Vytlačiť túto stránku

Bavlna

Napísal femme 23. november 2008

Väčšina z nás uprednostňuje výrobky z čistej bavlny, informácie na etikete o obsahu 100% bavlny, však nie vždy zodpovedajú skutočnosti.

Bavlna patrí svojou úžitkovosťou medzi obľúbené materiály a zároveň medzi najdôležitejšie prírodné vlákna. Pestuje sa v 70. krajinách približne na 34 mil. hektároch. K hlavným producentom patrí Čína, India a Pakistan. Zároveň prvý dvaja producenti sú aj najväčšími spracovateľmi bavlny; v Európe patrí Taliansko, ako Mekka módy, medzi najväčšieho spracovateľa. Z toho vyplýva, že pri súčasnom stave produkcie bavlny je sporné, či skutočne ide o „prírodnú“ bavlnu. Tento názor podporuje celková kontaminácia pôdy pesticídmi a insekticídmi a jej následné spracovanie. Výroba vyžaduje chemické spracovanie, ktoré má negatívny dopad na životné prostredie a ľudské zdravie. Ďalším z problémov sa ukazuje, presúvanie produkcie do krajín s lacnou pracovnou silou, kde ekologická kontrola výroby býva obchádzaná, ako aj sociálne etické normy nebývajú dodržiavané.

BIO BAVLNA

Pri výrobe Bio bavlny sa pestovatelia vyhýbajú využívaniu pesticídov i insekticídov a riadia sa cyklickým obrábaním pôdy, bez použitia umelých hnojív a geneticky upravovanej bavlny. Negatívom pri tomto pestovaní sú však dvojnásobné náklady. V súčasnosti sa pestuje bio bavlna v 15 krajinách a najväčšími producentmi sú Turecko a India. Záujem o bio bavlnu postupne stúpa a k najväčším odberateľom patria firmy Nike, Patagonia a švajčiarsky supermarketový reťazec COOP.

Certifikáty pôvodu a kvality

Nie vždy zaručuje etiketa na odevoch „bio“ či „eko“ kvalitu a pôvod. Na rozdiel od potravinárskych výrobkov, neexistujú v textilnom a odevnom priemysle chránené značky, zaručujúce ekologické tak aj sociálne etické normy. Príkladom môže byť výrobok, ktorý je skutočne z bio bavlny, ale pri jeho spracovaní boli použité chemické farbivá a konečný efekt je rovnaký ako pri konvenčnom výrobku. Objavujú sa snahy o zjednotenie rôznych noriem a značiek do novej globálnej normy Global Organic Textil Standard (GOTS), ktorá by zjednotila jestvujúce certifikáty pre eko textílie.

ORGANIC COTTON – ochranná známka americkej organizácie Organic Exchange. Takto sa označuje produkt zo 100% biologicky pestovanej bavlny, ktorá sa následne spracúva oddelene od konvenčnej bavlny. Túto ochrannú známku vlastnia aj u nás známi výrobcovia Timberland, Marks & Spencer, Nike, Otto, Next, C & A, H & M, Nike...

FAIRTRADE COTTON – označuje odev z eticky spracovanej bavlny, to znamená, že pestovateľom a spracovateľom bola vyplatená primeraná mzda pri dodržiavaní sociálnych a etických noriem výroby. Držiteľmi takýchto značiek sú Tesco, COOP či Marks & Spencer.