Veľkonočné pečenie

Pre veľkonočné sladkosti je typická tradičná symbolika kuriatok, vajíčok a barančekov. Skúste sa nami inšpirovať pri tohotročnom pečení.


Pečenie barančeka patrí medzi tradičné zvyky už odpradávna. Zo začiatku sa pripravoval z kysnutého cesta, neskôr ako aj dnes, je často pripravovaný z treného cesta. Femme pripravila recept z klasického kysnutého cesta so sladkou posýpkou.

Barančeky s posýpkou ( príprava: 40 minút)
Potrebujete: 800 g múky, 1 kocku kvasníc, 230 g cukru, 180 ml vlažného mlieka, 200 g masla, 1 vajce, štipku soli, 1 žĺtko, 100 g kokosovej múčky, 850 ml broskýň, formy baránkov

Postup:
Najskôr si pripravíte kvások z kocky kvasníc, s trochou cukru a malou časťou vlažného mlieka. Zmiešate a necháte 15 minút pôsobiť na teplom mieste.
Cesto: Do misy dáte zvyšok mlieka, 500 g múky, 80 g cukru, 100 g masla, 1 vajce a soľ a dobre vymiešate na cesto a necháte odležať asi 30 minút.
Posýpka: Zo 100 g masla, žĺtka, kokosovej múčky, 300 g múky a zo zvyšku cukru vymiešate posýpku.
Vymiešane cesto rozdelíte na 8 porcií a každé vyvaľkáte. Formičkou vykrajujete barančeky. Zo zvyšku cesta vykrojíte ušká, chvostíky a pritlačíte na vykrojené formy. Takto pripravené barančeky dáte na plech, na ktorom je papier na pečenie a necháte 15 minút odležať.
Rúru rozohrejte na 180 stupňov (160 stupňov teplovzdušnú). Broskyne nechajte odkvapkať od sirupu, nakrájajte na kolieska, poukladajte na pripravené brušká barančekov a posypte posýpkou. Ako očko použite kúsok posýpky. V rúre pečiete asi 15 minút a nakoniec posypete práškovým cukrom.


Jablkové tortičky s citrónom ( príprava 35 minút)
Potrebujete:
cesto: 50 g kokosových vločiek, 75 g masla, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, 50 g múky, 75 g hnedého cukru, soľ, 4 PL mlieka
plnka: 400 g jabĺk, šťavu z dvoch citrónov, 2 PL tekutého medu, 150 ml bieleho vína, 1 ČL škrobu, 2 vajcia, 1 bio citrón

Postup: Rozohrejte si rúru na 200 stupňov ( 180 stupňov teplovzdušnú). Na suchej panvici orestujte kokosové vločky a z múky, cukru, mlieka a štipky soli vypracujte cesto, potom zamiešajte vychladené kokosové vločky. Cesto si rozdeľte na osem dielov a pripravte si 8 formičiek na pečenie (priemer 8 cm), ktoré vymastíte olejom. Cestom naplníte formičky a necháte zapiecť 10 minút.

Plnka: Jablká olúpete, zbavíte jadier a nakrájate na drobné kocky. Do hrnca vložíte jablká, nastrúhanú kôru z 1 bio citrónu a citrónovú šťavu, víno, med, všetko povaríte do mäkka, nakoniec zahustíte škrobom. Oddelíte žĺtko od bielka, z ktorého vyšľaháte sneh. Žĺtko zamiešate do jablčnej zmesi a nakoniec sneh.
Medzitým ste vybrali z rúry predpečené tortičky, naplníte jablčnou plnkou, navrch ozdobíte jedným kolieskom z bio citrónu a necháte piecť v rúre asi 20 minút. Pred podávaním posypete práškovým cukrom a lístkami mäty.

Dobrú chuť!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.