Vytlačiť túto stránku

Funkčné materiály II.

Napísal femme 19. máj 2008

Najskôr bolo športové oblečenie pod vplyvom tvaroslovia mestských šiat, dnes začali prenikať námety zo športovej oblasti do bežných kolekcií.

>> Móda >> Aktuálne >> Funkčné materiály II.

Pri nákupe zimného športového oblečenia, uprednostnia zákazníci materiály, ktoré ich ochránia pred nepohodou každého druhu. Ochrana pred chladom, vetrom a dažďom je dnes už samozrejmosťou, rozhodujúcou požiadavkou je ľahkosť materiálu a jeho bezproblémová údržba. Tento rok prišli výrobcovia s novým hitom - "nafukovacou" vetrovkou, ktorá má zabudované termoregulačné vankúšiky. Aktuálne strečové materiály, prinášajúce pocit maximálneho pohodlia pri pohybe, sú spracované v nekrčivej a nežehlivej úprave s ochranou proti ušpineniu. S týmito vlastnosťami kráča ruka v ruke ochrana proti pachu, regulácia klímy.
Funkčné materiály majú často názov podľa určitej zložky použitej pri ich výrobe. Niektoré nesú meno po základnom vlákne, membráne či povrchovej úprave.

Gore Tex - toto označenie nájdeme na odevoch i obuvi. Označuje membránu hrúbky 0,025 mm, ktorá obsahuje 1,4 mil. pórov. Kvapka dažďa je asi 20 000 krát väčšia, molekula vodnej pary je 700 krát menšia, takže telesná vlhkosť môže prenikať von a voda sa nedostane dnu. Táto membrána sa zvyčajne laminuje medzi povrchový materiál a podšívku. Švíky sa proti prenikaniu vody zaisťujú navarenými páskami.

Sympatex je polyesterová membrána bez pórov, ktorá sa môže laminovať na najrôznejšie tkaniny. Zaisťuje ochranu proti dažďu aj vetru.

Polartec je tkanina, ktorá chráni telesné teplo pomocou polyuretanovej izolačnej membrány a zabezpečuje odvod telesnej vlhkosti smerom von. Je mimoriadne odolná, netvorí nopky a bez problémov ju možno prať v pračke.

ComfoTemp je tepelnoizolačné rúno, ktoré telesné teplo buď akumuluje alebo podľa potreby odvádza.

Thinsulate je tepelnoizolačné rúno z mikrovlákna, ktoré sa väčšinou používa spoločne s membránou Thintech. Môže sa využívať aj ako streč so 40% rozťažnosťou v oboch smeroch. Tento materiál možno prať aj v práčke do 40 °C, alebo čistiť chemicky. Prírodnej vlne je podobné tým, že hreje aj keď je vlhké.

Thermore T 37 je tzv. "dynamické" hrejivé rúno, ktoré udržiava teplotu tela na ideálnej úrovni, teda okolo 37 °C. Ak sa telo príliš zahreje "otvoria" sa vlákna a prebytočné teplo odvedú, ak teplota klesne, vlákna sa "uzavrú". Tým sa udržuje teplota na konštantnej úrovni.

Coolmax je tkanina obsahujúca špeciálne polyesterové vlákno, podporujúce prirodzené ochladzovanie tela. Umožňuje tak účinné odparovanie vlhkosti z povrchu pokožky. Tieto tkaniny sú mäkké, chladivé a počas používania suché.

Gore Airvantage pracuje na princípe nafukovacích vankúšikov, čím využíva najprirodzenejší izolačný materiál, ktorým je vzduch. Systém pozostáva z dvoch spojených textilných laminátov. Tieto membrány sú aktívne priedyšné a umožňujú individuálne regulovať tepelnú izoláciu podľa aktuálnej potreby. Pri pocite chladu si môže športovec "prifúknuť" ventilom umiestneným na golieri bundy, ak sa zapotí môže si "odfúknuť".

1 Komentár