Kuchyne Ázie...

... sú originálne, každá je niečim výnimočná. Ktorá kuchyňa z ázijského kontinentu je najlepšia? Každému z nás chutí niečo iné.


Najznámejšími pre našinca sú určite japonská, thajská, čínska a indická kuchyňa. V súčasnosti nemôžme vynechať ani arabskú alebo napríklad vietnamskú kuchyňu. „Tá asi najviac odráža z každej menovanej niečo, pretože určité ingrediencie má podobné,“ hovorí šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Michal Hečko. Exotické je v Ázii aj stolovanie, pri ktorom sa príbor často nahrádza paličkami. Jedenie tak trvá dlhšie a tak si ho môžte viac vychutnávajú.

Nie je Ázia ako Ázia

Ázijské kuchyne majú mnoho podôb. Rozdiel je v príprave pokrmov a taktiež v používaní netypických surovín. Neodmysliteľné je používanie nespočetného množstva druhov ryže alebo rôznych druhov rezancov. V Ázii sa konzumuje veľa surových jedál. Medzi typické špeciality napríklad v Japonsku patrí sushi. Oproti čínskej kuchyni má japonská veľa podstatných rozdielov v príprave a podávaní. V Číne sa často jedlá pripravujú na oleji rýchlym pražením. Kuchári v Japonsku panvice mastia skôr lojom, varia pokrmy viac na pare alebo dusia, či pripravujú na uhlí. Čínsky kuchár používa viac korenia ako japonský, ktorý dáva prednosť prirodzenej chuti.

Naproti tomu v Thajsku sa korením nešetrí vôbec. Jedlá sú plné čerstvých korenín, ktoré sa dávkujú tak, aby jedlo chutilo sladko, slano, kyslo, ale aj trochu horko. Veľa jedál priniesli do Thajska predkovia z Číny, ale v kuchyni je vidieť vplyvy viacerých krajín. Nesmierne bohaté sú indická aj arabská kuchyňa. V Indii má každá oblasť svoje špecifiká, svoju zmes korenia a charakteristické receptúry. Typickým korením je kari. Ešte pestrejšia je arabská kuchyňa, keďže reprezentuje veľkú oblasť. Mäsom Arabov je baranina, či jahňacina, niekedy aj konské mäso. Rozšírenou prílohou sú cestoviny, obľúbené sú aj polievky.

Ovocie a korenie

Častou prísadou ázijských jedál je exotické ovocie, čím sa snažia kuchári dosiahnuť vo finálnej chuti rovnováhu. „Jedno z mojich obľúbených ovocí je napríklad tamarind, ktorý má kyslú chuť a keď sa skombinuje s niečim sladkým napríklad s karamelom, výsledok je vynikajúci,“ hovorí Hečko. Najznámejšími anajpoužívanejšími koreninami je zázvor, chilli, citrónová tráva, kurkuma, kari korenie, ale aj kardamom, škorica, alebo napríklad badián. V japonskej kuchyni sa často používajú ďumbier, zelený chren wasabi a čierne korenie.

Kvety na tanieri

Na finálnu úpravu jedál sa často používajú jedlé kvety. Ako zistíme, ako ovplyvnia naše jedlo? Treba ich lepšie spoznať. „Musíme spoznať čo obsahujú, či majú napríklad vitamíny. Niektoré sú viac výrazné, iné menej,“ vysvetľuje Hečko. Kvety krásne dozdobia tanier, určite môžu mať svoje opodstatnenie aj pri rôznych diétach. Stévia cukrová je podľa kuchára vhodná pre diabetikov.

Zdroj:  Hotel Mercure Bratislava, reštaurácia Signature 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.