Správna starostlivosť o obuv a kabelkové trendy...

Napísal Mária Halajová, femme 27. október 2022

Topánky to vo svojom živote nemajú vôbec ľahké, veď v nich predsa každý šliape sem a tam. Musia vydržať horúci asfalt, ale aj studený sneh. Prinášame vám niekoľko tipov na ich ošetrenie, s ktorými budú vaše topánky žiariť každý deň. Nechajte sa inšpirovať aj kabelkami, do ktorých sa zamilujete!

deichmann_271022

Kabelky, ktoré si zamilujete

Praktické a veľmi štýlové! Kabelky z novej kolekcie sú krásne nielen na pohľad, ale majú tiež pridanú vnútornú hodnotu. Sú priestranné a vybavené praktickými priehradkami, vďaka ktorým budete odteraz vždy vedieť, kde sa skrýva váš mobilný telefón, lesk na pery alebo kľúče od auta.

Zabudnúť nesmieme na roztomilé minikabelky a batôžky s imitáciou kožušiny alebo teddy materiálu, ktoré dokonale ladia s nastávajúcou zimou. Ďalším highlightom kolekcie sú malé a elegantné prešívané kabelky, ktoré zmenia obyčajný outfit na výnimočný. Sú takým malým veľkým zázrakom všedného dňa. V novej sezóne sa nezaobídete ani bez moderných nylonových
a menčestrových modelov.

Rovnako ako v kolekcii obuvi, ani tu nesmú chýbať štýlové monogramy. Na sviatočnú príležitosť odporúčame kabelku v kombinácii čiernej a striebornej.

Klasický zimný look si najlepšie rozumie s kabelkami v čiernej, béžovej a hnedej farbe, ale ak si chcete vyčarovať dobrú náladu, stavte na sviežetóny zelenej, červenej alebo ružovej. Že je zima sivá a smutná? S nami rozhodne nebude!

deichmann_kabelky_271022

Aj kabelka potrebuje správnu starostlivosť. Poradíme vám, ako na to:

1. krok: Kabelka má ramienko, ktoré slúži na zavesenie

Ak nemáte dostatočné veľké ramienko, ale len rúčky, kúpte si malý špeciálny držiak na kabelky (napríklad ozdobný), pripevnite ho na hranu stola a kabelku na neho zaveste.

2. krok: Rovnako ako obuv, impregnujeme aj kabelky 

Impregnačný sprej vytvorí na povrchu koženej kabelky ochranný film, ktorý ju chráni pred prenikaním vlhkosti a zároveň pôsobí proti hĺbkovému usadzovaniu prachu. Semišové kabelky očistite kefou s krepovou lamelou a na záver znovu použite impregnáciu.

3. krok: Čistá obuv do krabice, čistá kabelka do vrecka

Žena má väčšinou viac párov topánok a rovnako aj viac kabeliek a tašiek. Aby nám čo najdlhšie vydržali v dobrom stave, odkladáme ich  čisté a suché v ochrannom obale do skrine vedľa seba, nie na seba, aby sa nezdeformovali. Aby dokonale držali tvar, vypchajte ich napríklad novinovým papierom.

ČISTENIE

Dôležitá je starostlivosť od samého začiatku

Je dôležité starať sa o obuv už od jej obstarania. Ešte pred tým, než topánky obujete von, ošetrite ich vhodným prípravkom podľa druhu materiálu, z ktorého je obuv vyrobená. V predajniach DEICHMANN môžete taktiež využiť službu Imbox a topánky nechať hneď po ich zakúpení naimpregnovať priamo v nich.

Nemenej dôležité je správne obúvanie – naučte sa používať lyžicu na obúvanie a vyhnite sa tak zošliapanej obuvi. Pri vyzúvaní zo šnurovacích topánok nezabudnite uvoľniť všetky šnúrky, je to šetrnejšie nielen pre obuv, ale aj pre vaše nohy. Keďže je jesenné počasie nevyspytateľné, vonku vás môže zastihnúť nečakaný dážď a topánky môžu premoknúť. V takom prípade potom doma použite napinák, ktorý na vlhkej obuvi vyrovná záhyby vzniknuté pri chôdzi, odľahčí spodnú konštrukciu obuvi a pomôže udržať jej správny tvar. Obuv nechajte následne voľne uschnúť, rozhodne ju neklaďte do tesnej blízkosti vykurovacích telies, môže totiž dôjsť k jej nezvratnému poškodeniu, predovšetkým pri kožených modeloch.

Umenie čistenia obuvi

Držte sa hesla: najskôr očistiť, potom chrániť. Iba čistá obuv sa dá ošetrovať vhodnými prostriedkami na údržbu. Topánky by sa mali po každom nosení utrieť handričkou a vlažnou vodou, alebo vykefovať od prachu. Velúrové usne čistite najlepšie pomocou gumovej alebo drôtenej kefy. Až potom na obuv rovnomerne naneste vhodný prostriedok určený na údržbu obuvi.

Prostriedky na údržbu obuvi

V predajniach DEICHMANN nájdete špeciálne prostriedky na ochranu a údržbu obuvi, a to ako na modely zo syntetických, tak kožených, či textilných materiálov. Personál vám ochotne poradí, aký typ prípravku pre vašu obuv zvoliť. Použitím nesprávneho ošetrujúceho prostriedku by ste totiž mohli urobiť viac škody ako úžitku. V ponuke nájdete rôzne ošetrujúce a impregnačné spreje, aktívne čističe, ochranné krémy a vosky, špeciálne ochranné mlieko alebo aj zmäkčovadlo na useň a syntetické materiály, ktoré vám pomôže zmäkčiť miesta, kde obuv tlačí. Zoženiete tu aj klasickú kefu, alebo špeciálnu kefu na semiš. Čo sa týka impregnácie obuvi, je v nadchádzajúcich mesiacoch nesmierne dôležitá. Chráni vaše topánky proti vlhkosti a zabraňuje nečistotám, aby sa na obuvi usadzovali.

deichmann_clean19

Nezabúdajte tiež na správnu hygienu chodidiel.

Aby boli vaše nohy svieže, používajte sprej s pravým hodvábom. Ten udrží chodidlá suché po celý deň. V ponuke je tiež sprej s aktívnou formulou S, ktorý dezinfikuje vnútro obuvi, ničí baktérie a zanecháva príjemný pocit. Ďalším tipom je možnosť výmeny stielky v prípade, že sa tá pôvodná jednoducho opotrebuje. Vybrať si môžete opäť z niekoľkých druhov, napríklad kožené s aktívnym uhlím proti zápachu, alebo gélové, ktoré sa dajú prať v ruke. V chladnejších jesenných mesiacoch určite oceníte aj zateplené stielky.

Nikdy nekefujte mokré topánky! Dajte pozor, aby boli úplne suché. Na škvrny použite špeciálnu gumu. Ak sa kefou alebo gumou stále nepodarilo topánky vyčistiť, použite špeciálne prostriedky

Odstraňovanie fľakov Žuvačka alebo lepidlo
Nechajte krátko zmraziť v mrazničke a potom odlepte, príp. odlúpnite.

Škvrny, obsahujúce cukor
Odstráňte umývaním studenou vodou a mydlom.

Pero na velúrovej usni
Na škvrnu prilepte lepiacu pásku a pomocou nechtu alebo tvrdým predmetom silno toto miesto cez lepiacu pásku škrabte. Nakoniec lepiacu pásku odlepte trhnutím.

OŠETRUJÚCE PROSTRIEDKY 

Všetky prírodné aj syntetické moderné materiály časom vysychajú, strácajú elasticitu, lesk a praskajú. Aby sa tomu zabránilo, je nutné na zvršky používať príslušné výživné krémy alebo tekuté výrobky. Na záver sa hladká koža vyleští handričkou, nubuk a velúry sa zdrsní vhodnou kefkou.

OCHRANA POMOCOU IMPREGNÁCIE 

Impregnovanie obuvi slúži pred UV žiarením, špinou, prachom a vlhkosti.

DOBRÉ RADY NA ZÁVER 

- Na oživenie farieb si vyberte ideálne taký prostriedok, ktorý je o odtieň tmavší než farba obuvi.

- Mokré topánky nesušte na výhrevnom telese alebo pri zdroji sálavého tepla - to môže viesť k popraskaniu alebo stvrdnutiu materiálu. Napínače používajte len v príslušnej veľkosti, inak sa obuv môže zdeformovať, sú obzvlášť praktické pri premočení obuvi v daždi alebo snehu.

- V ideálnom prípade by si mali topánky "odpočinúť" po dobu 24 hodín. Počas tejto doby sa vlhkosť vsiaknutá do kože odparí (vlhká klíma prispieva k vzniku plesňových a iných infekcií). Zmena farby stielky signalizuje nahromadenú vlhkosť.

- Udržanie správneho tvaru topánky dosiahnete napinákom na obuv - udržiavajú tvar vašej obuvi, vyrovnávajú záhyby vzniknuté pri chôdzi a odľahčujú konštrukciu spodku obuvi.

- Pravidelne používajte špeciálny dezodorant na topánky s antibakteriálnymi účinkami. 

- Pri vyzúvaní zo šnurovacej obuvi uvoľnite všetky šnúrky, aby noha z topánky vyšla ľahko. Nezaberie to omnoho viac času a pre obuv aj nohy je to pohodlnejšie aj šetrnejšie.

Zdroj foto: Deichmann

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.