Vytlačiť túto stránku

Pripravte si Cold Brew

Napísal Trumpeter 08. máj 2022

Pojem Cold brew je u nás známy najmä v spojení s prípravou kávy, no Cold brew čaj nie je o nič horší či menej lahodnejší. Cold-Brew je skvelou alternatívou prípravy čaju, ktorá vám padne vhod najmä v teplých jarných dňoch.

cold_brew_22

Ako vám už anglické slovíčko “cold” napovedá, ide o prípravu, pri ktorej sa čaj zalieva studenou alebo vlažnou vodou a potom sa čajové lístky nechávajú dlhšiu dobu lúhovať.

Aká je chuť?

„Mohlo by sa zdať, že chuť ľadového čaju a cold brew je rovnaká, no nie je to tak. Cold brew má jemnú, prirodzene sladkú chuť plnú rôznych príchutí“ vysvetľuje Mariana Veselá z Veselého Čaju. 

Poďme na prípravu

Nebudete potrebovať žiadne špeciálne náčinie iba uzatvárateľnú nádobu s objemom 1 litra (postačí akákoľvek nádoba, okrem kovovej), 4 - 6 gramov čaju (cca 2 polievkové lyžice) a sitko.

Postup

Do nádoby nasypeme svoj čaj, zalejeme ho vlažnou vodou a uložíme na niekoľko hodín do chladničky (pokojne aj na celú noc). Po uplynutí stanoveného času (cca 5-8 hodín) čaj vyberieme z chladničky a zlejeme cez sitko buď do pripravenej nádoby alebo priamo do pohára. Ak sa vám podarilo splniť všetky spomínané kroky prípravy, zostáva vám už len jediné. Vychutnať si váš čerstvý a osviežujúci cold brew čaj.

Čo sa týka rôznych druhov čaju, každý má svoju odporúčanú dĺžku lúhovania.

Zelený čaj je priam ideálny na lúhovanie, stačia mu 2-4 hodiny. Čím viac čajových lístkov použiješ pri príprave ľadového čaju, tým rýchlejšie sa čaj vylúhuje. Takže pokiaľ chcete svoj ľadový čaj naozaj rýchlo, použite jednoducho viac čajových lístkov. Čajové lístky potom môžete vylúhovať pokojne znovu. Pokiaľ sa ale neponáhľate a chcete čaj lúhovať cez noc, použite čaju zas menej.

Ovocný čaj je takisto možné pripraviť za studena. Tu platí pravidlo, že čím väčšie kúsky ovocia sa v zmesi nachádzajú, tým dlhšie treba čaj lúhovať. Lúhujte  aspoň 4 hodiny, v tomto prípade však pokojne aj celú noc. 

Čierne a biele čaje sa môžu lúhovať 8 a viac hodín. Pokiaľ by ste chceli lúhovať za studena oolong, odporúčame lúhovať tie, ktoré nie sú zrolované do guličiek a to po dĺžku 1-4 hodín. Bylinkové čaje postačí lúhovať 4-8 hodín.

Tipy od Mariany:

- môžete experimentovať s intenzitou chute, a to pridaním buď väčšieho množstva čaju alebo menšieho, čo závisí aj od toho aký kvalitný čaj máte. Ak si zaobstaráte naozaj kvalitný čaj, môžete ho lúhovať aj po druhýkrát a stále dosiahnete kvalitný výluh. Takže, potom ako si spravíte prvý výluh, pridajte viac vody a vložte ho späť do chladničky. Čaj z druhého výluhu bude síce o niečo slabší, ale chuť bude stále veľmi lahodná.

- verzií cold brew či ľadového čaju si viete vymyslieť hneď niekoľko.

Môžete použiť:

•    Čerstvé jahody alebo maliny

•    Broskyne alebo marhule nakrájané na plátky

•    Fialky a iné jedlé kvety

•    Domáci med alebo javorový sirup

•    Plátky citrusov

•    Pre chutné “chai latte” pridajte mlieko podľa vášho výberu

- nemusíte sa báť do cold brew primiešať aj alkohol, trochu džinu s príjemnými letnými bylinkami bude chutiť ako svieži letný drink

- vylepšite si váš cold brew o bylinky, ktoré sú príjemné v lete: mäta, levanduľa, šípka a ruže, medovka, ibištek, šalvia, pepermint

foto: Mariana Veselá, Veselý Čaj