Vytlačiť túto stránku

Domáce "kávičkové" recepty na letné posedenie

Napísal femme 16. jún 2022

Či už sa to niekomu páči alebo nie, voňavá káva sa stala skutočným symbolom oddychu a regenerácie, ale aj ranného štartovania do života... Príprava chutnej, voňavej kávy vyžaduje: nepredlžovať varenie vody a lúhovanie kávy, nelúhovať kávu pri nízkej teplote vody, uprednostniť prekvapkávanie.

kava0320

Káva union

Potrebujete: 4 lyžice šľahačky, 4 lyžice kryštálového cukru, 1/2 litra silnej čiernej kávy, 1 lyžičku mletej škorice, 4 slivky naložené v alkohole (bowle) a 2 poháriky brandy.

Postup: Studenú šľahačku zmiešajte s cukrom. Do pripravenej kávy pridajte škoricu, potom šľahačku s cukrom a brandy. Do vyhriatych šálok dajte po jednej slivke a 4 lyžičkách nálevu z bowle; nakoniec nalejte kávu.

Viedenská káva I.

Potrebujete: 2 žĺtky, 1 dl vlažného mlieka, 5 kociek cukru a 4 dl silnej čiernej kávy.

Postup: Vyšľahajte žĺtky s mliekom a cukrom; k zmesi pridajte horúcu kávu a šľahajte do vytvorenia hustej peny. Podávate vo vysokých pohároch.

Viedenská káva II.

Potrebujete: 150 ml smotany, 1 lyžicu kryštálového cukru, 600 ml silnej kávy a 1 lyžicu kakaového prášku.

Postup: Smotanu s cukrom vyšľahajte do hustej podoby a dajte vychladiť. Kávu nalejte do šálok, pridajte šľahačku a posypte kakaom.

Káva liégeois

Potrebujete: 150 ml silnej čiernej kávy, 3 lyžice cukru, 150 ml smotany a 2 dávky mocca zmrzliny.

Postup: Silnú čiernu kávu oslaďte lyžicou cukru a nechajte vychladnúť. Vyšľahajte smotanu so zvyškom cukru a do 4 vysokých pohárov rozdeľte mocca zmrzlinu. Nalejte do pohárov so zmrzlinou kávu, pridajte šľahačku a nakoniec niekoľko zrniek kávy namočených v čokoláde.

Kávu s rumom

Potrebujete: 6 klinčekov, 1 tyčinku škorice, 4 lyžice cukru, kôru z pomaranča, 75 ml rumu a 300 ml silnej kávy.

Postup: Korenie, cukor a pomarančovú kôru dajte do malej nádoby a zalejete rumom. Zmes opatrne zahrievajte a miešajte, kým sa cukor rozpustí. Potom prilejte horúcu kávu a pred podávaním preceďte cez jemné sitko.