Vytlačiť túto stránku

Výdatná strava počas zimy

Napísal femme 04. február 2023

Patríte k vyznávačom zimných športov a hodil by sa vám tip na prípravu energeticky plnohodnotného občerstvenia "do batohu"? Keďže nie všetci lyžiari a snowboardisti dovolenkujú v luxusných hoteloch s plnou penziou, máme pre vás tipy.

food_winter_23

Tri vysokokalorické  "pochúťky do batohu":

Syrový šalát so salámou

P o t r e b u j e t e : 200g mäkkej salámy, 200g ementálu, 2 kyslé uhorky, zväzok pažítky alebo červenú cibuľu, 1-3 lyžice octu, 1/2 lyžičky horčice, soľ, čierne mleté korenie, 4 lyžice oleja a niekoľko listov hlávkového šalátu.

P o s t u p : Salámu, syr a uhorky pokrájajte na pásiky, pažítku alebo cibuľu na drobno nasekajte a všetko dobre premiešajte. Potom zmiešajte ocot, horčicu, soľ, korenie, olej a touto zmesou zalejte pripravený šalát.

Plnené žemle s volským okom

P o t r e b u j e t e : 4 žemle, 5 lyžíc mlieka, 1 lyžicu na drobno nasekanej petržlenovej vňate, 30g masla, 4 vajcia, červenú mletú papriku; na mäsovú náplň potrebujete cibuľu, strúčik cesnaku, 50g mrkvy, 250g mletého bravčového mäsa, 1/2 lyžičky soli, čierne mleté korenie a vajce.

P o s t u p : Žemle rozkrojte, vyberte striedku a nechajte ju zmäknúť v mlieku. Cibuľu a mrkvu pokrájajte na drobno a cesnak prelisujte. Potom zľahka opražte cibuľu, cesnak a mrkvu na masle; pridajte mleté mäso, soľ a korenie. Následne zľahka opečte vyžmýkanú striedku, pridajte k zmesi, premiešajte a nechajte chvíľu opekať. V ďalšej fáze dajte zmes do misky, primiešajte surové vajce a petržlenovú vňať. Touto zmesou naplňte žemle, uložte ich na plech a dajte zapiecť do rúry. Na panvici pripravte štyri volské oká, poprášte ich červenou mletou paprikou a pridajte ich k zapečeným žemliam.

Vidiecke zapečené zemiaky

P o t r e b u j e t e : 750g zemiakov na šalát, 75g oravskej slaniny, 30g masla, 4 cibule, 3 vajcia, 3 lyžice mlieka, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, štipku nastrúhaného muškátového orieška, 125g anglickej slaniny, 2 lyžice na drobno nasekanej pažítky alebo petržlenovej vňate.

P o s t u p : Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte, nechajte vychladnúť nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu nakrájame na drobno, slaninku na pásiky a nechajte z nich vytvoriť na panvici tuk. Potom pridajte maslo a opečte cibuľu do sklovita. Pridajte zemiaky a rýchlo ich opečte z oboch strán. Na záver rozšľahajte v mlieku so štipkou soli, korenia a muškátového oriešku vajce, primiešajte na kocky nakrájanú anglickú slaninu, pažítku a vzniknutou zmesou zalejte zemiaky na panvici. Na miernom plameni nechajte vajcia "zraziť" a jedlo je hotové.

Na všetky "jedlá so sebou" použite vhodný nepriedušný obal, ktorý udrží teplotu.