Vytlačiť túto stránku

Vyhnite sa fast fashion a uprednostnite kvalitnú módu

Napísal KČ 29. november 2020

Móde je oblasť, o ktorú sa zaujímajú snáď všetky ženy. Dnes nie je problém kúpiť si kedykoľvek nové oblečenie za pár drobných. Treba si však uvedomiť, čo všetko sa skrýva za výrobou oblečenia. Oblečenie, ktoré stojí pár eur, bolo vyrobené v krajinách tretieho sveta, kde pracujú ženy desiatky hodín bez adekvátnej mzdy.

291120

Vyhnite sa fast fashion móde a uprednostnite kvalitnú módu.

Dajte si oblečenie ušiť 

Fast fashion móda, alebo ako chcete, rýchla móda je móda, ktorá je tvorená z nekvalitných látok, ktoré majú malú životnosť. Oblečenie fast fashion je šité v neadekvátnych podmienkach a mnohokrát pracujú v továrniach, kde sa šije takéto oblečenie, aj deti.

Ak chcete kvalitné oblečenie, ktoré sa vám po prvom vypratí nezničí, odporúčame vám nechať si oblečenie ušiť. Dnes nemáte problém objednať si bavlnené látky, či iné látky cez internet. Metráž kvalitnej látky je podstatne lepšia, ako keď si kúpite lacné nekvalitné oblečenie. Ak poznáte nejakú krajčírku, alebo viete sama šiť, je lepšie si zvoliť práve tento spôsob. Získate tak kvalitné oblečenie, ktoré vám vydrží roky a navyše, nebude ho mať nikto iný okrem vás.

Podporte lokálne firmy 

Na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách máme mnoho lokálnych výrobcov a predajcov kvalitného oblečenia, ktorí ponúkajú kvalitné kúsky, ktoré budú nositeľné aj o niekoľko rokov. Ak chcete nadčasový originálny kúsok, nemusíte si ho dávať vy šiť, ale môžete si ho kúpiť od lokálnej firmy, ktorá si dáva záležať na šití kvalitného kúsku. Môžete si kúpiť oblečenie z rôznych materiálov, dokonca aj z príjemného softshellu. Tento materiál využijete najmä v chladnejších ročných obdobiach, čiže teraz.

Kvalitné kúsky oblečenia nenájdete len v obchodoch. Nájsť ich môžete aj v second handoch. Ak chcete mať v šatníku kvalitné kúsky, okrem podpory lokálnych firiem, predajcov látky a krajčírskych dielní odporúčame nazrieť aj do second handov, v ktorých môžete dokonca nájsť aj úplne nové kúsky.

Zdroj obrázka: Autor:  MiniStocker / Shutterstock.com