Vytlačiť túto stránku

Štyri tipy odborníka pre správne pranie bielizne

Napísal TS 17. jún 2021

Kto by si neprial, aby oblečenie vyzeralo rovnako skvelo po vypraní, ako keď viselo na vešiaku v obchode? Máme pre vás štyri odborné rady, ktoré stojí za to dodržiavať. Zaručia vám, že si bielizeň sami neobratným zaobchádzaním nezničíte.

Bielizeň roztrieďte

Bielizeň určenú na pranie si rozdeľte na kôpky – v prvom rade podľa farieb na bielu či svetlú a tmavú. Tmavé farby totiž hlavne na bavlnených tkaninách horšie „držia“, a svetlú bielizeň by mohli nevratne zafarbiť, alebo spôsobiť nevzhľadné „zašednutie“. Ďalším hľadiskom je povolená teplota prania. Chúlostivé textílie, ktoré sa musia prať na 30 alebo 40 stupňov, nejde prať dokopy s tými, ktoré budete prať pri vyššej teplote. Nezabudnite skontrolovať všetky vrecká a vyberte vreckovky, mince a akékoľvek iné poklady, ktoré sa v nich nachádzajú.

Perte naruby, zapnite gombíky a zipsy

„Odporúčam prať oblečenie naruby. Na lícnej strane sa spravidla nachádzajú gombíky, lemy, flitre a pod., ktoré by sa trením pri praní mohli poškodiť, alebo by mohli poškodiť ostatnú bielizeň. Vetrovky a bundy so zipsom je vhodné zapnúť – zips by mohol poškodiť ostatné odevy. Posteľnú bielizeň je tiež dobré zapnúť – často sa stane, že sa v priebehu prania viac textílií „naskladá“ do jednej väčšej obliečky, práčka tak neskôr nemôže bielizeň správne rozložiť v bubne kvôli rovnováhe, a má ťažkosti s odstreďovaním; z dôvodu bezpečnosti totiž potom práčka nemusí bielizeň odstrediť pri najvyšších požadovaných otáčkach,“ odporúča Darina Papáčová, odborníčka spoločnosti Whirlpool.

Práčku neprepĺňajte

„Preplnená práčka neumožní bielizeň dokonale vyprať, pretože sa prací prostriedok a voda nemusia absorbovať do všetkých vlákien. Odporúčam práčku plniť podľa pokynov výrobcu. Pri praní bavlny môžeme využiť plnú náplň, pri praní syntetiky, vlny a ďalších špeciálnych programoch je vhodné sa riadiť tabuľkami s kapacitou pre daný program, ktorá je vždy nižšia, než je maximálna kapacita práčky. Maximálna kapacita sa stanovuje podľa referenčného programu, akým je práve bavlna – plná náplň,“ upozorňuje Darina Papáčová.

Práčky Whirlpool s inteligentnou technológiou 6. ZMYSEL sú vybavené senzormi, pomocou ktorých rozpoznajú množstvo vloženej špinavej bielizne a s ohľadom na zvolený typ tkaniny samy upravia prací cyklus tak, aby bol výsledok dokonalý s minimálnou spotrebou vody, energie aj času. A to aj vtedy, keď nie je práčka úplne naplnená. Oplatí sa preto vybrať si tú najväčšiu práčku, ktorú vám priestor dovolí – pohodlne doma vyperiete aj objemné textílie, ako napríklad prešívané deky, alebo aj textilné pelechy pre domácich miláčikov.

Pokiaľ zabúdate bielizeň vybrať, kúpte si práčku s funkciou FreshCare+

Ak na vás vypraná bielizeň čaká hodiny v bubne, pripravte sa na to, že bude plná nevzhľadných, odolných záhybov, bude hrubá a určite nebude práve voňať. „Vlhké prostredie bez prístupu vzduchu je totiž doslova živnou pôdou pre baktérie, škodlivé plesne a ďalšie patogény sprevádzajúce hnilobný proces. Ten sa začína už po pár hodinách, keď bielizeň leží nečinne v bubne,“ vysvetľuje Darina Papáčová. Aby sa to nestávalo, prevzdušňujú práčky Whirlpool s jedinečnou inovatívnou funkciou FreshCare+ vypranú bielizeň jemnou parou a v pravidelných intervaloch otáčajú bubnom na obe strany. Takže bielizeň zostane svieža, mäkká a nepokrčená, kým ju nevyberiete z práčky, nezavesíte, alebo nevložíte do sušičky. A to až šesť hodín po skončení pracieho cyklu.

Para navyše vyrovná vlákna, takže sa potom bielizeň ľahšie žehlí. Funkciu FreshCare+ môžete aktivovať na začiatku prania, alebo kedykoľvek v jeho priebehu, keď viete, že nestihnete vypranú bielizeň hneď vybrať, pretože napríklad máte naplánovaný hovor, alebo idete na chvíľu von. A tiež ju môžete kedykoľvek zrušiť. Túto skvelú funkciu nájdete u spredu plnených práčok, a to ako veľkokapacitných s hĺbkou 60 a viac cm, tak dokonca aj úzkych, ktoré potrebujú na hĺbku len 43,5 cm. Vyberiete si tak, či už máte doma miesta dosť, alebo úplne málo.

Prehľad práčok Whirlpool s prevzdušňovaním vypranej bielizne

Whirlpool FFD 9448 BCV EE

Whirlpool FFB 7438 BV EE

Slim práčka do úzkych priestorov Whirlpool FWSD 81283 BV EE N

9 kg, hĺbka 63 cm, 6. ZMYSEL, prevzdušňovanie vypranej bielizne parou FreshCare+, sanitácia bielizne parou Steam Hygiene, osviežovanie suchej bielizne parou Steam Refresh, SoftMove, Clean+, tichý motor Inverter so zárukou 10 rokov po registrácii, veľký displej v slovenskom jazyku, komfortný plniaci otvor široký 34 cm.

7 kg, hĺbka 58 cm, 6. ZMYSEL, prevzdušňovanie vypranej bielizne parou FreshCare+, osviežovanie suchej bielizne parou Steam Refresh, SoftMove, Clean+, tichý motor Inverter so zárukou 10 rokov po registrácii, ľahké ovládanie pomocou veľkého displeja, komfortný plniaci otvor široký 34 cm.

8 kg, hĺbka len 47,5 cm, 6. ZMYSEL, prevzdušňovanie vypranej bielizne parou FreshCare+, sanitácia bielizne parou Steam Hygiene, osviežovanie suchej bielizne parou Steam Refresh, SoftMove, Clean+, tichý motor Inverter so zárukou 10 rokov po registrácii, veľký displej v slovenskom jazyku, komfortný plniaci otvor široký 34 cm.

Cena 479 €

Cena 359 €

Cena 399 €

Zhora plnené práčky s funkciou FreshCare

Whirlpool TDLRB 7222BS EU/N

Whirlpool TDLR 65242BS CS/N

7 kg, 6. ZMYSEL & ZEN – extra  tichý indukčný motor so zárukou 20 rokov po registrácii, prevzdušňovanie vypranej bielizne FreshCare, množstvo programov, vrátane rýchlych a extra úsporných, komfortné dávkovanie prostriedkov priamo vo veku, po dopraní sa bubon vždy otočí otváraním nahor a dá sa otvoriť jednou rukou.

6,5 kg, 6. ZMYSEL & ZEN – extra tichý indukčný motor so zárukou 20 rokov po registrácii, prevzdušňovanie vypranej bielizne FreshCare, množstvo programov, vrátane rýchlych a extra úsporných, dávkovanie prostriedkov do komôr násypky vo veku, po dopraní sa bubon vždy otočí otváraním nahor, veľký ovládací panel v slovenskom jazyku.

Cena 479 €

Cena 449 €

Viac na www.whirlpool.sk