Vytlačiť túto stránku

Máme pre vás tip: vyskúšajte "alternatívne" recepty

Napísal femme 13. máj 2021

Donedávna sme pravidelne varili doma, čo zapríčinila nežiadúca pandemická situácia. Život sa pomaly vracia do normálu, ale dobré zvyky zostávajú. Možno ste navarili priveľa a nechcete ďalšie dva dni jesť to isté jedlo, alebo plytvať a vyhadzovať sa vám prieči? Nechajte sa inšpirovať...

chladnicka_thinkstockphotos

Špagety "Alla Carbonara"

Uvarené špagety z predchádzajúce dňa môžete využiť pri príprave zjednodušeného receptu na talianske špagety alla carbonara. Na jednu porciu budete potrebovať 1 vajce , nastrúhaný syr podľa chuti (vyskúšajte Chedar alebo Goudu) a 1 čajovú lyžičku masla. Na panvičke si pripravte volské oko, uvarené špagety prelejte vriacou vodou cez sitko. Po odkvapkaní špagety zalejte rozpustením maslom,posypte psotrúhaným syrom ana nakoniec položte volské oko. 

Vajce v mištičke

Pečené mäso či mäso z polievky zomeľte a pridajte k nemu jemne nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, majoránku (a ďalšie koreniny podľa chuti), jedno vajce a trochu tuku. Suroviny dobre premiešajte, rozdeľte na časti a z nich vytvarujte gule a následne "mištičky" - do každej vložte surové vajce a dajte zapiecť.
Hotové vajcia v mištičkách posypte červenou paprikou a nadrobno nasekaným petržlenom. Podávajte s ryžou alebo zemiakmi.

Rybacie rizoto

Varenú či pečenú rybu vykostite, nakrájajte na kúsky, vložte do panvice so zľahka opraženou cibuľkou a podlejte vývarom. Potom pridajte sparenú ryžu, čierne korenie, soľ a nechajte podusiť. Nakoniec do rizota primiešajte strúhaný syr. Jednotlivé porcie na tanieroch posypte syrom a podlejte šťavou.

Hašé

Varené či pečené mäso zomeľte (môžete pridať cca 500g surového bravčového mäsa), vložte do panvice k podusenej cibuľke a podlejte vývarom. Do zmesi pridajte strúhanku, 2 vajcia, čierne korenie, soľ a poduste. Podávajte s opekanými zemiakmi a kapustovým šalátom.

Chlebová polievka

Chleba nakrájajte na krajce, rozdeľte ich na kúsky a zalejte vodou tak, aby plávali. Pridajte rascu, soľ a nechajte na miernom plameni rozvariť. Potom chlieb prepasírujte cez sitko, pridajte do hrnca vodu a uveďte do varu. Nakoniec dajte do polievky rozšľahané vajce a roztlačený cesnak. Povarte cca 10 minút, pridajte kúsok masla a odstavte. (Chlebová polievka je vhodná aj pri žalúdočných ťažkostiach a diétach.)

Zdroj foto: Thinkstockphotos