Z dochovaných historických prameňov sa dozvedáme, že prvé podpätky sa v Európe objavujú už v 16. storočí na pánskych jazdeckých topánkach. Tieto podpätky slúžili ako praktická zarážka do strmeňov.

Chopine či patten predchodca klinového podpätku. Tento typ obuvi, vyzeral ako klátik, pripevnený k nohe koženými látkovými páskami. V prvom rade chránil ich majiteľa pred špinou v stredovekých mestských uliciach. Obuvníci sa inšpirovali tureckými drevákmi, určenými do sauny v 14. storočí. Nový typ chopine bol s klinovým podpätkom. Tie najvyššie nosili kurtizány, s nízkym klinom (pianelle), boli určené ctihodným dámam. V 20. storočí tento druh topánok obnovil a  preslávil Salvatore Ferragama v 30-tych rokoch.

 
Podpätok  si obľúbil z praktických dôvodov  aj Kráľ slnko - Ľudovít XIV. Nosil ho aby si pridal na svojej výške. Podobne ako on sám,  bol aj tvar podpätku veľmi elegantný. Ľudovítov podpätok vytvoril obuvník Nicolas Lestage v roku 1660.


Zaujímavosťou je, že čím nepraktickejšia obuv, ktorú ľudia nosili v tej dobe, tým vyššie sa nachádzali na spoločenskom rebríčku.


Slap sole
(plieskačky) boli topánky na vyššom podpätku v kombinácii s rovnou podrážkou. Do módy prišli v tridsiatych rokoch 17.storočia. Vznikli na podnet pánskych jazdeckých topánok, ktoré boli nepraktické po zosadnutí z koňa. Obuv s podpätkom sa zabárala do vlhkej zeme a hliny.  Obuvníci v 14. storočí prišli s vylepšením – s kombinovanou podrážkou, ktorá však vyludzovala plieskajúci zvuk (anglicky slap). Zvukový prejav topánok sa stal v tridsiatych rokoch znakom trendov v móde, preto si tento typ obuvi prisvojili aj ženy.

 

1 Komentár