Vytlačiť túto stránku

Levi's® 501®: Ikona stvorená na večnosť

Napísal TS 23. február 2022

So začiatkom roku 2022 predstavuje Levi's® novú verziu jedného zo svojich najikonickejších produktov, džínsov 501® Original, vyrobených z organickej bavlny a recyklovaného denimu. Sú navrhnuté tak, aby boli samy donekonečna recyklovateľné. 

tmls_mahaney_1_22

Levi's® tak nadviazal na dlhodobú spoluprácu so švédskou spoločnosťou Renewcell, čo súznie s ideou modelu 501®, ktorá stojí na trvalosti, nemennosti a nesmrteľnom dizajne. Ide o ďalší krok smerom k cirkulárnym produktom značky Levi's®.

Predstavenie nových 501 ® vychádza tiež z úspešnej spolupráce medzi Renewcell a Wellthread ™ na novej rade 502 ™ pre mužov a modeloch High Loose pre ženy za použitia materiálov, ktoré boli mediálnou spoločnosťou Fast Company nazvané ako “World Changing Idea” (Prelomová myšlienka). Vo všetkých prípadoch bola použitá inovačná zmes Renewcell vlákna Circulose®, udržateľne získavanej viskózy, ktorá je vyrobená z recyklovaného denimu a organickej bavlny.

Vyrábať tieto džínsy z recyklovaného denimu zmiešaného s certifikovanou organickou bavlnou znamená, že vyžadujú oveľa menej prírodných zdrojov a chemikálií, než je nutné pri iných kusoch oblečenia. Znižovanie vplyvu na životné prostredie je súčasťou širšej stratégie pre zachovanie a udržiavanie zdrojov naprieč všetkými životnými cyklami našich produktov a je dôležitou kapitolou v našej Buy Better, Wear Longer kampani.

Využitie obnoviteľných a recyklovateľných materiálov – ako sú napríklad Circulose a certifikovaná organická bavlna – je dôležitou súčasťou širšieho holistického prístupu k cirkulárnej ekonomike. Každý jednotlivý komponent, ktorý tvorí nové udržateľné 501® džínsy bol vybraný a navrhnutý tak, aby vyhovoval prísnej požiadavke na jednoduché vlákna s jedným pôvodom, ktoré umožnia efektívnu recykláciu na konci bohatého života 501®.

Pre tie časti džínsov ako sú napríklad vnútorné vrecká, štítky a lemovanie, ktoré sú bežne zo syntetického polyesteru, bola použitá 100% bavlna. Tým sa odstránili zbytočné znečisťujúce prvky, ktoré by zabránili recyklácii bavlny. Výsledkom sú džínsy, ktoré nielen, že už raz vznikli zo starších, ale ľahko sa raz pretvoria do nových. A tak stále dookola.

PREČO JE TO TAK DÔLEŽITÉ?
Módny svet potrebuje lepšie a viac cirkulárne príklady.

Hoci je bavlna prírodný materiál, má svoje limity. Rastúci počet fariem pestujúcich priemyselnú bavlnu znamená zväčšujúce sa nároky na vodu, pôdu a ďalšie prírodné zdroje. Rovnako ako eskalujúci dopyt po oblečení vyžaduje riešenie, ktoré by nespôsobovalo ďalšie škody na ekosystémoch po celom svete. V roku 2015 módny priemysel spotreboval 53 miliónov ton panenských vlákien, 26 percent z tohto objemu boli vlákna bavlny a 73 percent z týchto vlákien skončili na skládkach, alebo boli spálené. Ako denimová značka, ktorá je na zdroji bavlny závislá, sú pre nás tieto čísla veľmi znepokojujúce.

Sme odhodlaní nájsť nové a lepšie cesty, ako znížiť náš vplyv na životné prostredie, a to cez cirkulárnu recykláciu a inovatívne výrobné procesy. Od roku 2015 sme využili kolekciu Levi's® WELLTHREAD na laboratórne testovanie nových prístupov, ktoré by zaviedli cirkularitu do bežnej prevádzky v módnom priemysle. V júli 2021 sme sa spojili s inštitútom Ellen MacArthur Foundation's Jeans Redesign Project s plánom rozšíriť naše portfólio recyklovateľných produktov. Nové cirkulárne 501® sú prvým produktom, ktorý spĺňa parametre EMF's Jeans Redesign Guidelines.

tmls_mahaney_2_22

PÔVOD MATERIÁLU CIRCULOSE

Švédsky startup Renewcell sa zaoberá možnosťami recyklácie textílií od roku 2012. Pred rokom a pol otvorili kúsok od Štokholmu recyklačnú linku, ktorá dokáže vyrobiť na 4, 5 tisíc ton vlákna s názvom Circulose® ročne. Ide o surový materiál, ktorý pochádza iba z textilného odpadu. Také množstvo vystačí na približne 20 miliónov tričiek. Po úspešnom vstupe na elektronický burzový trh Nasdaq v novembri 2020 stavia Renewcell druhú linku, ktorá má byť desaťkrát väčšia ako tá pôvodná.

Časť formujúca sa skupiny inovátorov v módnom svete sa sústredila na taký spôsob recyklácie, ktorá by bola tzv. eco-friendly a vysoko efektívna, Renewcell bol založený profesormi a vedcami skúmajúcimi materiálmi na Kráľovskom inštitúte technológií (Royal Institute of Technology) v Štokholme v roku 2012 Spoločnosť strávila päť rokov vývojom technológie, ktorá dokáže rozložiť akékoľvek celulózové vlákno, či už pochádza z továrenského odpadu, alebo z už hotového oblečenia.

Hoci už existujú mechanické príslušenstvo, ktoré dokážu rozobrať prírodné materiály typu bavlna, výsledné vlákna sú slabé a nemajú výdrž. Musí sa tak zmiešať so syntetickými vláknami, aby získali na odolnosti, čím sa stávajú ďalej nerecyklovateľnými. Polymérny recyklačný proces vyvinutý vďaka Renewcell, umožňuje vyrobiť látku, ktorá konkuruje tým najlepším nerecyklovateľným materiálom používaným v módnom priemysle.

Myslené bolo aj na vodu, chemikálie a energiu, ktoré sú pri výrobe 501® potrebné. Chemikálie sú v recyklačnom procese Renewcell zachytené a znovu použité, navyše celá linka funguje na princípe obnoviteľnej energie. Použitá voda má iba zlomok objemu, ktorý vyžaduje pestovanie organickej bavlny. Navyše je po použití ošetrená tak svedomito, že je možné ju vypustiť do neďalekého jazera Vänern. Všetko prebieha pod prísnymi reguláciami švédskej vlády a EÚ, ktoré sa vzťahujú aj na použitý odpadový materiál.

O značke Levi’s®

Značka Levi's® stelesňuje klasický americký štýl a nadčasovú eleganciu. Džínsy Levi's® sa od vytvorenia spoločnosti Levi Strauss & Co. v roku 1873 stali najznámejším a najnapodobovanejším oblečením na svete a odrážajú predstavivosť a lojalitu celých generácií. Portfólio značky Levi's® sa vďaka neutíchajúcemu duchu priekopníctva a inovatívnosti neustále rozvíja a v odevnom priemysle nemá obdoby. Oblečenie a doplnky sú k dostaniu vo viac ako 110 krajinách a umožňujú ľuďom celého sveta vyjadrovať individuálny štýl. Viac na levi.com.

O Renewcell

Založené v Štokholme v Kráľovskom inštitúte technológií (KTH Royal Institute of Technology) v roku 2012. Za svoju existenciu získal Renewcell niekoľko ocenení za inovácie na poli udržateľnosti. Víziou spoločnosti je inšpirovať priemyselnú revolúciu založenú na vysoko kvalitných materiáloch z recyklovaných textílií.

Vďaka ich patentovanému procesu je Renewcell schopný upcyklovať celulózový textilný odpad do nového materiálu s názvom Circulose®. Spoločnosť Fast Company označila Renewcell ako jednu z najviac inovatívnych firiem v roku 2021. Circulose® bol tiež menovaný magazínom TIME jedným z najlepších objavov roku 2020 v kategórii udržateľnosť.

Pre viac informácií navštívte stránky  www.circulo.se a www.renewcell.com.