Vytlačiť túto stránku

Burger doma trikrát inak

Napísal LIDL 23. jún 2021

S príchodom leta nastáva okrem grilovania aj sezóna veľkých a šťavnatých burgrov. Kúpiť si burger vo fastfoode dokáže hocikto, no urobiť si doma rovnako dobrý alebo ešte lepší je o trochu ťažšie. Preto sme pre vás pripravili 3 recepty, podľa ktorých  sa vám to určite podarí.

Vegetariánsky burger
Počet porcií: 2 porcie

lidl_burger_vege

Potrebujeme: grilovacie kliešte, gril

Suroviny:
2 vegánske burgery Next Level Meat
½ cukety
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
olivový olej Primadonna
50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
2 žlté paradajky
1 štipľavá paprika
2 žemle na burger
2 lyžice kyslej smotany Pilos
1 hrsť rukoly
2 lyžice jemného bio kečupu Kania

Postup:
Z umytej cukety odkrojíme špičky na oboch stranách a pozdĺžne ju nakrájame na tenké plátky. Spolu s rastlinnými burgermi ich ochutíme soľou, korením a pokvapkáme olejom. Grilujeme na rozpálenom grile z obidvoch strán. Tesne pred dokončením na vrch burgerov položíme na tenké plátky nakrájaný parmezán. Paradajky a štipľavú papriku nakrájame na tenko. Žemle prepolíme, vnútornou stranou položíme na gril a zľahka opečieme. Spodnú časť žemle potrieme kyslou smotanou, na ňu položíme cuketu, rastlinný burger s parmezánom, paradajky, štipľavú papriku (množstvo podľa chuti) a umytú a osušenú rukolu. Vrchnú časť žemle potrieme kečupom a pripravený burger ňou prikryjeme.

Tip: Obľúbená značka nealkoholických pív Birell predstavuje novinku inšpirovanú tradičnými českými ležiakmi Birell Za Studena Chmelený, ktorý je oproti klasickému Birellu Svetlému chuťovo plnší, s výraznejšou arómou.

Burger s avokádom a vajíčkom
Počet porcií: 6 porcií

lidl_burger_avokado_vajicko

Potrebujeme: väčšiu misu, strúhadlo, grilovaciu panvicu, panvicu, metličku na šľahanie, špajdle
Suroviny:

Mäso
1 kg mletého mäsa mix
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
olivový olej Primadonna
½ štipľavej papričky
4 strúčiky cesnaku
kôra z 1 citróna
½ hrste tymianu

Dresing
2 lyžice plnotučnej horčice Kania
1 strúčik cesnaku
1 lyžica medu Maribel
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
olivový olej Primadonna
½ lyžičky bieleho vínneho octu Acentino
čerstvá pažítka

Ešte budeme potrebovať
2 avokáda
1 mrkva
6 vajíčok
1 šalátové srdiečko
6 sedliackych žemlí

Postup:

Mäso
Mäso osolíme, okoreníme, pridáme k nemu pár kvapiek olivového oleja, nadrobno nasekanú štipľavú papričku, z ktorej sme predtým odstránili semienka, nastrúhaný cesnak, citrónovú kôru a nadrobno nasekaný tymian. Dôkladne premiešame a zo zmesi vytvarujeme 6 fašírok. Rozpálenú panvicu pokvapkáme olivovým olejom a mäso na nej opečieme z oboch strán do zlatohneda tak, aby zostalo v strede šťavnaté.

Dresing
Do misky dáme horčicu, nastrúhaný cesnak, soľ, korenie a med. Za stáleho miešania postupne prilievame olivový olej. Vymiešame hladký dresing. Dochutíme vínnym octom a pridáme najemno nasekanú čerstvú pažítku.

Hamburgery
Sedliacke žemle prekrojíme a opečieme dozlatista na grilovacej panvici s trochou olivového oleja. Spodnú aj vrchnú časť žemle potrieme dresingom. Na spodnú časť položíme list šalátu, naň mrkvu nakrájanú na prúžky, plátky avokáda, mäso a volské oko. Prikryjeme vrchnou časťou žemle a spojíme špajdľou.

Tip: Druhou novinkou je Birell Štýlu IPA. „Toto nealkoholické pivo je charakteristické svojou citrusovou arómou, ktorú mu dáva špeciálny chmeľ Citra. Veríme, že si ho obľúbia priaznivci pivných špeciálov, predovšetkým pív štýlu IPA, ktorého chuťami a vôňou sme sa nechali pri tvorbe receptúry inšpirovať,“ vysvetľuje Lenka Králová, marketingová manažérka nových kategórií. Pre vyššiu intenzitu je Birell Štýlu IPA dochmeľovaný vo fáze dozrievania.

Hamburger s kozím syrom
Počet porcií: 6 porcií

lidl_burger_kozi_syr

Potrebujeme: 2 grilovacie panvice, špáradlá alebo špajdle

Suroviny:
500 g mletého mäsa
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
olivový olej Primadonna
čerstvý rozmarín
250 g majonézy Mikado
1 hrsť sušených paradajok v oleji Baresa
1 lyžica sterilizovaných kapár Freshona
6 sedliackych žemlí
70 g šalátu insalatina
1 zväzok lahôdkovej cibuľky
1 štipľavá paprička
100 g kozieho syra Chêne d´argent

Postup:

Mäso
Mäso osolíme, okoreníme, pridáme k nemu pár kvapiek olivového oleja a nadrobno nasekaný rozmarín. Dôkladne premiešame. Z mäsovej zmesi vytvarujeme 6 fašírok. Rozpálenú grilovaciu panvicu pokvapkáme olivovým olejom a hamburgerové mäso na ňom opečieme z oboch strán do zlatohneda tak, aby zostalo v strede šťavnaté.

Majonéza
Majonézu zmiešame s nadrobno nasekanými sušenými paradajkami a celými kaparami. Ochutíme štipkou soli a korenia. Dôkladne premiešame.

Hamburgery
Sedliacke žemle prekrojíme a opečieme ich dozlatista na druhej grilovacej panvici s trochou olivového oleja. Spodnú aj vrchnú časť žemle potrieme majonézou. Na spodnú časť položíme lístky insalatiny, na ne lahôdkovú cibuľku a štipľavú papričku (z ktorej sme odstránili semienka) nakrájané na tenké prúžky, opečené mäso a kúsok kozieho syra. Prikryjeme vrchnou časťou žemle a spojíme špáradlom.

Tip: Ak nemáte radi výraznú chuť kozieho syra, môžete ho nahradiť napríklad cheddarom alebo ementálom.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk/