Vytlačiť túto stránku

Báječná príloha: nakladaná grilovaná zelenina

Napísal TS 15. september 2022

Zelenina má teraz svoju sezónu a tak je ten pravý čas vyskúšať aj nové možnosti, ako ju spracovať. Pokiaľ máte radi grilovanú alebo pečenú zeleninu, máme pre vás jednoduchý recept, jak ju naložiť a predĺžiť jej život.

nakladana_gril_zelenina_22

Použiť ju potom môžete ako prílohu k mäsu, do šalátu, na chrumkavú bagetu, k cestovinám alebo vlastne akokoľvek, ako vám bude vyhovovať. Na tento skvelý a ľahký recept Kayi z blogu S vášňou pre jedlo vám bude stačiť doslova len pár minút na prípravu. Počas grilovania alebo pečenia si zelenina vystačí sama, bez toho aby hrozilo rýchle spálenie ako napríklad pri mäse. Ďalších pár minút počítajte na naplnenie pohárov - a hotovo! Horúca zelenina ochotne prijme a nasaje všetky chute a vône, takže keď pohár otvoríte, čaká vás symfónia zmyslových zážitkov z božskej zeleniny s bylinkami a kvapkou sviežeho ochuteného oleja.

Na dva poháre nakladanej zeleniny si pripravte:

˗ 300 g cukiet
˗ 300 g baklažánu
˗ hrsť cherry paradajok
˗ 1 papriku
˗ zväzok jarnej cibuľky
˗ čerstvé oregano alebo iné bylinky podľa chuti
˗ citrónovú šťavu
˗ olej, najlepšie olivový
˗ soľ

A ako na to?

- Cuketu a baklažán nakrájajte na plátky hrubé asi centimeter. Paradajky prekrojte na polovicu, papriku na prúžky a jarnú cibuľku na kocky.
- Zeleninu rozložíte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olejom, osoľte a pečte v rúre na 220 °C dozlatista asi 20 minút.
- Upečenú zeleninu postupne navrstvite do pohárov, každú vrstvu ešte ľahko osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou a zasypte bylinkami.
- Všetko nakoniec zalejte olejom, aby bola zelenina zakrytá, pohár uzavrite a takto skladujte v chladničke, kde vydrží minimálne týždeň. Teda pokiaľ tú dobrotu nezjete skôr.

 

Tip: Na grilovanie sa vám bude hodiť zelenina v čo najlepšom stave – čerstvá alebo dobre uskladnená. Ideálna je špeciálna zásuvka s plynulou reguláciou vlhkosti, ktorá zabráni presušeniu. K tomu, aby naopak nedošlo ku kontaktu s prípadnou prebytočnou vlhkosťou na dne zásuvky a napadnutie plesňami poslúži antibakteriálna podložka FreshPad.

O blogu S vášní pro jídlo

Kaya z Českej republiky samu seba považuje za nadšenca pre všetko, čo sa točí okolo dobrého jedla. Varí často a rada – pre svojho muža a dve malé ratolesti, všetkých svojich blízkych a známych. Nie je lenivá vystáť ráno rad na tú najčerstvejšiu zeleninu na trhu, ani cestovať cez pol republiky za gastrozážitkami a dobrým jedlom. Blog S vášní pro jídlo založila preto, aby sa jej vášeň dostala ďalej. Pretože kde je dobré jedlo, tam je aj láska. Jej blog je zásobárňou vyskúšaných receptov pre lepší deň. „Zvyčajne sa snažím o zdravšie jedlá. V každom prípade skôr pečiem, grilujem a všeobecne sa snažím o odľahčenejší jedálniček, viac pridávam zeleninu. A tiež radšej tvorím jednoduchšie jedlá na postup a na čas. Ideálne, keď sa potom jedlo pečie v rúre, dusí na sporáku,“ hovorí o sebe Kaya.

Kaya má doma chladničku Whirlpool W9 931D KS s výškou 201 cm, ktorá aj pri klasickej šírke 60 cm ponúka skutočne veľkú kapacitu 348 l. O perfektný stav uložených potravín sa starajú najpokročilejšie technológie 6. ZMYSEL Dual NoFrost s dvoma samostatnými beznámrazovými systémami pre chladničku a mrazničku, senzorová technológia 6. ZMYSEL Precision Control a systém rovnomernej distribúcie vzduchu Multiflow. Chladnička má praktickú špeciálnu veľkú zásuvku FreshBox+ na ovocie a zeleninu s regulovateľnou vlhkosťou a s jedinečnou antibakteriálnou podložkou FreshPad, ktorá pomáha uchovať uložené ovocie a zeleninu v perfektnej kondícii až 15 dní. Každodenný život spríjemňuju flexibilné a dômyselne vnútorné usporiadanie vrátane výsuvnej poličky v mrazničke alebo prémiové LED osvetlenie. Odporúčaná cena je 789 eur.

Viac na www.whirlpool.sk