Vytlačiť túto stránku

Novinka pre milovníkov Talianska a piva

Napísal TS 02. september 2022

Milovníci talianskej gastronómie majú dôvod na radosť: obľúbené talianske pivo, osviežujúci ležiak Peroni Nastro Azzurro, vstupuje na náš trh. Sľubuje spojenie pivného zážitku s typickým životným štýlom La Dolce Vita a priateľskou atmosférou.

1_020922

Na slovenský trh prichádza jednotka medzi talianskymi pivami Peroni Nastro Azzurro. Obľúbeného talianskeho ležiaka sa v 74 krajinách sveta predá ročne viac ako 5,5 miliónov hektolitrov. „Pitie piva sa odjakživa spája s pohodou a zážitkami. Kombinácia Peroni Nastro Azzurro s ľahkou talianskou kuchyňou ponúka slovenským milovníkom piva skvelú príležitosť užiť si tú pravú atmosféru typickú pre Apeninský polostrov aj na Slovensku,“ hovorí Paolo Lanzarotti, výkonný riaditeľ pivovarníckej spoločnosti Asahi Brands International, do ktorej portfólia Peroni Nastro Azzurro patrí.

Príbeh piva Peroni Nastro Azzurro sa začal písať v roku 1963 v podhorí Álp v Lombardii. Vtedy rodina Peroniových s úctou k tradičným talianskym hodnotám, kvalite a remeselnej zručnosti, vytvorila pivo zrodené z temperamentného ducha a životného štýlu La Dolce Vita, sladkého života. Svieži ležiak si rýchlo získal svojich priaznivcov a čoskoro sa rozšíril do celého sveta. Už tretia generácia majstrov sládkov ho varí s rovnakou starostlivosťou, pozornosťou zameranou na detail, s použitím tých najlepších surovín, a vytvára tak obľúbený nápoj, ktorý skvelo dopĺňa taliansku povahu a typickú družnosť.

Peroni Nastro Azzurro sa varí pre slovenský trh výhradne v pivovaroch v Bari, Padove a Ríme. Je to spodne kvasený ležiak zlatej farby s bielou penou. Nezameniteľnú chuť mu dodáva jačmenný slad obohatený o prídavok kukurice Nostrano dell’Isola pestovanej špeciálne pre Peroni a vyvážený pomer aromatických a horkých chmeľov. Jeho charakter pozitívne ovplyvňuje aj jedinečná mäkká voda s minimálnym obsahom minerálov. Vo výsledku ide o viac prekvasené iskrivé pivo svetlejšej farby. Vo vyváženej chuti zaznievajú aj aromatické tóny citrusov. Charakteristickú jemnú horkosť pivu dodáva aromatický chmeľ. Ležiak obsahuje 5,0 % alkoholu a má stupňovitosť 11,45 %. Od typického ležiaka plzeňského typu sa líši v receptúre, základných surovinách aj niektorých technologických postupoch výroby.

1. tip k pivu Peroni Nastro Azzurro: Treska je pravdepodobne jednou z najpoužívanejších ingrediencií v tradičnej a domácej kuchyni v mnohých krajinách ... Ryba, ktorá sa dá aj konzervovať. Chuťou a konzistenciou sa líši od „svojej príbuznej“ rybky, ktorá sa namiesto konzervovania v soli suší na vzduchu, obidve patria medzi najvýhlľadavanejšie ryby a využivajú sa pre najobľúbenejšie recepty celého talianskeho polostrova, od dusenia až po pečenie s obľúbenými koreňovými zeleninami, ako aj so zemiakmi a olivami. Nechajte sa inšpirovať jednoduchým receptom na prípravu, ktorý vám v priebehu niekoľkých minút umožní priniesť na stôl dokonalé jedlo na každú príležitosť. Jeho voňavá kôrka, ktorá sa rozbije pri každej chuti, vám dodá jemnosť a všetku chuť ryby.

Fritovaná treska na taliansky spôsob (pre 4 osoby)

Obtiažnosť: Veľmi ľahké
Príprava: 15 min
Varenie: 8 min

POTREBUJETE:

-  650 g Tresky 
- 30 g hladkej múky 
- 500 ml oleja (slnečnicovýalebo repkový)  na fritovanie

POSTUP:

1. Na prípravu vyprážanej tresky si vezmite už odsolené filety a môžete pristúpiť k odstraňovaniu kože. Za týmto účelom jednoducho zdvihnite chvost a jemne ho stiahnite rukami. V tomto bode pomocou pinzety vytiahnite kosti, nájdete ich tak, že pohladite filet tresky dlaňou vašej ruky.

2. Potom tresku nakrájajte na plátky hrubé asi 3-4 cm a väčšie rozdeľte na polovicu. Múku nasypte do misy a pomúčte ňou z oboch strán kúsky tresky, ktoré potom poukladáte na podnose.

3. Nalejte olej do panvice a zahrievajte, kým nedosiahne teplotu medzi 180 °C a 190 °C, potom ho použite na vyprážanie niekoľkých kúskov naraz. V závislosti od hrúbky to bude trvať od 4 do 6 minút a iba vtedyich vyberjate ak sú dobre zlatisté, môžete ich scediť a položiť na hárok kuchynského papiera, aby sa z nich odstránil prebytočný olej. Podávajte čo najskôr, aby ste si ju čo najlepšie vychutnali.

Servírovanie: Vyprážanú tresku podávajte spolu s miešaným šalátom a citrusovou majonézou, sviežosť citrónu a pomaranča v spojení s týmto jedlom zanechá príjemný pocit v ústach.

2_020922

2. tip k pivu Peroni Nastro Azzurro: Šalviový chlieb s cesnakom

POTREBUJETE:

- 400 g pšeničnej chlebovej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžica cukru
- 350 ml vlažnej vody

Náplň – šalviové pesto:
- 1 hrnček natrhaných čerstvých lístkov šalvie
- 2 hrsti vlašských orechov
- 4 strúčiky cesnaku
- 80 g nastrúhaného parmezánu
- 125 g Hery Maslová príchuť

POSTUP:

1. Všetky suroviny na cesto dajte do robota a vymiešajte nelepivé, hladké cesto. Prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte hodinu kysnúť.

2. Medzitým si pripravte šalviovú náplň – pesto. Heru rozpusťte. Všetky suroviny dajte do mixéru a rozmixujte na hladkú zmes.
Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu. Každú polovicu zvlášť rozvaľkajte na obdĺžnik s veľkosťou asi 20 x 40 cm. Potrite pestom (to tiež rozdeľte na polovicu). Nedotierajte až ku okrajom. Nechajte asi 1 cm voľného miesta.

3. Zrolujte napevno a položte na dosku, spojom nadol. Rozrežte ostrým nožom pozdĺžne na polovicu. Prepleťte spolu dve rozrezané časti tak, aby orezaná strana zostala navrchu.

4. Potrite rozpustenou Herou, posypte trochou nastrúhaného parmezánu a dajte na hodinu dokysnúť pod utierku. Budete mať dva prepletené „chleby“.

5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 35 – 40 minút dozlatista. Potom nechajte trochu vychladnúť.

Na zdravie a dobrú chuť!