Vytlačiť túto stránku

Bižutéria, ktorú oceňujú aj zberatelia

Napísal femme 10. august 2017

Miriam Haskellová spolu s Elsou SchiaprelliovouCoco Chanel sú predstaviteľky návrhárok, ktoré dokázali z obyčajnej bižutérie vytvoriť hodnotný šperk. Podarilo sa im povýšiť svoje bižutérne kúsky na hodnotný a vyhľadávaný doplnok. 

Američanka Miriam Haskellová (1899 – 1981) bola pre Američanky v móde tým, čo Coco Chanel vo Francúzsku, ktorej sa podarilo medzi zámožnými Francúzskami presadiť bižutériu na úkor šperkov. Nebola návrhárkou ale dokázala rozoznať talentovaného šperkára a správne rozhodnúť, ktorý návrh pôjde do výroby. Takto objavila Franka Hessa, ktorý u nej zostal až do roku 1960; novátorský štýl šperkov priniesol Robert ClarkPeter Rines v 60. Rokoch a v 70. Rokoch sa preslávil Larry Vrba a o desaťročie neskôr sa presadila návrhárka  Millie Petronziová. Úspech jej bižutérie pramení v tom, že sú výnimočne nápadité, zriedka sa podobajú na klasické prvky a prvky cenných šperkov. Sú na prvý pohľad výnimočné.

Miriam Haskellová si prvý luxusný obchod so šperkami otvorila v New Yorku v roku 1924 v hoteli McAlpin, neskôr získala predajňu na Saks na Fifth Avenue v NY a podobného úspechu dosiahla u Harvyho Nicholse v Londýne.

Šperky sa stali úspešnými aj kvôli materiálu, z ktorého boli vyrobené. Haskelliová so všetkými svojimi návrhármi cestovala po svete a vyhľadávala nové zdroje a dostupné materiály. Medzi nimi sa nachádzajú sklenené korálky z Murána, krištáli s brúsenými plôškami z Rakúska, cez vojnu to boli prírodné materiály drevo, pierka  a žiarivé falošné perly z Japonska.

Japonské perly

Najvyhľadávanejším a najviac oceňovaným materiálom na šperkoch z produkcie Marie Haskellovej boli falošné perly. Prvú kvalitnú imitáciu perál ponúkol Jablonec v bývalom Československu, neskôr využila dodávateľa z Japonska.  V japonskej ponuke boli falošné perly v rôznych odtieňoch, vo farbe šampaň, ružové či hnedé.  Vsadzovali sa do špeciálneho roztoku (essence d’orient) z celulózy, rybích šupín, živice čo dodávalo šperkom z nepravých šľachetných perál a barokových perál bezkonkurenčný vzhľad.

Francúzska Coco Chanel  (1883 – 1993) sa okrem iného preslávila dlhou šnúrou z nepravých perál. Vyjadrovali jednoduchosť, zdržanlivosť ale zároveň eleganciu, ktorú si zobrali za svoje Parížanky. Perlové náhrdelníky sa pre ňu stali každodennou súčasťou a nešetrila ich dĺžkou. Popri nich využívala pri návrhoch aj okázalé falošné barokové perly. Z tých navrhovala šperky inšpirované históriou, čo je dobre vidieť na krížikoch a náušniciach v byzantskom a renesančnom štýle.

1 Komentár

  • Komentár Sandra %AM, %06 %381 %2021 %08:%jún napísal Sandra

    Dobrý deň chcela by som sa vás opitať vi kupujete šperky? Mam na predaj z bangladeža v indi kupované originál cena v indi bola 9000.rupi suto svadobné indické šperky v ných som sa tam visavala mam aj svadobné sary červeno zlaté cca.7.metrou