Vytlačiť túto stránku

Rebarbora

Napísal femme 15. máj 2017

Rebarboru zaraďujeme medzi zeleninu, ktorú konzumujeme ako ovocie. Pochádza z Číny a Tibetu; a na územie Európy sa dostala vďaka arabským obchodníkom. U nás má povesť, že je to jedlo chudobných, lenže - patrí k najzdravším druhom zeleniny...

rebarbora 1200x800

Podľa starej pranostiky je rebarbora najchutnejšia do Jána, čiže do 24.júna, pretože potom stráca na kvalite a chuti. Rapíky zdravej a chutnej rebarbory musia byť celistvé, čisté a bez škodcov. Kvalitná rebarbora nesmie mať hrdzavé škvrny, farba tmavoružová až červená pokrýva aspoň dve tretiny rapíka.

- Rebarboru charakterizuje predovšetkým sýtočervená stonka a intenzívne kyslá chuť. Napriek tejto kyslosti rebarbora obsahuje pomerne málo vitamínu C; ponúka však vitamíny skupiny B a kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre krvotvorbu, vývoj buniek a optimálnu činnosť mozgu a nervov.

- Rebarbora, ktorá nie je ohrozovaná škodcami, má zvyčajne jemnejšiu chuť; rebarbora, ktorá sa musí brániť pred škodcami, má chuť výrazne kyslú a pálivú

- spôsobujú to vylučované obranné látky (s preventívno-liečivými účinkami na ľudský organizmus, vďaka mimoriadne vysokému obsahu kyseliny jablčnej, šťaveľovej a citrónovej).

- K pozitívam rebarbory patrí aj vysoký obsah vápnika (80mg Ca na 100g rebarbory); vápnik upokojuje nervy a podporuje tvorbu kostnej hmoty, preto je rebarbora zvlášť vhodná pre ženy v období menopauzy.

- Vysoký obsah draslíka v rebarbore pomáha zasa odvodňovať organizmus, čo je mimoriadne dôležité pre ľudí s nesprávnymi stravovacími návykmi.

- Rebarbora je tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, detoxikuje, podporuje peristaltiku čriev a potláča tak zápchu.

- Ale pozor! Vzhľadom k tomu, že rebarbora obsahuje veľké množstvo kyseliny šťaveľovej (najmä v listoch), nie je vhodná na každodennú konzumáciu - kyselina šťaveľová totiž viaže v črevách vápnik, ktorý sa pri nedostatku žalúdočnej kyseliny nemôže vstrebať do organizmu. Preto sa odporúča zaradiť rebarboru do jedálneho lístka maximálne dva razy do týždňa. S nadšením pre rebarboru by to nemali preháňať ani ľudia s podráždenou žalúdočnou sliznicou, močovými kameňmi a ľudia so sklonom k hnačkovým ochoreniam.

Pri konzumácii je vhodné rebarboru podávať s mliečnymi výrobkami, nakoľko niektoré látky obsiahnuté v rastline, zabraňujú vstrebávaniu vápnika a železa.  Na druhej strane má vysoký obsah vitamínov B (B3, B5), kyselinu listovú, vápnik, draslík, horčík, mangán a vlákniny. Pozitívne pôsobí na pokožku a kvalitu vlasov, ako aj na činnosť čriev.  Pacienti s reumatizmom, prekysleným žalúdkom a so žlčovými či obličkovými kameňmi , by sa mali vyhýbať tejto zelenine.

 Bábovka s rebarborou

Vystačí na: asi 16 porcií, doba prípravy: asi 25 minút, doba pečenia: asi 60 minút

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 500 g rebarbory, 250 g zmäknutého masla alebo margarínu, 150 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker, 5 vajec, 380 g hladkej múky, 4 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, štipka soli
Na ozdobenie: 1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: formu na bábovku (Ø 23 cm), elektrický ručný šľahač

rebarbora babovka100x770

P O S T U P:
1. Na prípravu cesta rebarboru umyjeme (nelúpeme) a nakrájame na kúsky asi 2 cm dlhé. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo alebo margarín s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou dohladka. Pridáme vajcia a múku zmiešanú s kypriacim práškom a soľou a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Vmiešame rebarboru a cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 60 minút
2. Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.
3. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Polevou ozdobíme bábovku a necháme stuhnúť.

Tip: Pred stuhnutím polevy môžeme bábovku posypať hoblinkami tmavej čokolády.

Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé

Vystačí na: asi 3 pohárov à 350 ml, doba prípravy: asi 40 minút

P O T R E B U J E T E: 850 ml rebarborovej šťavy (asi z 1,6 kg rebarbory), 5 kvetov bazy, 1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1 Dr.Oetker, 1 kg cukru

rebarbora baza1000x768

P O S T U P:
1. Na prípravu želé rebarboru očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme ponorným mixérom a šťavu cez sitko prelisujeme. Kvety bazy opláchneme a kvietky otrháme.
2. Do veľkého hrnca nalejeme rebarborovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
3. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
4. Prípadnú penu odoberieme, vmiešame otrhané kvietky bazy a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

TIP: Aby sa kvietky bazy v želé dobre rozdelili, je nutné poháre počas chladnutia niekoľkokrát otočiť.