Vytlačiť túto stránku

Z histórie spodnej bielizne

Napísal femme 31. január 2018

Dnes sa tešíme z rôznych krásnych strihov a každá z nás si dokáže vybrať tie, ktoré lahodia oku a zároveň spĺňajú kritéria pohodlia. Spodné nohavičky však neboli vždy samozrejmosťou, až nástupom krinolín sa zrodili ich prvé „modely“. 

Staroveké civilizácie v povodí Nílu či Starí Gréci, neboli odkázaní na teplé oblečenie. Nosili ľahké košele a muži jednoduchú šatku, ktorá zakrývala intímne miesta. Problém pociťovali jedine ženy, v čase „svojich dní“. Pre tento účel používali trávy a papyrus, ktoré si priväzovali handrou.

Obdobie temna – stredovek, nepriniesol väčší pokrok v bielizni. V menštruačných dňoch, nosili ženy krátke spodné nohavice a urodzené dámy tzv. menštruačné košele. Ako prvá zo žien začala nosiť nohavičky v období renesancie Katarína Medicejská.

Novovek - Tento nový odev sa stal po roku 1730, súčasťou viacerých aristokratiek. Dámske spodky z tohto obdobia siahali po kolená a išlo o dve samostatné nohavice opatrené veľkým rozparkom. U dám neboli obľúbené a preto sa ich vyhýbali nosiť. Dôsledkom čoho bola v Anglicku v 19. storočí prijatá spoločenská norma pre dámy, že musia sedieť s kolenami pevne pri sebe. Obľuba tohto spodného odevu sa prisudzuje v 19. storočí aj parížskym kankánovým tanečniciam, ktoré si ich skracovali do úrovne stehien a vo veľkom ich začali nosiť baletky a ženy ľahkých mravov. Pôvodné dĺžky „spodkov“, mali v obľube mníšky v studených kláštorných priestoroch a zo zdravotných dôvodov ich nosili malé dievčatá.

Moderná doba priniesla zrovnoprávnenie a sebavedomie žien. Odrazilo sa to na nových modeloch spodnej bielizne. Dnes, tak vyhľadávané a na druhej strane zaznávané nohavičky tanga, sú z 30. rokov minulého storočia. Vznikli ako reakcia na nariadenie newyorského starostu, ktorý zakázal tanečníkom na verejnosti vystupovať nahým. Uvedenie nového, úsporného modelu plaviek - svetoznáme bikini, je ďalším významným medzníkom v histórii spodných nohavičiek. Podobne, ako sa menil vzhľad obdobiami, menil sa aj použitý materiál. Šľachtičné uprednostňovali hodváb, menej zámožné dámy mali ľanové spodky a nové technológie 20. storočia priniesli nylon, ktorý nahradila kvalitná bavlna a najnovšie zmesi bavlny s Lycrou od firmy Dupont.

1 Komentár