Sviečkovej odzvonia...

Napísal Michaela Conzarová 29. apríl 2013

Šéfkuchár, gastronóm, moderátor, spisovateľ. Pojem, nielen v Čechách.  Proti svojej vôli sa vyučil za kuchára a varenie ho vôbec nebavilo.


Zmenu priniesla až prax, ktorú absolvoval  ako šéfkuchár v reštaurácii La Guillotine v Adelaide v Austrálii. Po návrate z emigrácie pracoval  v rovnakej pozícii v Prahe.  My sme nedávno využili príležitosť, keď sa nedávno objavil v Bratislave, a porozprávali sa  s ním.

Michaela Conzarová: Zvyknete variť, aj keď  ste na dovolenke?

Zdeněk Pohlreich: Nie, nikdy na dovolenke nevarím. Vyberám si lokality, kde dobre varia a kde mi najviac chutí. Bezosporu je to Taliansko, Španielsko, Thajsko, Japonsko. V zime mám rád lyžiarske oblasti vo Francúzsku. Ale môžem vám prezradiť, že v Taliansku vám dajú dvojnásobne viac na tanier a zaplatíte oveľa menej ako vo Francúzsku.

Michaela Conzarová:  Vraj chcete zrušiť v Čechách sviečkovicu...

Zdeněk Pohlreich: Do 20 rokov bude po sviečkovej a neštekne po nej ani pes. Je to tradičná česká kuchyňa a už je staromódna a ťažká. V dnešnom životnom štýle nemôže prežiť. Ľudia zjedia tony gulášu  a sviečkovej a ledva vstanú od stola. Českej kuchyni chýbajú predjedlá ako vo Francúzsku a Taliansku.  Sviečková to je kopa knedľov, ťažká omáčka plná múky. Mozgu trvá nejakú dobu, keď zistí, že žalúdok je plný a nie je treba ďalej jesť. S ľahkým predjedlom by sa  to nestalo.  Sviečková je staromódne jedlo minulého storočia. Ale kŕmi sa ním 90 percent národa. Ja to nejem! Povedali o mne, že som idiot, čo to rozprávam, mediálna prestrelka bola obrovská, ale ja si stojím za svojím. Vraj sviečková je národný poklad. Celosvetový trend sa však približuje k ľahším jedlám, kvalitnejším surovinám.

Foto: Weber

Michaela Conzarová: Sú u nás kvalitné suroviny?

Zdeněk Pohlreich: Polovica, čo sa vyprodukuje, 50 percent nepríde k spotrebiteľovi a sa vyhodí, aby sa držala cena.

Michaela Conzarová: Aké sú trendy v budúcnosti?

Zdeněk Pohlreich: Niektorí tvrdia, že budúcnosť je návrat ku koreňom, nenávidím to. Nemám nič proti babičkám, varili to,aké mali suroviny k dispozícii. Nie je miesto pre falošný sentiment, chytíme vietor. Reštaurácie neboli kvalitné a to sa musí zmeniť. Trend je anglické raňajky, mne veľmi chutia. V Anglicku to bol najsilnejší zážitok, tiež v Škótsku. Myslím si najlepšie potraviny sa predávajú v Marks&Spencer. Budúcnosť je v tom, že sa bude veľa cestovať, ale nie vždy, čo je staré, musí byť dobré. Odporúčam ryby, zeleninu, ovocie a očakávam mnoho fantázie od kuchárov s ľahkými jedlami.

Michaela Conzarová: Už máte menšie bruško ako každý kuchár. Chodíte cvičiť?

Zdeněk Pohlreich: Dvakrát do týždńa hrám tenis. Mám rovnováhu na vnútorných svaloch. Cítim sa dobre, občas však mám problémy s chrbticou.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.