Čo nepodceniť pri výbere kvalitnej bundy

Už niekoľko týždňov je vonku zima a tieto dni sa začína objavovať aj mráz. Nejednému z nás sa možno stalo, že stará zimná bunda sklamala a nezahriala nás tak, ako tomu bolo kedysi. Možno prišiel čas na novú kvalitnejšiu bundu.

shutterstock_zima21

Zdroj obrázku: {Versta} / Shutterstock.com

Ako si ju ale vybrať, keď máme na výber toľko druhov? Dnes vám poradíme, na čo by ste mali pri výbere dbať a nezabúdať.

Najskôr si musíme povedať, pre aké pohlavie ideme bundu kúpiť. Dámske funkčné bundy sa totiž trochu líšia od tých pánskych.

●      Veľkosť bundy

Aj keď by sme možno chceli mať dobrý pocit z čo najmenšieho čísla bundy, pri výbere zimnej bundy si kúpme o číslo väčšiu. Prečo? Ak bude vonku príliš zima, je pravdepodobné, že si oblečiete rolák a aj sveter. Mohlo by sa vám stať, že bundu nezapnete. Ženy majú občas problém zapnúť bundy najmä cez prsia. Keď bundu v kabínke zapnete, skúste si sadnúť a predkloniť sa. Skrátka zistite, či sa vám v nej dobre hýbe.

●      Strih bundy

Hlavnou funkciou zimnej bundy je, aby zahriala. Preto sa snažte kúpiť si takú, ktorá bude dostatočne dlhá na to, aby vám zakrývala kríže. Tiež vám pomôže, ak viete, aký typ postavy máte:

-       postava v tvare hrušky

Dámy s hruškovou postavou majú dominantnejšiu spodnú časť tela. Preto by bunda mala pritiahnuť pozornosť k hornej časti. Docielite to napr. bundou s farebným vzorom, pripnutou kožušinkou alebo nejakým iným zdobením. Keďže tieto dámy majú väčšinou užší pás, ideálne sú bundy, ktoré sa dajú šnúrkou zúžiť v páse.

-       postava v tvare jablka 

Na ženách s jabĺčkovou postavou lepšie vynikne bunda v A-čkovom strihu. Znamená to, že v oblasti pása bude zúžená a následne rozšírená. Takýto strih opticky zúži pás a predovšetkým dá vyniknúť krivkám.

-       štíhla postava 

Ženy so štíhlym typom postavy môžu siahnuť prakticky po akomkoľvek type bundy. Niekedy bývajú preferované takzvané over sized modely, ktoré pôsobia veľmi voľne. V tomto prípade je treba však dať pozor na to, aby bunda na postave nevisela a nebránila zvyšku tela vyniknúť.

●      Štýl

To, čo sa vám páči, viete najlepšie iba vy. Dnes je dostupné veľké množstvo rôznych farieb a strihov. Každá značka je v niečom iná a špecifickejšia. Nie je to ale iba vo farbe. Všímajte si aj maličkosti, ako sú doplnky, pracky, gombíky, vrecká. Aké sú trendy farby na zimu 2020/2021?

-       sýto ružová

-       škoricová

-       sivomodrá

-       studená zelená

-       tmavomodrá

Nič nepokazíte ani nestarnúcou čiernou alebo výraznou červenou.

shutterstock_lyziarka21

Zdroj obrázku: { Zoom Team} / shutterstock.com

Pánske funkčné bundy sa tiež tešia veľkej obľube. Pri ich výbere platí niekoľko zásad tak, ako je tomu aj pri ženských bundách:

-       je dobré kúpiť si o bundu o jednu veľkosť väčšiu

-       čím dlhšia bunda, tým nás lepšie zahreje

-       trendy farba mužských búnd je pre zimu 2020/2021 určite horčicová alebo šedá, rovnako však nič nepokazíte čiernou

Aký typ búnd si môžete kúpiť?

●      Páperové

Ani sa nemusíme pýtať a už len z názvu vieme, že tieto bundy budú veľmi príjemné. Mnoho ľudí však páperie nechce, no práve to je skvelý izolačný materiál. Ich nevýhodou je to, že pri väčšej vlhkosti stráca bunda svoju vodoodpudivosť, pretože perie sa k sebe lepí, a tak už neposkytuje toľko tepla.

●      Syntetické

Výhodou syntetického materiálu je, že je jednoduchý na údržbu. Rovnako nie je až taký drahý, hoci samozrejme závisí na konkrétnom type bundy. Aké syntetické bundy poznáme:

-       Dlhé – parky

-       Krátke – bombery

-       Klasicky dlhé

Prečo si kúpiť funkčnú bundu, aj keď nechodíte do prírody?

  1. Väčšinou sú kvalitnejšie spracované než obyčajné bundy
  2. Sú nepremokavé
  3. Vďaka ich materiálu sú jednoduchšie na údržbu
  4. Majú všité rukavice s otvorom na prsty, čo poskytuje komfort
  5. Udržiavajú teplo a dobre izolujú od chladu

Ak sa rozhodnete kúpiť si novú funkčnú bundu, určite nezabudnite využiť zľavové kupóny, vďaka ktorým môžete ušetriť aj nemalé peniaze.

Veríme, že sme vám aspoň trochu pomohli zorientovať sa v tom, akú typ bundy si zvoliť. Nezabúdajte, že vždy sa vyplatí investovať do niečoho, čo má zmysel a vydrží nám to celé roky. Ide predsa hlavne o to, aby sme vonku nezmrzli.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.