Vytlačiť túto stránku

Vajíčka, superpotravina, ktorá pomáha pri chudnutí

Napísal MM 20. apríl 2022

Pre niekoho predstavujú vajíčka superpotravinu, iní možno podľahli informáciám o ich neblahom vplyve na naše zdravie. Aké vitamíny vajíčka obsahujú, čím môže byť ovplyvnená farba žĺtka a koľko si ich denne môžete bez obáv dopriať?

eggs_kitchen_22

Cholesterol

Ešte pred 20 rokmi sa vyššia konzumácia vajec neodporúčala kvôli vysokému obsahu cholesterolu. „Lenže vajcia okrem toho obsahujú aj látky, ktoré účinky cholesterolu zmierňujú. Bez obáv si preto môžete dopriať jedno celé vajce denne,“ hovorí Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyňa značky Slim Pasta.

Vaječné bielka

Vaječné bielka obsahujú približne 90 % vody a 10 % kvalitných bielkovín. Navyše obsahujú minimum tuku a energie. „Ich konzumácia je preto vhodnou voľbou pre toho, kto sa snaží chudnúť,“ dodáva Monika Rychlovská Tělupilová.

Farba žĺtkov

Farba žĺtkov nevypovedá vždy o tom, či boli sliepky chované v ekologickom chove s voľným výbehom, ale ide aj o obsah karoténov v strave sliepky. Je preto možné, že krásne žlté žĺtky majú vďaka pridaným farbivám v krmive.

Vitamíny

Okrem plnohodnotných bielkovín sú vajíčka aj zdrojom vitamínov A, A1, B1, B2, B3 a B6, železa, zinku, fosforu a medi.

Biela alebo hnedá škrupina

Kvalitu vajec naozaj neovplyvňuje farba škrupiny. Rozdiel môže byť len v pevnejšej škrupine, ktorú majú hnedé vajíčka.

Ako si vajíčka pripraviť?

Vajcia sa dajú pripraviť na niekoľko spôsobov. Receptov a informácií, ako ich správne pripraviť, je snáď na celú knihu. Taktiež ste viedli nespočetné množstvo debát o tom, ako na to? Je lepšia horúca voda alebo studená? Je nutné pridať ocot? Koľko minút je vlastne akurát? Recept na pravdu nemáme, ale tipov a trikov, ako na to, rozhodne áno.

Namäkko za 4 minúty – Ideálne je variť vajcia izbovej teploty (pri teplotnom šoku sa bielok ľahšie prilepí ku škrupine) a vkladať ich do vriacej vody. Vajcia namäkko sú najlepšie stráviteľné.

Na hniličku za 6-7 minút – Typický je pre nich polotekutú žĺtok. Škrupinu udržíte pohromade pridaním 3 lyžíc octu a 2 lyžíc soli do vody. Po 6-7 minútach ich podrobte okamžitému studenému kúpeľu.

Natvrdo za 9 minút – za 9 minút sú vajíčka dokonale uvarené, v žiadnom prípade prevarené. Vajcia natvrdo sú najhoršie stráviteľné, ale môžete ich bez obáv skladovať v chladničke.