Vytlačiť túto stránku

Čo so špargľou?

Napísal femme 25. máj 2023

Sezóna špargle je tu, na ktorú sa tešia všetci milovníci špargle; pokiaľ však patríte k tým, ktorí nevedia, ako s touto zeleninou "naložiť". Keďže špargľa nie je plod, ale výhonok, patrí k pomerne rýchlo stárnucej zelenine...

asparagus_22

... čo znamená, že v krátkom čase stráca chuť, farbu, vitamíny i minerálne látky. Špargľu je preto potrebné upravovať a konzumovať čo najskôr po zbere.

Čerstvá špargľa má nasledovné znaky:

- mierne sladkasto vonia
- hlavičky sú pevné a zatvorené
- rezné plochy sú čerstvé, šťavnaté s nezmenenou farbou
- absentuje horkastá príchuť.

V prípade, že špargľu nemožno spracovať hneď po zbere, treba ju zabaliť do vlhkej utierky (alebo mikroténového vrecka) a uložiť do chladničky. Žiadúce vlastnosti si špargľa zachová (pri teplote +2 až -4 stupne Celzia) maximálne jeden týždeň.

Špargľu môžeme podávať ako samostatne upravenú alebo s omáčkou, pričom je prípustné konzumovať ju aj priamo rukami (výhonok sa chytí do prstov, konček špargle sa namočí do omáčky a odhryzne). Špargľový šalát, vyprážaná či zapekaná špargľa sa konzumuje, samozrejme, príborom. Špargľa môže tvoriť hlavné jedlo alebo predjedlo, môže sa z nej urobiť polievka, môže sa pridávať do jednotlivých pokrmov a plniek, alebo môže tvoriť šalátovú prílohu či dezert. K jedlám pripraveným zo špargle servírujeme zemiaky, ryžu, pečivo prípadne zemiakový šalát.

Tip: So špargľou vynikajúco chutí biele víno, najlepšie suché alebo polosuché.