Likéry a vína z Korziky

Tradícia výroby aromatických vín a likérov je na Korzike dlhoročná, aj vďaka citrusom, figovníkom, vinnej réve a ovocia, ktoré sa na ostrove dopestujú.


Z histórie
Ostrovania sa zaoberali maceráciou miestneho ovocia a miešaním nápojov už od 16. storočia.  Produkcia sa zvýšila začiatkom 19. storočia vďaka prvým destilačným prístrojom, ktoré sa rozšírili po celom ostrove.  Súčasne narástol veľký dopyt po ovocných likéroch, hlavne tých citrónových.  Miestni výrobcovia boli ako alchymisti, spájali  a kombinovali rôzne druhy ovocia pri macerovaní  a destilovaní. Pre liečebné účinky vyrobil Lois Napoleon Mattei v roku 1872, najznámejší aperitíf à base de vin – Vin du Cap Corse z chinínovníka (Quinquina). Bol určený predovšetkým námorníkom ako prevencia pred horúčkami a žalúdočnými problémami. Lois Napoleon Mattei vybudoval na ostrove poprednú spoločnosť Mattei na výrobu alkoholických nápojov. Ďalšou vyhľadávanou ostrovnou spoločnosťou je Domain Orsini, ktorá sa  zaoberá produkciou alkoholických špecialít z vlastného ovocia, či od súkromných pestovateľov.
Typický ostrovný likér Liqueur de myrte sa vyrába z plodov myrty z oblasti maccia. Osobitým alkoholickým nápojom je  Eau-de-vie de châtaigne z gaštanov. Zaujímavosťou je, že recepty sa musia vyberať podľa typu gaštanov, ktorých je na Korzike okolo 50 odrôd.

Korzické špeciality – výrobky z cedrátu (citrus medica)
Vedeli ste, že cedrát v židovskom náboženstve má povesť hriešneho ovocia podobne, ako v kresťanskom náboženstve jablko?

Počas stredoveku, námorníci zo Stredomoria priniesli na Korziku odrodu  tzv.„prvého citrónu“  - CEDRÁTU. Je to výnimočný plod, ktorý nie je možné konzumovať čerstvý. Na pohľad vyzerá ako „gigantický“ citrón, jeho kôra je hrubá a dužina tvorí len 1/3 z plodu. Chuťou je menej kyslý ako klasický citrón, jeho očarujúca aróm pripomína céder.
Vzácnou a nákladnou delikatesou sú kandizované plody cedrátu. Malé kúsky aromatického plodu poslúžia k ochuteniu želé, či cedrátového likéru Cédratine.

Cédratine – zloženie a postup výroby vychádza zo starého korzického receptu. Podobne ako Cap Corse, ma preventívne účinky na náš organizmus, podporuje naše trávenie. Kôra sa maceruje vo vínovici počas jedného roku, potom sa destiluje. Podáva sa chladený. 

Liqueur d’orange – výrobcovia na ostrove vyrábajú tento pomarančový likér z pomarančovej kôry, ktorú macerujú vo vínovici. Výťažok destilujú a miešajú so sirupom, prípadne s inými rastlinami a korením.

Výnimkou je Liqueur d’orange - Bonapartine od spoločnosti Mattei, ktorá v roku 1920 prišla s likérom vyrábaným z pomarančov a mandariniek.

Vins de fruit – víno vyrobené z ktoréhokoľvek ovocia, na ostrove hlavne z citrusov, planých čerešní a broskýň. Zvyčajne sa maceruje z ovocia vo vínovej pálenke počas troch mesiacov a potom sa filtruje, mieša s ružovým vínom  a osladí cukrom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.