Vytlačiť túto stránku

Láska ide cez žalúdok v každom veku

Napísal KČ 29. apríl 2021

Máj, lásky čas, láka k romanticky stráveným dňom, ktoré snáď ani nemôžu začať inak, ako skvelými raňajkami. Aktuálna situácia nám v najbližšej dobe možno nedovolí si dopriať raňajky v reštaurácii alebo na terase, no stále máte možnosť potešiť svoju drahú polovičku vlastným kulinárskym umením.

foto_upfield_ranajky

Pri príprave raňajok pre svoju drahú či drahého určite neplatí, že dobré jedlo musí byť automaticky nezdravé. Zároveň je ale pravdou, že tuk je nositeľom chuti. Čo to však znamená?

Nie je tuk ako tuk. Vedeli ste, že v našej strave by mali prevažovať rastlinné tuky nad tými živočíšnymi v pomere 70:30? Tento pomer máme obrátený práve preto, že väčšinou jeme mäso. „Ak chceme myslieť na svoje zdravie, odporúčam znížiť príjem nekvalitných údenín a uprednostniť zdroje rastlinných tukov, napríklad zaradením margarínu,“ odporúča nutričná špecialistka Soňa Vojtíšková.

Je teda dôležité si rozmyslieť, po čom v chladničke siahnete. Ak chcete partnerke či partnerovi pripraviť dobrotu s dostatočným obsahom rastlinných tukov, nová Rama je 100% z prírodných zdrojov. Pustite sa tak bez obáv do prípravy chutných raňajok či obedu. Doprajte si dobrý pocit rýchlymi, zdravými a ľahko stráviteľnými raňajkami.

rama_classic

Tortilla margherita
1 porcia

POTREBUJETE:

1 tortilla s priemerom 20 – 22 cm (original / celozrnná / kukuričná)
10 g (1 kopcová čajová lyžička) Rama Classic
2 vajíčka (veľkosť L)
2 štipky soli (2-3 g)
2 ks sušených paradajok
4-5 ks listov čerstvej bazalky
5-6 plátkov nakrájanej mozzarelly

POSTUP:

Rozbijeme si vajíčka do misky, posypeme soľou a odložíme. Obe strany tortilly zohrejeme na nepriľnavej panvici na miernom ohni, kým nebudú pružnejšie. Medzitým nakrájame sušené paradajky a natrháme lístky bazalky na menšie kúsky. Rozšľaháme pripravené vajíčka. Tortillu presunieme na tanier a na rozohriatej panvici roztopíme Ramu. Následne nalejeme rozšľahané vajíčka, ktoré minútku opekáme na miernom ohni. Na vajíčka položíme tortillu, jej strany uvoľníme, aby sa tortilla s vajíčkami neprilepila k panvici. Po chvíľke otočíme tak, aby bola tortilla na panvici a na vajíčka poukladáme plátky mozzarelly, nasekané paradajky a bazalku. Opekáme 1-1,5 minúty na miernom ohni a následne servírujeme.

Jarné závitky
1 porcia

POTREBUJETE:

1 list ryžového papiera
2 jarné cibuľky
1 vajíčko (veľkosť L alebo XL)
¼ červenej papriky
50 g krémového syra
3-4 lyžičky chilli-cesnakovej omáčky
2 lyžičky chrumkavej praženej cibule
1 čajová lyžička Rama Classic

POSTUP:

Jarnú cibuľku a papriku nakrájame na jemné plátky. Na miernom ohni rozohrejeme nepriľnavú panvicu, položíme ryžový papier a rovnomerne posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou. Do stredu pridáme vajíčko a vidličkou ho rovnomerne rozprestrieme. Ochutíme štipkou soli, potrieme syrom, dochutíme chilli-cesnakovou omáčkou a posypeme chrumkavou cibuľkou. Preložíme na polovicu, pridáme lyžičku Ramy a opekáme na strednom ohni 1 minútu. Otočíme a opekáme ďalších 30 sekúnd.

Jablkovo-ryžová palacinka
2 porcie

POTREBUJETE:

1 veľké zelené jablko
30 g Rama maslová
50 g sklenených (ryžových) rezancov
1 lyžička trstinového cukru
1 lyžica medu
1-2 štipky mletej škorice
3 vajíčka (veľkosť L)
Voliteľné: čerstvo nastrúhaný zázvor, čerstvo nastrúhaná pomarančová kôra, kokosové lupienky

POSTUP:

Začneme namočením ryžových rezancov do horúcej vody. Na miernom ohni rozohrejeme nepriľnavú panvicu. Jablko ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do horúcej panvice, pridáme 20 g Ramy, opekáme na strednej teplote 2-3 minúty za občasného premiešania. Na posledných 30 sekúnd pridáme 1 čajovú lyžičku trstinového cukru a malý kúsok čerstvo nastrúhaného zázvoru. Jablká z panvice dáme preč, na panvicu dáme zvyšnú Ramu (10 g), necháme rozpustiť a pridáme scedené rezance. Opekáme na strednej až vyššej teplote 1-1,5 minúty. Rovnomerne rozložíme kocky jabĺk, dochutíme mletou škoricou. Následne zalejeme rozšľahaným vajíčkom a opekáme ďalšie 2-2,5 minúty, kým nie je palacinka zospodu zlatohnedá. Otočíme na tanier tak, aby opečená časť bola navrchu a dozdobíme čerstvo nastrúhanou pomarančovou kôrou alebo opečenými kokosovými lupienkami.

Zdroj foto: Upfield