Burgundsko...

 ...región známy najlepšími vínami sveta a tradičnou dijonskou horčicou pozná každý gurmán – cestovateľ aspoň z počutia.


DIJON

Mesto je bývalé sídlo burgundských vojvodov, ktorí sa preslávili odporom voči svojmu kráľovi počas Storočnej vojny, ktorá bola  medzi Francúzmi a Angličanmi. Ich nenávisť siahala až tak ďaleko, že umožnili uväzniť Angličanom  Johanku z Arku na okupovanom území v Normandii.

Pýchou Dijonu sú aj historické pamiatky, či už sú to paláce alebo sakrálne stavby. Za návštevu určite stoja dve pamätihodnosti. Palác Burgundských vojvodov v historickej zóne, ktorý obkolesujú farebné hrazdenné domy a netradičný gotický kostol Panny Márie, v ktorom sa nachádza najstaršia francúzska vitráž z 13.storočia.

Dijonská horčica
Koncom 14.storočia vďaka burgundským vojvodom bola deklarovaná najvyššia akosť dijonskej horčice špeciálnym výnosom. Horčičné semená sa mali namáčať odvtedy do schváleného octu. V roku 1752  prispel k vylepšeniu receptúry Jean Naigeon, ktorý nahradil ocot muštom z nezrelých hrozien. Moutard de Dijon bola vďaka tomu kyslejšia a stala sa horčicou najlepšej kvality.

Pravá dijonská horčica musí byť od roku 1937 vyrobená určitým spôsobom, má mať 28 percent suchého výťažku a nesmie obsahovať viac než 2 percentá šupiek. Tento druh horčice sa hodí k vareniu do prívarkov, k pečeným údeninám a mäsu. Horčicu skladujte v uzavretých nádobách, na chlade a tme, pre jej charakter chuti ju pridávajte do jedla až v poslednej fáze varenia.

TYPY HORČICE
Moutarde de Champagne (šampanská horčica): hrubo mletá horčica s príchuťou šampanského. Hodí sa k pečenému a grilovanému mäsu, do zálievok a šalátov.
Moutarde à l'estragon (estragónová horčica): vyhľadávaná prísada do prívarkov a šalátov.
Moutarde au poivre vert (horčica so zeleným korením): ochucovadlo ku grilovaným jedlám.


Burgundské vína
Za vysokú kvalitu vína vďačia Burgunďania podnebiu, pôde, vínnej réve a tisícročnej tradícii spracovania a uchovávania tohto chutného moku. V Burgundsku majú prevahu dve odrody  - biele Chardonnay a modrý Pinot noir.
Vinič sa tu pestuje už od staroveku. Víno vyrábali bez prerušenia kláštorní mnísi a vinári od skorého stredoveku. Vinice sa udržiavali po stáročia prirodzeným spôsobom, metódy sa predávali z generácie na generáciu a dnes sú doplnené o moderné technológie.
Burgundsko ponúka veľké množstvo apelácií (chránené označenie pôvodu vína a ich klasifikácie podľa regiónov a oblastí). Polovicu všetkých vín tvoria regionálne apelácie, 1/3 tvoria apelácie vzťahujúce sa k dedinám (villages), desatina Burgundska má ohodnotenie premier cru a najlepšie hodnotenie grand cru asi 1,7 percenta.
Regionálne apelácie tvorí 299 dedín z rôznych častí troch burgundských departamentov Yonne, Côte dÓrSaône-et-Loire, do ktorej spadá aj 85 dedín z oblasti Beaujolais z regiónu Rhône-Alpes.

TIP:
A.O.C Borgogne: Cca. 3000 hektárov, červené víno z odrôd Pinot noir alebo Gamay, pokiaľ pochádza z Beaujolais cru ; z červených odrôd sa vyrába aj burgundské rosé alebo claret. Biele vína len z odrody Chardonnay.
A.O.C Bourgogne (Grand) Ordinaire: Cca. 192 hektárov, predovšetkým červené víno, niekoľko rosé biele.





Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.